Un bărbat din SUA a dezvoltat un "accent irlandez incontrolabil" după ce a fost diagnosticat cu cancer de prostată, deși nu a vizitat niciodată Irlanda, spun cercetătorii.
Bărbatul din Carolina de Nord, în vârstă de 50 de ani, a fost probabil afectat de sindromul accentului străin (FAS), relatează British Medical Journal.
Sindromul rar i-a conferit bărbatului, care nu avea rude apropiate din Irlanda, un accent care a rămas până la moartea sa.
Mai multe cazuri similare au fost înregistrate la nivel mondial în ultimii ani.
Care este explicația
Cazul a fost studiat și raportat în comun de Universitatea Duke din Carolina de Nord și de Centrul de Cercetare Urologică din Carolina de Sud.
"Din câte știm, acesta este primul caz de FAS descris la un pacient cu cancer de prostată și al treilea descris la un pacient cu malignitate", au declarat autorii raportului.
O mare parte din caracteristicile de identificare ale bărbatului, inclusiv numele și naționalitatea acestuia, nu au fost incluse în raport.
Acesta spune că a trăit în Anglia la vârsta de 20 de ani și că avea prieteni și membri îndepărtați ai familiei din Irlanda. Dar ei adaugă că nu vorbise niciodată înainte cu accent străin.
"Accentul său era incontrolabil, prezent în toate mediile și a devenit treptat persistent", spun cercetătorii în raportul lor, adăugând că acesta a început pentru prima dată după 20 de luni de la începerea tratamentului său.
Chiar dacă starea sa s-a înrăutățit, accentul a rămas până la moartea sa, câteva luni mai târziu.
Efectele halucinante ale sindromului accentului străin. Cum afectează sindromul accentului străin vorbirea?
Ce este sindromul accentului străin?
Imaginați-vă că vă treziți și modul în care pronunțați cuvintele sună brusc complet diferit, aproape străin, față de ultima dată când ați vorbit. De exemplu, accentul dvs. de engleză americană pare britanic. Acest lucru ar putea părea bizar, dar este vorba de o tulburare motorie rară a vorbirii, numită cu îndreptățire sindromul accentului străin (FAS).
Nu este același lucru cu a te muta într-o altă țară pentru câțiva ani și a dezvolta un nou accent. O serie de lucruri pot provoca acest lucru. Cea mai frecventă cauză este afectarea creierului care provine dintr-un accident vascular cerebral sau o leziune cerebrală traumatică, potrivit WebMD.
"Nu avea anomalii la examenul neurologic, antecedente psihiatrice sau anomalii la RMN-ul creierului la debutul simptomelor. În ciuda chimioterapiei, cancerul său de prostată neuroendocrin a progresat, rezultând metastaze cerebrale multifocale și o paralizie ascendentă paraneoplazică probabilă care a dus la moartea sa", se arată în raport.
Cercetătorii suspectează că schimbarea vocii a fost cauzată de o afecțiune numită tulburare neurologică paraneoplazică (PND).
PND apare atunci când sistemul imunitar al pacienților cu cancer atacă părți ale creierului lor, precum și mușchii, nervii și măduva spinării.
Alte persoane care au suferit de FAS au descris pentru BBC senzația tulburătoare de a auzi un "străin în casă" ori de câte ori vorbesc.
În 2006, britanica Linda Walker a suferit un accident vascular cerebral și a descoperit că accentul ei din Geordie a fost înlocuit de o voce cu aspect jamaican.
Unul dintre primele cazuri raportate a fost în 1941, când o tânără norvegiană a căpătat un accent german după ce a fost lovită de schije de bombă în timpul unui raid aerian din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ea a fost evitată de localnici, care au crezut că "este un spion nazist".
Cu FAS, limba nativă va rămâne aceeași. De fapt, cel mai probabil, veți putea în continuare să vorbiți în propoziții complete, fără să încurcați ordinea cuvintelor. Singura diferență va fi cum va suna accentul tău.
Unele dintre schimbările de accent cauzate de FAS care au fost raportate includ engleza americană în britanică, japoneza în coreeană și spaniola în maghiară.
FAS poate provoca, de asemenea, anumite modificări ale vorbirii, cum ar fi mici erori în modul în care pronunțați un cuvânt.
Printre cauzele sindromului se numără:
- Leziuni grave la cap, cum ar fi cele provocate de un accident de mașină
- Accident vascular cerebral
- O tumoare sau o creștere în creier
- Scleroză multiplă
- Sângerare în creier (hemoragie cerebrală)
- Tulburare de conversie (atunci când un stres emoțional provoacă simptome fizice)
Cum se tratează sindromul accentului străin
Dacă suferiți de acest sindrom, în unele cazuri puteți reveni la accentul nativ. În cazul altora, ar putea fi o schimbare permanentă. Terapia logopedică și lingvistică vă poate ajuta să vă gestionați simptomele într-o anumită măsură.
Aceasta poate include:
- Învățarea modului de a vă mișca buzele și maxilarele atunci când vorbiți
- Consiliere în domeniul sănătății mintale pentru a vă ajuta să vă adaptați la schimbările pe care le provoacă FAS
- Din cele 112 cazuri care au fost observate în studiul din 2019, aproximativ 7 din 10 cazuri au fost cauzate de un accident vascular cerebral. Dintre acestea, aproximativ 40% au fost diagnosticate cu mutism (imposibilitatea sau refuzul de a vorbi), împreună cu probleme neurologice suplimentare. În jur de 20% dintre ei și-au văzut accentele revenind la o oarecare normalitate.
- Aproximativ 2 din 10 persoane au avut FAS funcțional după un accident vascular cerebral, ceea ce înseamnă că puteau vorbi, dar accentele lor se schimbaseră. Dintre aceștia, aproape 40% au văzut cum simptomele FAS au dispărut.
- În cazul în care sindromul are o cauză psihologică, experții spun că există o șansă mai mare ca accentul tău să revină la normal, potrivit aceleiași surse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.