"Excesele la masa de Anul Nou pot duce la o exacerbare a bolilor cronice", avertizează medicul-terapeut, hepatolog și medic de medicină preventivă Serghei Lopatin.
Specialistul a enumerat bolile care se agravează după Crăciun și Revelion și spune că, în primul rând, se pot agrava boli precum gastrită, ulcer gastric și pancreatita.
Principalul factor declanșator al exacerbării acestor boli este consumul excesiv de alcool, alimente grase și picante.
Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacale, care poate fi cauzată de infecții bacteriene, consum excesiv de alcool, stres sau anumite medicamente, și se manifestă prin dureri abdominale, arsuri și balonare.
Ulcerul gastric reprezintă o leziune deschisă la nivelul mucoasei stomacale, de obicei provocată de infecția cu bacteria Helicobacter pylori sau de utilizarea îndelungată a antiinflamatoarelor nesteroidiene, ducând la dureri intense și senzație de arsură în stomac.
Pancreatita este inflamația pancreasului, care poate fi acută sau cronică, și apare de obicei din cauza consumului excesiv de alcool sau a calculilor biliari, având simptome severe precum dureri abdominale intense, greață și vomă.
În al doilea rând, se agravează litiaza biliară, problemă medicală ce necesită spitalizare.
Litiaza biliară implică prezența calculilor biliari, care sunt concrețiuni care se formează în tractul biliar, de obicei în vezica biliară. Coledocolitiaza se referă la prezența unuia sau mai multor calculi biliari în canalul biliar comun (CBD). Tratamentul calculilor biliari depinde de stadiul bolii.
Boala biliară este agravată de un exces de dulciuri, alimente grase, produse de patiserie și alcool, iar simptomele sunt următoarele: dureri puternice în hipocondrul drept și abdomenul superior, greață, vărsături.
În al treilea rând, hipertensiunea poate fi agravată după sărbători de alcool, stres și alimentele sărate.
Hipertensiunea arterială este atunci când presiunea din vasele de sânge este prea mare (140/90 mmHg sau mai mare). Este frecventă, dar poate fi gravă dacă nu este tratată.
Persoanele cu hipertensiune arterială pot să nu simtă simptome. Singura modalitate de a ști este să vă verificați tensiunea arterială.
Lucrurile care cresc riscul de a avea tensiune arterială ridicată includ:
- vârsta înaintată
- genetica
- a fi supraponderal sau obez
- a nu fi activ fizic
- dieta bogată în sare
- consumul prea mare de alcool
În al patrulea rând, guta se poate agrava după sărbători. Exacerbarea problemelor articulare este cauzată de abuzul de alimente proteice: carne, carne gelatinoasă, conserve de pește, fructe de mare.
Guta este un tip de artrită inflamatorie care provoacă durere și umflături la nivelul articulațiilor, de obicei sub formă de crize care durează o săptămână sau două și apoi dispar. Crizele de gută încep adesea la nivelul degetului mare sau al unui membru inferior. Guta apare atunci când în organism se acumulează niveluri ridicate de urat pe o perioadă lungă de timp, care pot forma cristale în formă de ace în articulație și în jurul acesteia. Acest lucru duce la inflamație și artrită a articulației. Atunci când organismul produce prea mult urat sau elimină prea puțin, nivelurile de urat se acumulează în organism. Cu toate acestea, multe persoane cu niveluri ridicate de urat seric nu vor dezvolta gută.
Zonele din organism care pot fi afectate de gută includ:
- Articulațiile.
- Bursele, saci de tip pernă între oase și alte țesuturi moi.
- Învelișurile tendoanelor, membrane care înconjoară tendoanele.
- Rinichii, deoarece nivelurile ridicate de acid uric pot duce la apariția pietrelor.
Alcoolul poate declanșa, de asemenea, o exacerbare a gutei. Șampania și vinul sunt deosebit de insidioase în această privință.
În plus, excesul la masa de Revelion poate provoca o exacerbare a uro-litiazei.
Litiaza renală este o boală cronică caracterizată prin formarea de pietre în sistemul urinar. Majoritatea pacienților prezintă unele tulburări în absorbția, metabolismul sau excreția componentelor calculilor, a substanțelor care inhibă formarea acestora sau a pH-ului urinei.
Studii recente indică faptul că 60% dintre pacienții care au avut o piatră vor avea o alta în decurs de 10 ani, 35% în decurs de 5 ani și 15% în decurs de 1 an de la primul episod.
În cadrul Departamentului de Urologie dispunem de cele mai noi tehnologii pentru diagnosticarea imediată și de toate opțiunile de tratament minim invazive disponibile în prezent pentru eliminarea pietrelor la rinichi.
Alte probleme medicale agravate de sărbători sunt afecțiunile hepatice.
Ficatul este cel mai mare organ din corp, organ care vă ajută organismul să digere alimentele, să stocheze energie și să elimine otrăvurile.
Există mai multe tipuri de boli ale ficatului:
- Boli cauzate de virusuri precum hepatita A, hepatita B și hepatita C
- Boli cauzate de droguri, otrăvuri sau prea mult alcool. Exemplele includ boala ficatului gras și ciroza.
- Cancerul hepatic
- Boli ereditare, cum ar fi hemocromatoza și boala Wilson
Simptomele bolii hepatice pot varia, dar includ adesea umflarea abdomenului și a picioarelor, vânătăi ușoare, modificări ale culorii scaunelor și urinei și icter, sau îngălbenirea pielii și a ochilor. Uneori nu există niciun simptom. Teste precum testele imagistice și testele funcției hepatice pot verifica leziunile hepatice și pot ajuta la diagnosticarea bolilor hepatice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.