Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața

Oua - Foto: Freepik @atlascompany
Oua - Foto: Freepik @atlascompany

Ce s-a descoperit la oamenii care mănâncă OUĂ săptămânal? Sunt ouăle bune sau rele pentru sănătate? Un studiu distruge miturile și tot ce știam despre ouă.

S-ar putea să fi auzit de multe ori că mâncatul prea multor ouă determină niveluri ridicate de colesterol, ceea ce duce la o sănătate precară.

Foto: Freepik @goffkein

Vezi și: Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul

Cercetătorii au examinat știința din spatele acestui mit din nou și din nou și din nou - demontând în mare măsură afirmația. Un nou studiu sugerează că, în rândul adulților în vârstă, consumul de ouă susține sănătatea inimii și chiar reduce riscul de deces prematur, potrivit Reuters.

Cercetătorii au examinat datele unui studiu amplu, în curs de desfășurare, care urmărește adulții în vârstă și le monitorizează sănătatea (studiul ASPREE).

În analiza lor a peste 8.000 de persoane, aceștia au examinat alimentele pe care oamenii le consumă în mod obișnuit și apoi au analizat câți participanți au murit într-o perioadă de șase ani și din ce cauze, utilizând fișele medicale și rapoartele oficiale.

Vezi și: Magneziu bisglicinat: ce este și de ce îl vrea tot mai multă lume. Cu ce e diferit de alte tipuri de magneziu

Cercetătorii au colectat informații despre dieta lor prin intermediul unui chestionar alimentar, care a inclus o întrebare privind frecvența cu care participanții au mâncat ouă în ultimul an:

- niciodată/infrecvent (rar sau niciodată, de 1-2 ori pe lună)

- săptămânal (de 1-6 ori pe săptămână)

- zilnic (zilnic sau de mai multe ori pe zi).

În general, persoanele care au consumat ouă de 1-6 ori pe săptămână au prezentat cel mai scăzut risc de deces în timpul perioadei de studiu (cu 29% mai mic pentru decesele cauzate de boli de inimă și cu 17% mai mic pentru decesele generale) în comparație cu cei care au consumat ouă rar sau niciodată.

Vezi și: Long-COVID lovește femeile mai mult decât bărbații. Efectul secundar care apare la femeile de peste 40 de ani

Nici consumul zilnic de ouă nu a crescut riscul de deces.

Cercetarea a fost publicată într-o revistă cu evaluare inter pares, ceea ce înseamnă că această lucrare a fost examinată de alți cercetători și este considerată de încredere și justificabilă.

În cadrul analizei, au fost „ajustați” factori precum factorii socioeconomici, demografici, de sănătate și clinici, precum și calitatea generală a alimentației, deoarece acești factori pot juca un rol în apariția bolilor și a riscului de deces prematur.

Cercetătorii au primit finanțare de la o varietate de granturi naționale de finanțare din Statele Unite și Australia, fără legături cu surse comerciale.

Datorită tipului de studiu, acesta a explorat doar modelele de consum de ouă, pe care participanții le-au raportat singuri. Cercetătorii nu au colectat date despre tipul de ou (de exemplu, de pui sau de prepeliță), modul în care a fost preparat sau câte ouă sunt consumate atunci când sunt consumate.

Această analiză a căutat în mod specific o asociere sau o legătură între consumul de ouă și deces. Sunt necesare analize suplimentare pentru a înțelege modul în care consumul de ouă poate afecta alte aspecte ale sănătății și bunăstării.

În cele din urmă, eșantionul populației de adulți în vârstă a fost relativ sănătos, limitând cât de mult constatările pot fi aplicate adulților în vârstă cu nevoi speciale sau condiții medicale.

ASPREE este încă în curs de desfășurare ca studiu longitudinal, ceea ce înseamnă că oferă informații cu privire la alte aspecte ale unei vieți sănătoase și la rezultatele pe termen lung la adulții în vârstă - în acest caz, legătura dintre consumul de ouă și șansa de deces.

Ouăle sunt o sursă bună de proteine și conțin vitamine B, acid folic, acizi grași nesaturați, vitamine liposolubile (A, D, E și K), colină și minerale.

Discuția despre ouă se reduce la conținutul lor de colesterol și la legătura acestuia cu riscul de boli de inimă. Un gălbenuș de ou mare conține aproximativ 275 mg de colesterol - aproape de limita zilnică recomandată a consumului de colesterol.

În trecut, cadrele medicale avertizau că un consum de alimente bogate în colesterol, cum ar fi ouăle, ar putea crește colesterolul din sânge și riscul de boli de inimă.

Dar cercetări mai recente arată că organismul nu absoarbe bine colesterolul alimentar, astfel încât colesterolul alimentar nu are un efect major asupra nivelului colesterolului din sânge.

Mai degrabă, alimente precum grăsimile saturate și trans joacă un rol major în nivelurile de colesterol.

Având în vedere aceste recomandări schimbătoare de-a lungul timpului și nuanțele științei nutriției, este de înțeles că cercetările privind ouăle continuă.

Fie că le preferați fierte, amestecate, înăbușite, coapte sau prăjite, ouăle reprezintă o sursă satisfăcătoare de proteine și alte substanțe nutritive esențiale.

În timp ce știința este încă în desfășurare, nu există niciun motiv pentru a limita consumul de ouă, cu excepția cazului în care este recomandat în mod expres de un profesionist recunoscut în domeniul sănătății, cum ar fi un dietetician acreditat. Ca întotdeauna, moderația este esențială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel