Compusul farnesol, care este utilizat deja la arome și la fabricarea parfumurilor, poate preveni pierderea neuronilor care produc dopamină în creierul șoarecilor prin dezactivarea PARIS, o proteină cheie implicată în progresia bolii Parkinson. Pierderea unor astfel de neuroni afectează mișcarea și cunoașterea, ducând la simptome distinctive ale bolii Parkinson, cum ar fi tremorul, rigiditate musculară, confuzia și demența. Abilitatea farnesolului de a bloca PARIS, spun cercetătorii, ar putea ghida dezvoltarea de noi terapii ale bolii Parkinson care vizează în mod specific această proteină.
„Experimentele noastre au arătat că farnesolul a prevenit în mod semnificativ pierderea neuronilor dopaminergici și a inversat deficitele de comportament la șoareci, indicând promisiunea sa ca un potențial tratament medicamentos pentru prevenirea bolii Parkinson”, spune dr ed Dawson, directorul Johns Hopkins Institute for Cell Engineering și profesor de neurologie la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins.
Rezultatele noului studiu (link direct studiu), publicat pe 28 iulie, în Science Translational Medicine, detaliază modul în care cercetătorii au identificat potențialul farnesolului prin screeningul unei mari biblioteci de medicamente pentru a le găsi pe cele care inhibă PARIS.
Pentru a studia dacă farnesolul ar putea proteja creierul de efectele acumulării PARIS, cercetătorii au hrănit șoarecii fie cu o dietă suplimentată cu farnesol, fie cu o dietă obișnuită timp de o săptămână. Apoi, cercetătorii au administrat fibrile pre-formate ale proteinei alfa-sinucleinei, care este asociată cu efectele bolii Parkinson în creier.
Cercetătorii au descoperit că șoarecii care au consumat dieta cu farnesol au avut o performanță mai bună la un test de rezistență și coordonare conceput pentru a detecta progresul simptomelor bolii Parkinson. În medie, șoarecii au obținut rezultate 100% mai bune decât cei injectați cu alfa-sinucleină, dar au fost hrăniți o dietă regulată.
Ulterior, când cercetătorii au studiat țesutul cerebral al șoarecilor din cele două grupuri, au descoperit că șoarecii hrăniți cu o dietă suplimentată cu farnesol aveau de două ori mai mulți neuroni dopaminerici sănătoși decât cei din grupul cu dietă normală. Șoarecii hrăniți cu farnesol aveau în creier, de asemenea, cu aproximativ 55% mai multă proteină protectoare PGC-1alpha decât șoarecii netratați.
În experimentele chimice, cercetătorii au confirmat apoi că farnesolul se leagă de PARIS, schimbând forma proteinei astfel încât să nu mai poată interfera cu producția de PGC-1alpha.
În timp ce farnesolul este produs în mod natural în ierburi și fructe, versiuni sintetice sunt folosite în comerț, iar cantitățile pe care oamenii le obțin prin dietă sunt neclare. Cercetătorii avertizează că dozele sigure de farnesol pentru oameni nu au fost încă stabilite și că doar studii clinice atent controlate pot face acest lucru.
Deși sunt necesare mai multe cercetări, Dawson și echipa sa speră că farnesolul să poată fi folosit într-o zi pentru a crea tratamente care să prevină sau să inverseze leziunile cerebrale cauzate de boala Parkinson.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.