Un compus din struguri, dovedit eficient contra cancerului pulmonar

Dana Lascu |
Data publicării:

Cancerul pulmonar este cea mai ucigașă formă de cancer în lume, iar 80% din decese sunt legate de fumat. În plus față de controlul tutunului, sunt necesare strategii eficiente de chemoprevenție. O echipă de oameni de știintă a studiat un produs natural renumit, resveratrol, care se găsește în strugurii negri și în vinul roșu. Rezultatele în laborator sunt incredibile!

Cancerul pulmonar este cea mai ucigașă formă de cancer în lume, iar 80% din decese sunt legat de fumat, o arată statisticile oficiale.
În plus față de controlul tutunului, sunt necesare strategii eficiente de chemoprevenție. O echipă de cercetători de la Universitatea din Geneva (UNIGE), Elveția, a studiat un produs natural, numit resveratrol, care se găsește în strugurii negri și roșii și în vinul roșu.

Testat contra compușilor carcinogeni din fumul de țigară

Deși proprietățile sale chemopreventive împotriva cancerelor care afectează tractul digestiv au fost documentate de studii anterioare, până acum nu se demonstrase niciun efect al resveratrolului asupra cancerelor pulmonare. Prin administrare nazală, echipa UNIGE a obținut rezultate foarte promițătoare într-un studiu realizat pe șoareci și descris în revista Scientific Reports.

Am încercat să prevenim cancerul pulmonar indus de un cancerigen găsit în fumul de țigară folosind resveratrol, o moleculă deja bine documentată, într-un model aplicat pe șoareci", a explicat, conform sciencedaily.com, Muriel Cuendet, profesor asociat la Școala de științe farmaceutice a Facultății de Știinte UNIGE.

Acest studiu care a durat 26 de săptămâni conținea patru grupe de șoareci. Primul, grupul de control, nu a primit niciun element carcinogen, nici resveratrol. Al doilea a primit numai carcinogenul, al treilea a primit atât cancerigen cât și tratamentul, iar al patrulea a primit doar tratamentul.

Am observat o scădere de 45% a încărcăturii tumorale per șoarece, la cei tratați. Au dezvoltat mai puține tumori și acesteau au avut dimensiuni mai mici decât în cazul șoarecilor netratați", a spus Muriel Cuendet. Atunci când se compară cele două grupuri care nu au fost expuse elementului carcinogen, 63% dintre șoarecii tratați nu au dezvoltat cancer, comparativ cu numai 12,5% dintre șoarecii netratați. „Resveratrolul ar putea, prin urmare, să joace un rol preventiv împotriva cancerului pulmonar", a continuat ea.

Această formulă este aplicabilă omului

Cu toate acestea, resveratrolul nu pare potrivit pentru prevenirea cancerului pulmonar: atunci când este ingerat, acesta este metabolizat și eliminat în câteva minute și, prin urmare, nu are timp să ajungă la plămâni. „De aceea, provocarea noastră a fost să găsim o formulă în care resveratrolul ar putea fi solubilizat în cantități mari, chiar dacă este slab solubil în apă, pentru a permite administrarea nazală. Această formă, aplicabilă oamenilor, permite compusului să ajungă direct în plămâni", a arătat Aymeric Monteillier, cercetător la Școala de Științe Medicale a Facultății de Științe UNIGE și autorul principal al studiului.

Concentrația de resveratrol obținută în plămâni după administrarea nazală a formulei a fost de 22 ori mai mare decât atunci când aceasta a fost administrată oral. Mecanismul de chemoprevenție este probabil legat de apoptoză, un proces prin care celulele își programează propria moarte și pe care celulele canceroase îl evită. Echipa de cercetare de la UNIGE se va concentra acum pe găsirea unui biomarker care ar putea contribui la selecția persoanelor eligibile pentru un tratament preventiv cu resveratrol.

Acesta e drumul spre un tratament preventiv?

Resveratrolul este o moleculă deja cunoscută, care se găsește în mai multe alimente, ceea ce înseamnă că nu va mai fi necesar un studiu toxicologic înaintea comercializării ca tratament preventiv. „Această descoperire este, din nefericire, nu prezintă interes economic pentru grupurile farmaceutice. Molecula este într-adevăr simplă și non-brevetabilă, iar studii de prevenire a cancerului necesită o urmărire de mai mulți ani", arată, cu regret, Muriel Cuendet, fără a exclude dezvoltarea de tratament preventiv pentru oameni.

Studiul a fost publicat în revista Nature și poate fi consultat integral AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel