Pierderea în greutate este legată de reducerea cu 46% a riscului de a dezvolta cancer la colon. Un studiu recent abordează modul în care obezitatea de lungă durată adaugă riscul de a dezvolta adenom colorectal - o creștere benignă care poate duce, în timp, la cancer colorectal. Cercetarea mai arată că pierderea în greutate poate reduce riscul pentru persoanele care au supraponderalitate sau obezitate.
Folosind datele dintr-un studiu amplu, de-a lungul vieții, multicentric privind riscul de cancer, numit Prostată, Lung, Colorectal, și Ovarian (PLCO) Cancer Screening Trial, oamenii de știință au evaluat modul în care modificările de greutate afectează riscul oamenilor de a dezvolta adenom colorectal.
Au fost monitorizați clinic 154.942 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 de ani, din 1993 până în 2001. Participanții au fost respinși dacă prezentau vreun risc anterior de cancer de colon. Li s-a mai cerut să aibă un test de bază negativ - o sigmoidoscopie flexibilă (FSG) - care vizualizează colonul inferior pentru excrescențe.
Aceste rezultate FSG au fost comparate cu greutățile voluntarilor la studiu, auto-raportate la 20 de ani, 50 de ani și timpul studiului.
Dr. Kathryn Hughes Barry, Ph.D., autor corespondent al studiului și profesor asistent la Departamentul de Epidemiologie și Sănătate Publică de la Universitatea din Maryland, Școala de Medicină, a declarat pentru Medical News Today: „Am descoperit că pierderea în greutate la vârsta adultă timpurie până la sfârșitul perioadei maturității - cel puțin 1 kilogram la fiecare 5 ani - a fost asociată cu un risc redus cu 46% de a dezvolta adenom colorectal. Descoperirile studiului nostru susțin în special un beneficiu al pierderii în greutate pentru adulții care sunt supraponderali sau obezi”.
Potrivit specialistului, bărbații care au slăbit au prezentat o scădere semnificativă a riscului de a dezvolta adenom. Dar cei care s-au îngrășat mai mult, au prezentat un risc mai mare de a dezvolta adenom.
”Se crede că greutatea crescută și obezitatea pot crește riscul de adenom, parțial, prin creșterea șansei de a dezvolta rezistență la insulină. (...) Organismul răspunde producând mai multă insulină și pot exista și alte modificări biologice, cum ar fi creșterea semnalizarea factorului de creștere asemănător insulinei 1 (IGF1). (...) Aceste schimbări pot crește creșterea celulelor și pot reduce șansa de moarte celulară, modificări care sunt legate de șansele crescute de a dezvolta cancer. Rezistența la insulină poate duce, de asemenea, la diabet de tip 2, care este considerat un factor de risc independent pentru cancerul colorectal”, mai adaugă Kathryn Hughes Barry.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.