Ce ar fi dacă ți-am spune că un hot dog te aduce cu 36 de minute mai aproape de moarte – l-ai mai mânca? Acest număr nu a fost ales la întâmplare - provine dintr-un studiu publicat săptămâna trecută în revista Nature Food (link direct studiu). Cercetătorii analizat 5.853 de alimente, clasificându-le matematic în funcție de impactul lor atât asupra sănătății umane, cât și asupra mediului.
Există și vești bune: doar cu modificări minore ale dietei, spun autorii, puteți avea un efect mare atât asupra sănătății, cât și asupra amprentei de carbon.
„Înlocuirea doar a 10% din aportul caloric zilnic de carne de vită și carne procesată cu un amestec divers de cereale integrale, fructe, legume, nuci, leguminoase și fructe de mare selectate ar putea reduce, în medie, amprenta de carbon dietetică a unui consumator american cu o treime, și adăugați 48 de minute de sănătate în viață, pe zi ”, au spus autorii studiului, Olivier Jolliet și Katerina Stylianou, pentru The Conversation. „Aceasta este o îmbunătățire substanțială pentru o astfel de schimbare limitată a dietei”, au a rătat cercetătorii.
Iată cum funcționează: mai întâi, a fost calculat scorul de sănătate. Pentru aceasta, cercetătorii au folosit un indice nutrițional numit Health Nutritional Index, pe care l-au dezvoltat anterior împreună cu nutriționistul și co-autorul studiului, Victor Fulgoni. El a fost dezvoltat folosind datele dintr-un uriaș studiu epidemiologic numit Povara Globală a Bolilor (PGB) - și atunci când spunem „imens”, o spunem cu adevărat: PGB acoperă mai mult de treizeci de ani de date din fiecare țară din lume. Cu aceste informații, PGB cuantifică nu doar prevalența diferiților factori de sănătate, stil de viață și mediu - inclusiv 15 factori alimentari - ci și daunele relative cauzate de aceștia.
Folosind această masă mare de informații, echipa a calculat povara (sau beneficiul) pentru sănătate, în minute, a mii de alimente. De exemplu, un hot dog te face să pierzi 36 de minute de viață, în timp ce o porție de castravete poate adăuga aproape 10 minute la durata de viață.
Echipa a dorit să includă și considerații de mediu în studiu. Au folosit o metodă numită IMPACT World +, care măsoară impactul asupra ciclului de viață al alimentelor provenite din producție, prelucrare, preparare, consum, deșeuri, utilizarea apei, precum și impactul asupra sănătății umane datorat unor lucruri precum poluarea. În total, cercetătorii au folosit 18 indicatori de mediu pentru a evalua diferitele alimente și a le clasifica în consecință, arată iflscience.com.
În cele din urmă, combinând aceste două valori, cercetătorii au reușit să sorteze alimentele în trei zone de culoare: roșu, galben și verde. La fel ca un semafor, aceste denumiri sunt cod pentru „stop” (cum ar fi carnea procesată, care vine cu costuri de mediu și nutriționale ridicate), „continuă cu precauție” (un exemplu: ursuleții jeleu, care au o amprentă de carbon foarte scăzută și practic fără niciun impact nutrițional în ambele direcții) și, respectiv, „verde”, adică cele mai bune pentru sănătate și mediu deopotrivă (nuci, fructe, legume cultivate pe câmp, leguminoase, cereale integrale și, respectiv, unele fructe de mare).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.