Un oncolog avertizează că drumurile nocturne la toaletă sunt un simptom al cancerului: Se fac cunoscute două boli periculoase

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik @Queenmoonlite Studio
Foto: Freepik @Queenmoonlite Studio

Un medic oncolog avertizează că acesta este semnul că ai cancer. Acest obicei aparent banal poate ascunde o problemă gravă.

Cancerul este una dintre cele mai grave afecțiuni ale secolului, fiind responsabil pentru milioane de decese anual la nivel global.

Orice simptom neobișnuit sau persistent poate fi un semnal de alarmă, motiv pentru care este vital să fim atenție la schimbările din corpul nostru.

Vezi și: Acest aliment distruge celulele canceroase. Elimină mizeria din corp și scoate metalele grele din ficat

Foto: Freepik

Un medic oncolog avertizează că drumurile nocturne la toaletă sunt un simptom al cancerului.

Potrivit oamenilor de știință, 90% dintre bărbați au cancer de prostată la 80 și 90 de ani.

"După vârsta de 45 de ani, bărbații trebuie să acorde o atenție deosebită sănătății lor, deoarece adesea la această vârstă se fac cunoscute două boli periculoase. Acestea sunt adenomul de prostată și cancerul de prostată. Ambele boli sunt răspândite în rândul pacienților de vârstă.", spune chirurgul oncolog și urologul Mark Gadzian.

Mersul frecvent la toaletă noaptea, cunoscut sub denumirea de nicturie, poate fi mai mult decât o simplă întâmplare. În timp ce acest simptom poate apărea din diverse cauze, inclusiv consumul excesiv de lichide înainte de culcare sau tulburări ale somnului, în anumite cazuri, poate semnala probleme de sănătate, inclusiv cancerul de prostată.

Nicturia se manifestă prin trezirea frecventă în timpul nopții pentru a urina. Deși este mai comună odată cu înaintarea în vârstă, aceasta poate fi un semn al unei afecțiuni subiacente.

Potrivit oamenilor de știință, 80% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 80 și 90 de ani sunt diagnosticați cu adenom de prostată, iar 90% dintre bărbați au cancer de prostată.

"Boala poate fi detectată prin mai multe simptome, unul dintre acestea fiind deplasările nocturne la toaletă. În plus, dezvoltarea bolii este indicată de dificultăți în golirea vezicii urinare", a mai spus medicul.

Prin urmare, medicul a recomandat ca bărbații cu vârsta cuprinsă între 40 și 70-75 de ani să monitorizeze mai atent analiza PSA, să efectueze ultrasunete, uroflowmetrie, OAM, ceea ce va ajuta la diagnosticarea la timp.

Legătura dintre nicturie și cancerul de prostată

Prostata, o glandă situată sub vezica urinară, joacă un rol important în sănătatea sistemului reproducător masculin. Pe măsură ce un bărbat îmbătrânește, prostata poate crește în dimensiune, ceea ce poate afecta fluxul urinar.

În unele cazuri, simptomele urinare frecvente pot fi un indiciu al cancerului de prostată, o afecțiune gravă care necesită diagnostic și tratament precoce.

În cazul cancerului de prostată, simptomele pot apărea din cauza presiunii exercitate asupra uretrei de o tumoră sau din cauza inflamației prostatei.

Printre simptomele urinare care pot sugera cancer de prostată se numără:

- nicturia frecvent[ (treziri de 2 - 3 ori sau mai mult pe noapte pentru a urina)

- dificultate la inițierea urinării

- flux urinar slab sau intermitent

- senzația de golire incompletă a vezicii

- sânge în urină (hematurie).

Când să te îngrijorezi?

Dacă experimentezi următoarele simptome asociate nicturiei, este important să consulți un medic:

1. Nicturie frecventă și inexplicabilă

Dacă te trezești de mai mult de două ori pe noapte pentru a urina, fără a fi consumat cantități mari de lichide înainte de culcare

2. Modificări ale fluxului urinar - dificultate de a începe sau menține fluxul urinar

3. Senzație de arsură sau durere la urinare

4. Sânge în urină

5. Durere în partea inferioară a spatelui, șolduri sau pelvis.

Alte cauze posibile ale nicturiei includ:

- infecții urinare

- diabet

- insuficiență cardiacă

- consumul de medicamente diuretice.

Reține că dacă mersul la toaletă noaptea devine o rutină și este însoțit de alte simptome urinare sau disconfort, nu ezita să consulți un medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel