Un medicament anti-artrită împiedică multiplicarea bacilului tuberculozei în celulele stem din sânge

Imunologii au arătat că un medicament utilizat pentru combaterea artritei oprește și procesul care permite bacilului tuberculozei să infecteze și să deturne celulele stem din sânge

 

Imunologul Johan Van Weyenbergh (KU Leuven) și colegii săi belgiano-brazilieni au arătat că un medicament folosit pentru combaterea artritei oprește și procesul care permite bacilului tuberculozei să infecteze și să deturneze celulele stem din sânge, notează ScienceDaily.

Tuberculoza (TB) poate afecta orice parte a corpului, dar răspândirea bolii ar putea începe în măduva osoasă. Imunologii din KU Leuven și Brazilia au arătat că bacilul TB deturnează celulele stem din sângele din măduva oaselor pentru a le transforma în celule gazdă ideale pentru înmulțire. Ei au descoperit, de asemenea, că acest mecanism poate fi oprit prin administrarea unui medicament anti-artrită.

Ascuns în măduva oaselor

Aproximativ un sfert din populația lumii este un purtător al bacilului Koch, care poate provoca tuberculoză (TBC). Majoritatea persoanelor infectate au tuberculoză latentă, ceea ce înseamnă că nu se îmbolnăvesc. Cu toate acestea, această tuberculoză latentă se poate transforma în tuberculoză activă atunci când sistemul imunitar devine mai slab, de exemplu la vârstnici sau la pacienții cu HIV. La nivel mondial, TB solicită peste 1,5 milioane de vieți în fiecare an.

TBC este cunoscută mai ales ca boală pulmonară - tuberculoza pulmonară este și forma infecțioasă - dar tuberculoza poate afecta toate țesuturile și organele. Încă nu se cunoaște modul în care boala se răspândește prin corp, deși cercetătorii bănuiau deja că bacilul se ascunde în măduva osoasă. În orice caz, bacilul TB are nevoie de o gazdă. Și tocmai celulele stem din sânge sunt „păcălite" să devină gazdele perfecte, așa cum a arătat acum un studiu realizat de imunologi din KU Leuven și Brazilia.

Deturnarea globulelor albe din sânge

Echipa de cercetare belgiano-braziliană a folosit celule stem din sânge din măduva osoasă și sângele cordonului ombilical al donatorilor sănătoși. „Am pus aceste celule stem din sânge într-o eprubetă și le-am expus la bacilul TB", spune Johan Van Weyenbergh de la Institutul Rega de la KU Leuven, care este co-autorul acestui studiu. "Ca urmare, au avut loc două procese: bacilul s-a infectat infectat și a început să se înmulțească în celulele stem din sânge. În același timp, celulele stem din sânge s-au transformat într-un tip foarte specific de celule albe din sânge. În condiții normale, celule albe din sânge apăra corpul nostru împotriva infecțiilor, dar în acest caz, au fost deturnate de bacil și au devenit celule gazdă ideale ".

De la artrită la tuberculoză?

Vestea bună este că există o modalitate de a opri acest proces. Van Weyenbergh: "Am făcut o analiză computerizată la scară largă a bazelor de date cu gene care sunt importante atât pentru TBC cât și pentru celulele stem din sânge. Spre surprinderea noastră, această analiză ne-a condus la un medicament împotriva artritei: Tocilizumab. Dacă administrați acest medicament în eprubetă, omori două păsări cu o singură piatră: transformarea celulelor stem din sânge în celule gazdă se oprește și înmulțirea bacililor TB încetinește. "

„Desfășurarea testelor în laborator nu este aceeași cu tratarea pacienților, desigur. Lucrarea noastră prezintă rezultatele cercetărilor fundamentale. Va fi nevoie de cercetări și testări suplimentare pentru a explora potențialul descoperirilor noastre."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel