Un nou studiu sugerează că un test de sânge simplu ar putea prezice apariția demenței cu ani înainte de manifestarea simptomelor, în special la persoanele care suferă de o tulburare specifică a somnului.
Tulburarea de comportament în somnul REM idiopatic (iRBD) determină persoanele afectate să își exteriorizeze fizic visele în timpul somnului. Această condiție este puternic asociată cu un risc crescut de a dezvolta boala Parkinson și Demența cu Corpi Lewy, o formă de demență caracterizată prin pierderi de memorie, declin cognitiv, halucinații vizuale intense și dificultăți motorii asemănătoare Parkinsonului.
Un test inițial conceput pentru Alzheimer ar putea ajuta la depistarea precoce
O echipă de cercetători de la Universitatea McGill a descoperit că un test de sânge inițial destinat diagnosticării bolii Alzheimer ar putea identifica și pacienții cu iRBD care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta Demența cu Corpi Lewy.
Testul analizează doi biomarkeri specifici pentru Alzheimer, oferind astfel o posibilă metodă de avertizare timpurie pentru cei predispuși la această formă de demență.
"Detectarea precoce a riscului de demență ar putea avea implicații semnificative asupra modului în care medicii își ghidează pacienții, ajutându-i să se pregătească pentru viitor și permițând tratamente mai personalizate și mai eficiente", a declarat Dr. Ronald Postuma, profesor în Departamentul de Neurologie al Universității McGill și cercetător clinic la The Neuro (Montreal Neurological Institute-Hospital), potrivit Oxford Academic.
Un test de sânge simplu ar putea prezice demența cu ani înainte de apariția simptomelor. Are o precizie de 90% - FOTO: Freepik@atlascompany
Predictibilitate de aproape 90%
Studiul, desfășurat pe un eșantion de 150 de pacienți cu iRBD, a implicat testarea sângelui acestora pentru biomarkeri și monitorizarea anuală a stării lor de sănătate. Rezultatele au fost remarcabile: testul realizat cu patru ani înainte a prezis apariția demenței la aproape 90% dintre pacienții care ulterior au dezvoltat boala.
O posibilă punte între Alzheimer și Parkinson
Publicată în jurnalul Brain, cercetarea sugerează și că stadiile incipiente ale bolilor Alzheimer și Parkinson ar putea avea mai multe în comun decât se credea anterior.
"Descoperirile noastre sugerează că tratamentele pentru Alzheimer ar putea fi testate și la pacienții cu această tulburare de somn. Poate, dacă tratamentele sunt începute suficient de devreme, Demența cu Corpi Lewy ar putea fi prevenită", a declarat Dr. Aline Delva, primul autor al studiului și fost cercetător la The Neuro.
Echipa de cercetători intenționează să extindă studiul pentru a verifica cât de bine poate prezice testul riscul de demență la pacienții deja diagnosticați cu boala Parkinson, precum și în alte grupuri aflate în pericol de a dezvolta Demența cu Corpi Lewy.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.