Un studiu recent realizat de cercetătorii Universității Nagoya a arătat că microARN-urile din urină ar putea fi un biomarker promițător pentru tumorile cerebrale. Constatările lor au fost publicate în revista ACS Applied Materials & Interfaces (link direct studiu).
Diagnosticul precoce al tumorilor cerebrale este adesea dificil, în parte deoarece majoritatea oamenilor sunt supuși unei investigații imagistice tip CT sau RMN cerebrale numai după apariția deficitelor neurologice, cum ar fi imobilitatea membrelor și incapacitatea de a vorbi. Atunci când tumorile cerebrale sunt detectate prin CT sau RMN, în multe cazuri, acestea au crescut deja prea mari pentru a fi eliminate complet, ceea ce ar putea reduce rata de supraviețuire a pacienților. Din această perspectivă, sunt puternic dorite metode precise, ușoare și ieftine de detectare precoce a tumorilor cerebrale.
Ca biomarker de diagnostic al tumorilor canceroase, microARN-urile (molecule mici de acid nucleic) sunt secretate din diferite celule și există într-o stare stabilă și nedeteriorată în veziculele extracelulare din fluidele biologice, cum ar fi sângele și urina. Cercetătorii Universității Nagoya s-au concentrat asupra microARN-urilor din urină ca biomarker al tumorilor cerebrale. „Urina poate fi colectată cu ușurință, fără a pune o povară asupra corpului uman”, spune profesorul asociat Atsushi Natsume, de la Universitatea Nagoya, un autor corespondent al studiului.
„Biopsia lichidă pe bază de urină nu a fost investigată pe deplin la pacienții cu tumori cerebrale, deoarece niciuna dintre metodologiile convenționale nu poate extrage microARN-urile din urină în mod eficient din punct de vedere al soiurilor și cantităților. Deci, am decis să dezvoltăm un dispozitiv capabil să o facă”, a arătat acesta.
Acuratețea testului e aproape perfectă
Noul dispozitiv pe care l-au dezvoltat cercetătorii este echipat cu 100 de milioane de nanofire de oxid de zinc, care pot fi sterilizate și produse în serie și, prin urmare, este potrivit pentru utilizarea medicală reală. Dispozitivul poate extrage o varietate și o cantitate semnificativ mai mare de microARN de la doar un mililitru de urină în comparație cu metodele convenționale.
Analiza lor a microARN-urilor colectate de la pacienții cu tumori cerebrale și de la persoanele care nu aveau cancer a arătat că multe microARN derivate din tumorile cerebrale există de fapt în urină într-o stare stabilă.
În continuare, cercetătorii au examinat dacă microARN-urile pot servi ca biomarker al tumorilor cerebrale, utilizând modelul lor de diagnostic bazat pe expresia acestora din probele de urină de la pacienții cu tumori cerebrale și indivizi non-canceroși. Rezultatele au arătat că modelul poate distinge pacienții de persoanele necanceroase cu o sensibilitate de 100% și o specificitate de 97%, indiferent de malignitatea și dimensiunea tumorilor. Cercetătorii au concluzionat astfel că microARN-urile din urină sunt un biomarker promițător al tumorilor cerebrale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.