Un cadru medical aflat în moarte cerebrală a salvat doi bărbaţi care făceau dializă, la Iași. Familia a fost de acord cu donarea rinichilor

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Rinichi - Foto: Freepik @isururashmika932
Rinichi - Foto: Freepik @isururashmika932

Un cadru medical aflat în moarte cerebrală a salvat doi bărbaţi care făceau dializă. 

Un cadru medical aflat în moarte cerebrală a salvat doi bărbaţi care făceau dializă, după ce familia acestuia a fost de acord cu donarea rinichilor.

Potrivit conf. univ. dr. Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Dr.C.I.Parhon", intervenţiile chirugicale au avut loc la Centrul Regional de Transplant Renal din Iaşi, iar beneficiarii sunt doi bărbaţi - unul din Oneşti, judeţul Bacău, în vârstă de 47 de ani și celălalt în vârstă de 55 de ani, din judeţul Neamţ, care avea o boală genetică moştenită şi se afla în program de dializă de doi ani.

"Ambii pacienţi sunt în Secţia de Transplant şi post operator se recuperează foarte bine", a declarat Ionuţ Nistor, într-o conferință de presă.

Potrivit purtătorului de cuvânt, de la începutul anului au fost făcute 23 de intervenţii de transplant, 8 dintre ele fiind de la donatori vii.

"Această cifră este uşor mai mică decât anul trecut, când în aceeaşi perioadă au fost 27 de transplanturi. Pe tot parcursul anului 2023 au fost făcute 55 de intervenţii de transplant. Ne dorim ca centrele de identificare a potenţialilor donatori din fiecare judeţ să fie active şi astfel numărul pacienţilor aflaţi pe lista de aşteptare să scadă.

Fără ajutorul lor cei peste 400 de pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare pentru un transplant renal nu au şanse la o viaţă mai bună. Sunt mulţi pacienţi tineri, unul dintre ei, în vârstă de 41 de ani, ultimul, a fost internat în garda de ieri.

Aceşti pacienţi au o şansă doar dacă se identifică un donator şi se face intervenţia de transplant", a declarat conf. univ. dr. Ionuţ Nistor.

Și prof. univ. dr. Adrian Covic, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Renal Iaşi, a spus că: "Avem o echipă foarte bună. Dacă înainte aveam unul sau doi medici, acum avem zece. Practic, oricând putem trimite medici şi în două locaţii pentru recoltare sau intervenţii. Am reuşit să creăm o echipă mare, largă, de chirurgi care să poată să recolteze sau să facă oricând intervenţii. Nu avem duminică, nu avem sărbători. Unii dintre noi eram la o petrecere, la nuntă, când au început să ne sune telefoanele şi am plecat imediat de acolo exact ca în filme. De sâmbătă şi până duminică s-a lucrat la foc automat. Au fost aduşi şi investigaţi 10 pacienţi din tot teritoriul Moldovei, de la Galaţi până la Suceava, câţiva fiind şi din Constanţa. Iată, Centrul din Iaşi acoperă nu doar teritoriul Moldovei.

Sunt cazuri în care trebuie să îşi dorească şi pacientul. Permanent avem oameni care nu sunt decişi. Unul a spus că trebuie să se mai gândească, un altul era la piaţă şi a cerut să îi mai lăsăm timp ca să facă cumpărăturile. Transplantul este un act bilateral, adică programul naţional oferă o şansă, dar beneficiarul trebuie să îşi asume şi un regim ulterior, pentru că intervenţiile merg bine pentru cei care îşi doresc şi respectă indicaţiile noastre.

Am avut recent un caz, al unui pacient care s-a gândit că nu mai are nevoie să ia pastile după transplant. Aşa de bine se simţea. Este important de subliniat că disciplina e bună pentru ei, pentru sănătatea şi viaţa lor. Post operator, beneficiarii transplanturilor trebuie să urmeze un tratament şi indicaţiile medicilor cu foarte multă disciplină", potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel