Un ou pe zi, niciun pericol pentru inimă. Ce se întâmplă dacă mănânci mai multe

Ouă
Ouă

Consumul moderat de ouă nu reprezintă un pericol pentru sănătatea cardiovasculară, spune un nou studiu.

 

"Consumul moderat - de până la un ou pe zi - nu este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare", a declarat pentru CNN, autorul studiului, Dr. Frank Hu, care prezidează departamentul de nutriție al Universității Harvard T.H. Școala Chan de sănătate publică.

Echipa de cercetare a analizat datele obținute din studii mari, longitudinale, care au urmărit 215.000 de femei și bărbați, care nu aveau boli cronice majore la începutul studiului.
Toți au fost întrebați despre obiceiurile lor de a mânca ouă - cei mai mulți au spus că au mâncat între unu și cinci ouă pe săptămână - și sănătatea lor a fost urmărită pe o perioadă de 34 de ani.

Consumul de ouă le-a crescut riscul de atacuri de cord, boli coronariene sau accident vascular cerebral?

Consumul de ouă nu a crescut aceste riscuri pentru cei mai mulți participanși. Singura asociere între un aport mai mare de ouă și risc cardiovascular a fost pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2, o legătură care a fost duplicată în studiile anterioare.

Ce se întâmplă dacă mănânci mai mult de un ou pe zi?

"În medie, majoritatea oamenilor nu mănâncă mai mult decât un ou pe zi", a spus Hu. "S-ar putea să mănânce două ouă la micul dejun, dar doar de două sau trei ori pe săptămână. Deci, consumul mediu este de fapt mai mic decât un ou pe zi."

Pentru a verifica rezultatele, echipa a făcut o meta-analiză a studiilor din Europa, Asia și Statele Unite. Combinate, aceste studii au analizat obiceiurile de consum de ouă de la 1,7 milioane de oameni și, de asemenea, au descoperit cum consumul de până la un ou pe zi nu a avut un impact negativ asupra sănătății inimii.

Au existat mai multe vești bune: consumul moderat de ouă a fost asociat cu un risc ușor mai scăzut de boli de inimă în populațiile asiatice, posibil datorită modului în care mâncarea asiatică încorporează ouăle în rețete și nu le consumă separat.
Studiul „a fost realizat minuțios", a spus Alice Lichtenstein, directorul și om de știință senior al Laboratorului de Nutriție Cardiovasculară din cadrul Universității Tufts, care nu a fost implicat în studiu.

 

Rezultatele privind colesterolul sunt în concordanță cu cele ale Asociației American Heart Association, precum și cu îndrumările anterioare ale Comitetului consultativ privind orientările dietetice din 2015.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel