Un medic dietetician a împărtășit 3 principii bune de urmat dacă vrei să reduci alimentele ultra-procesate, dar te bazezi totuși pe lanțurile de fast-food.
Nu există o definiție exactă pentru alimentele ultra-procesate, dar acestea tind să fie sărace în nutrienți și făcute hipersavuroase prin ingrediente și procese pe care nu le-ai găsi într-o bucătărie obișnuită.
Acest lucru poate duce la supraalimentare și creștere în greutate.
Alimentele ultra-procesate includ produse evidente precum sucuri, bomboane, până la majoritatea sosurilor cumpărate din magazin și chiar unele pâini integrale și iaurturi.
În ciuda riscurilor asociate pentru sănătate ale consumului de alimente ultra-procesate, este greu să le eviți când mănânci în oraș. Cu toate acestea, este posibil să faci alegeri sănătoase ca acasă, spune dieteticianul Kat Garcia-Benson.
Ea încurajează oamenii să se simtă împuterniciți de alegerile lor alimentare, mai degrabă decât să se simtă vinovați și rușinați dacă nu pot mânca perfect.
"Putem prioritiza alimentele bogate în nutrienți și în același timp putem avansa pe acel spectru în funcție de ceea ce este disponibil, accesibil", a spus ea, pentru Business Insider.
Cele 3 principii de urmat dacă vrei să reduci alimentele ultra-procesate, dar nu vrei să renunți la fast-food
1. Alege o proteină slabă
Proteina este esențială pentru o dietă echilibrată.
Ei bine, dieteticianul recomandă alegerea unei surse slabe de proteină precum puiul la grătar, peștele la cuptor sau fasolea, în locul cărnii procesate precum cârnații și baconul.
Carnea procesată a fost legată de un risc mai mare de cancer colorectal.
Puteți obține proteină slabă din surse animale precum pește și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, sau dn surse vegetale precum lintea și leguminoasele.
Potrivit Medical News Today, proteina slabă include:
- pește precum somon, macrou sau biban
- păsări de curte fără piele precum pui sau curcan
- carne roșie precum mușchiuleț de porc
- lactate precum - brânză, iaurt, lapte integral cu conținut scăzut de grăsime
- ouă
- surse vegetale precum fasole, mazăre, linte, nuci si tofu
2. Include fibre
O altă prioritate este adăugarea unui fel de legumă sau altă sursă bună de fibre șa fiecare masă. Fibrele sunt cruciale pentru sănătate digestivă și hrănesc bacteriile "bune" din intestin.
Alimentele ultra-procesate tind să fie sărace în fibre și bogate în grăsimi, sare și zahăr.
Prin alegerea fibrelor la masă, vei mânca în mod natural mai puțină mâncare ultra-procesată.
3. Gândește-te la scopul mesei
Când decizi ce să comanzi, este important să te gândești la nevoile tale nutriționale pentru restul zilei, spune dieteticianul.
De exemplu, dacă urmează să stai la birou, poți alege o salată, dar dacă te pregătești pentru un antrenament, poate vrei să incluzi mai mulți carbohidrați pentru un impuls de energie.
Dieteticianul subliniază că preferă să se concentreze pe ce să adauge în dietă, în loc de ce să elimine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.