Cercetătorii canadieni au descoperit că fructele braziliene camu-camu, deja recunoscute pentru efectele sale protectoare împotriva obezității și diabetului, pot ajuta și la tratarea cancerelor.
Mai exact, castalagina, un polifenol din fructele amazoniene camu-camu, crește eficacitatea imunoterapiei la șoareci modificându-le microbiomul.
Într-un studiu publicat în jurnalul Cancer Discovery (link direct studiu), echipa cercetătorului Bertrand Routy, profesor la Departamentul de Medicină al Universității din Montréal, arată că respectivul compus din fructul camu-camu poate avea un rol pozitiv în imunoterapie.
„Cu această cercetare, realizată în parteneriat cu colegii noștri de la Universitatea Laval și Universitatea McGill, am demonstrat că acest compus, castalagina, un polifenol care acționează ca un prebiotic, modifică microbiomul intestinal și îmbunătățește răspunsul la imunoterapie, chiar și pentru cancerele rezistente la acest tip de tratament”, a spus. Dr. Routy.
„Rezultatele noastre deschid calea pentru studiile clinice care vor putea folosi castalagina ca o completare a medicamentelor numite inhibitori ai punctelor de control imun la pacienții cu cancer”, a adăugat Meriem Messaoudene, de la laboratorul doctorului Routy, și autor principal al studiului.
În ultimii ani, inhibitorii punctelor de control imun (ICI) au dat pacienților speranțe reînnoite că sistemul lor imunitar poate depăși rezistența la cancer, prin revoluționarea terapiilor care vizează melanomul și cancerul pulmonar. Acest tip de imunoterapie activează sistemul imunitar pentru a ucide celulele canceroase.
În ciuda acestor îmbunătățiri, doar o mică parte dintre pacienți au răspunsuri de lungă durată la imunoterapie, așa că cercetători precum Routy au căutat noi abordări terapeutice. Scopul lor final este de a transforma un microbiom nesănătos într-unul sănătos pentru a întări sistemul imunitar.
Printre strategiile pe care Routy le-a propus se numără și una care folosește prebiotice, compuși chimici care pot îmbunătăți compoziția microbiomului intestinal.
„Pentru a evalua efectele benefice ale castalaginei, am administrat oral prebioticul la șoareci care au primit un transplant fecal de la pacienți rezistenți la ICI”, a spus el. „Am descoperit că acest compus se leagă de o bacterie intestinală benefică, Ruminococcus bromii, și promovează un răspuns anti-cancer”.
Descoperirea va fi testată în curând la pacienți odată cu lansarea primului studiu clinic care combină fructele camu-camu și inhibitorii punctelor de control imun (ICI). Recrutarea a 45 de pacienți cu cancer pulmonar sau melanom va începe luna aceasta la CHUM și Spitalul General Evreiesc.
Camu Camu (Myrciaria dubia) este un fructul unui copac care crește pe malul râului din pădurea tropicală amazoniană, din Brazilia și Peru. Este asemănător cireșilor, dar are un conținut ridicat de vitamina C, adică circa 2–3% din greutatea fructul proaspăt e de fapt vitamina C. De a semenea, fructul este bogat în flavonoide, cum ar fi antociani, flavonoli și flavanoli, catechine, delfinidin 3-glucozidă, cianidin 3-glucozidă, acid elagic și rutina, dar conține și acizii galic și elagic, conform camucamu-info.org.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.