Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon

Reteta cancer - Foto: Freepik @zinkevych
Reteta cancer - Foto: Freepik @zinkevych

Un dietetician oncolog împărtășește 3 prânzuri care ar putea ajuta la prevenirea cancerului de colon, o afecțiune în creștere în rândul tinerilor

Cancerul de colon, adesea asociat cu vârsta înaintată, devine din ce în ce mai frecvent în rândul tinerilor.

Cancerul colorectal este un tip de cancer care afectează colonul (intestinul gros) sau rectul. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel mondial. Acesta poate provoca vătămări grave și deces.

Riscul de cancer colorectal crește odată cu vârsta. Majoritatea cazurilor afectează persoanele de peste 50 de ani.

Riscul de cancer colorectal poate fi redus prin adoptarea unei diete sănătoase, menținerea unei activități fizice, nefumatul tutunului și limitarea consumului de alcool. Screening-urile regulate sunt esențiale pentru depistarea precoce, potrivit OMS.

Potrivit Societății Americane de Cancer, procentul cazurilor de cancer colorectal la persoanele sub 55 de ani aproape s-a dublat între 1995 și 2019, de la 11% la 20%.

Această creștere alarmantă a transformat cancerul de colon în cel mai letal tip de cancer pentru bărbații sub 50 de ani în SUA și al doilea cel mai letal pentru femeile de aceeași vârstă.

Deși cauzele exacte ale acestei creșteri nu sunt pe depin înțelese, experții subliniază importanța factorilor de stil de viață.

Simptomele și semnele cancerului de colon pot include unul sau mai multe din următoarele:

- diaree sau constipație

- modificări ale consistenței scaunelor, cum ar fi scaunele moi, înguste

- sânge în scaun, care poate face ca scaunele să pară maro închis sau negre

- sângerare roșu aprins din rect

- dureri abdominale, crampe, balonare sau gaze

- nevoia continuă de a defeca, în ciuda faptului că se elimină scaunul

- slăbiciune și oboseală

- pierdere în greutate inexplicabilă

- sindromul intestinului iritabil

- anemie cu deficit de fier

Pierderea în greutate și durerile abdominale apar, de obicei, în stadiile avansate ale bolii.

Dacă cancerul se răspândește într-o nouă locație din organism, cum ar fi ficatul, acesta poate provoca simptome suplimentare, cum ar fi icterul.

Cancerul de colon adesea nu provoacă simptome în stadiile incipiente, dar simptomele pot deveni mai vizibile pe măsură ce boala progresează. Dacă oamenii au simptome în stadiile incipiente, acestea pot include:

- sânge în scaun

- o modificare a frecvenței sau a tipului de scaune, cum ar fi diaree, constipație sau scaune înguste, în formă de panglică

- senzația de neevacuare a intestinelor după o defecație

- dureri abdominale, crampe sau balonare

- greață și vărsături

- anemie, datorată sângerării intestinale

- pierderea apetitului

- oboseală și slăbiciune

- pierdere în greutate inexplicabilă, scrie Medical News Today.

Potrivit Meredy Bridi, un dietetician specializat în cancer, factori precum excesul de greutate, lipsa activității fizice, consumul de alcool și dieta bogată în carne roșie și alimente ultraprocesate cresc semnificativ riscul de cancer de colon.

"Aproximativ 75% din dieta noastră ar trebui să fie construită din alimente de origine vegetală", a declarat Birdi pentru Business Insider.

"În aceste alimente se găsesc fibre și cereale integrale, care sunt esențiale pentru sănătate intestinului și protecția împotriva cancerului colorectal", a mai spus ea.

Fibrele, cum ar fi cele de quinoa și orezul brun, hrănesc microbii buni din intestin, care protejează mucoasa colonului, reducând astfel riscul de cancer.

Birdi recomandă trei rețete bogate în fibre care poate ajuta la prevenirea cancerului colorectal.

1. Ouă jumări cu brânză de vaci, ceapă verde și pâine integrală

Această rețetă rapidă și bogată în proteine este ideală pentru un brunch sănătos.

Se amestecă două ouă mari cu brânză de vaci cu conținut integral de grăsime, se condimentează cu sare de mare și piper și se prăjește amestecul într-o tigaie antiaderentă cu ulei de măsline la foc mediu-mic, timp de 3 - 5 minute, până când ouăle sunt gătite.

Pâinea integrală adaugă fibre, iar ceapa verde tocată adaugă un plus de aromă.

2. Fasolea coaptă pe pâine prăjită cu spanac și roșii cherry

Fasolea este o sursă excelentă de fibre și proteine vegetale, fiind un aliment de bază în dietele locuitorilor din Zonele Albastre, regiunile lumii unde oamenii trăiesc cu aproximativ 10 ani mai mult decât media.

Pentru a prepara acest fel de mâncare, încălziți fasolea în sos de roșii la cuptorul cu microunde sau pe aragaz și prăjiți în același timp pâine integrală.

Birdi adaugă o mână de spanac și câteva roșii cherry la fasole pentru un plus de nutrienți, după care pune amestecul pe pâinea prăjită.

3. Supă de linte și legume

Această supă nutritivă este plină de fibre, un singur castron conținând aproximativ 15 grame de fibre.

Birdi sugerează să adăugați morcovi, țelină și roșii pentru un aport suplimentar de nutrienți, iar pentru un plus de fibre, să presărați pe deasupra nuci sau semințe, cum ar fi fulgii de migdale, semințele de dovleac, chia sau in.

Deși cancerul de colon devine din ce în ce mai frecvent în rândul tinerilor, adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei diete bogate în fibre poate juca un rol esențial în prevenirea acestei boli devastatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel