Un stil de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul de demență. Cum să învingi în lupta cu genetica

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:

Chiar și în cazul persoanelor cu o înclinație genetică puternică, un stil de viață sănătos poate reduce drastic incidența demenței, potrivit unui studiu.

Persoanele care au o predispoziție ereditară la dezvoltarea demenței sunt subiecții unei noi cercetări care analizează impactul pe care un stil de viață sănătos l-ar putea avea asupra sănătății lor mintale.

Un studiu realizat de Elżbieta Kuźma și David Llewellyn, de la Școala de Medicină a Universității din Exeter, a constatat că, deși genele și stilul de viață influențează în mod semnificativ riscul de Alzheimer și alte tipuri de demență, rămâne necunoscută măsura în care alegerile unui stil de viață sănătos pot compensa riscul genetic.

Studiul a analizat date despre 196.383 de participanți cu vârsta de cel puțin 60 de ani care nu sufereau de demență la începutul studiului. Cercetările au arătat că varianta E4 a genei care codifică apolipoproteina E crește riscul de trei ori dacă o persoană moștenește o copie și de până la 15 ori dacă are două copii ale genei, potrivit MedicalNewsToday.

De asemenea, au constatat că persoanele care nu fumează, sunt active din punct de vedere fizic, consumă alcool cu moderație și urmează o dietă sănătoasă prezintă un risc mai mic de demență.

Stilul de viață și riscurile genetice

Cercetătorii de la U.K. Biobank au studiat participanții în perioada 2006-2017, calculând scorul de risc poligenic pentru fiecare persoană. Scorul surprinde încărcătura unei persoane cu variante genetice comune asociate cu riscul de boală Alzheimer și demență.

Cercetătorii au luat în considerare toți factorii de risc genetic confirmați pentru demență și au calculat riscul pe baza corelației acestora cu boala Alzheimer. Ei au împărțit participanții în grupe de risc scăzut, intermediar și ridicat de demență.

Pentru a evalua stilul de viață, au calculat un scor ponderat al stilului de viață sănătos, clasificându-i pe participanți în stiluri de viață favorabile, intermediare și nefavorabile.

Vezi și: Ce este memoria musculară. Cum funcționează corpul tău pe pilot automat când vine vorba de exerciții fizice

Foto: Freepik @koldunov

Genetica nu face ca demența să fie inevitabilă

Un studiu la care au participat 1.769 de cazuri de demență a constatat că un stil de viață sănătos reduce semnificativ riscul de a dezvolta demență, indiferent de nivelurile de risc genetic. În grupul cu risc genetic ridicat, 1,13% dintre participanții cu un stil de viață favorabil au dezvoltat demență, comparativ cu 1,78% dintre cei cu un stil de viață nefavorabil.

Acest lucru se traduce printr-o reducere absolută a riscului de demență de 0,65%. Aceasta înseamnă că un caz de demență ar putea fi prevenit pentru fiecare 121 de persoane la 10 ani cu risc genetic ridicat care și-au îmbunătățit stilul de viață de la nefavorabil la favorabil.

Studiul este primul care analizează măsura în care un stil de viață sănătos poate compensa riscul genetic de demență. Constatările sunt încurajatoare și contestă viziunea care sugerează că oamenii ar putea fi capabili să își reducă substanțial riscul de demență prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Citește și: Dieta bogată în compuși vegetali care prelungește viața. Cele mai bune surse de flavonoli pentru combaterea celulelor canceroase

Epigenetica

Genele pot crește riscul diferitelor boli, dar nu acționează singure. În schimb, caracteristicile genetice te pot face mai probabil să dezvolți o boală. Este posibil ca aceste predispoziții genetice să nu te afecteze decât dacă sunt declanșate de factori de mediu sau de stilul de viață. Modificările epigenetice influențează modul în care funcționează ADN-ul în organism, determinând ca o genă să fie activată sau dezactivată.

De exemplu, în cazul cancerului, modificările pot activa o genă care permite celulelor anormale să crească sau pot dezactiva o genă care suprimă creșterea acestora. Fiecare genă are sute sau mii de comutatoare, ceea ce face dificilă pentru oamenii de știință determinarea exactă a modificării epigenetice responsabile de o boală.

Cu toate acestea, experții consideră că factorii legați de stilul de viață, cum ar fi dieta săracă, fumatul și lipsa de exerciții fizice, joacă un rol semnificativ în direcționarea expresiei genelor către un teritoriu negativ.

Acești factori sunt descriși mai degrabă ca fiind boli ale stilului de viață toxic de-a lungul timpului decât boli ale îmbătrânirii precum diabetul și bolile de inimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel