Femeile din Franţa, în special tinerele, ştiu asta? Aproximativ 8.000 din cele 61.000 de noi cancere de sân pe an sunt cauzate de consumul de alcool, iar consumul unui pahar pe zi este suficient pentru a creşte riscul, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Cu 105,4 cazuri la 100.000 de locuitori în Franţa continentală, Franţa are cea mai mare incidenţă a cancerului de sân din lume. Depistat în fază precoce, sunt şanse de vindecare în 9 din 10 cazuri.
"La consultaţie, destul de des, femeile nu sunt întrebate de cei mai evidenţi factori de risc, precum alcoolul, ci despre deodorante sau sutiene, despre care au auzit pe reţelele de socializare. Totuşi, acestea nu sunt cele care au fost demonstrate ştiinţific", a declarat pentru AFP Emmanuelle Mouret-Fourme, oncogenetician la Institutul Curie din Paris.
Cu toate acestea, "peste 50 de studii evidenţiază legătura dintre consumul de alcool şi cancerul de sân", a subliniat ea.
"Alcoolul este un perturbator endocrin, este într-adevăr unul dintre cei mai mari factori de risc care există, înaintea obezităţii", a explicat Suzette Delaloge, oncolog specialist în cancer de sân. Cu toate acestea, este foarte greu de spus că consumul de alcool creşte riscul de cancer de sân, a admis ea.
Programul de pionierat al Institutului francez Gustave-Rousy pe care ea îl supervizează, Interception, propune o prevenire personalizată în cazul femeilor cu "risc crescut" de cancer de sân (genetica familiei etc.) cu un sprijin cuprinzător, în special nutriţional, inclusiv alcoolul.
O legătură directă între consumul de alcool şi cancer a fost stabilită pentru şapte tipuri de cancer, inclusiv de sân: cancerul colorectal, de esofag, ficat, cavitate bucală, faringe şi laringe. Sunt vizate toate băuturile alcoolice: bere, vin, băuturi spirtoase.
"Adesea, credem că alcoolul este periculos prin coborârea în tractul digestiv", notează Emmanuel Ricard, purtător de cuvânt al Ligii Franceze împotriva Cancerului. Dar "se răspândeşte în sânge şi afectează toate organele", a explicat el.
Odată ingerat, alcoolul este metabolizat, iar etanolul (alcool pur) produce apoi acetaldehida, un compus toxic care poate degrada ADN-ul celulelor mamare. În plus, alcoolul perturbă echilibrul hormonal, în special nivelul de estrogen cu un rol crucial în proliferarea celulelor canceroase.
Cu toate acestea, "dacă pentru cancerul de ficat se consideră riscant consumul a trei-patru pahare pe zi, există o sensibilitate foarte mare pentru cancerul de sân: un pahar pe zi este suficient", a afirmat Emmanuel Ricard.
În februarie, Înalta Autoritate pentru Sănătate a avertizat cu privire la vulnerabilitatea crescută a femeilor la alcool: le provoacă daune mai grave şi mai rapide - sau daune specifice precum cancerul de sân - decât la bărbaţi. Aceste riscuri trebuie mai bine evaluate şi susţinute medical.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mulţi alţi factori cresc riscul de cancer de sân: vârsta, obezitatea, antecedentele familiale, expunerea la radiaţii, istoricul ginecologic, fumatul, anumite tratamente hormonale pentru menopauză...
Dar unul din două cancere de sân afectează o femeie care nu este vizată de riscurile identificate şi alţi factori trebuie exploraţi, precum munca de noapte, poluarea, alimentele procesate, perturbatorii endocrini din cosmetice, în special.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.