Umiditatea locuinței, care este nivelul optim. Cum te îmbolnăvește dacă e prea uscat aerul

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
umiditatea locuintei - FOTO: Freepik@pvpproductions
umiditatea locuintei - FOTO: Freepik@pvpproductions

Umiditatea locuinței poate să te îmbolnăvească. La fel și dacă aerul este prea uscat.

Umiditatea locuinței trebuie să se încadreze în anumiți parametri. Menținerea unui nivel stabil și sensibil de umiditate interioară în casa ta în timpul iernii are tot felul de efecte pozitive. De aceea, putem seta un umidificator la un anumit procent de umiditate relativă. Întrebarea cheie aici este aceasta:

Cât ar trebui să fie umiditatea interioară în timpul iernii?

Dacă setați nivelurile de umiditate la un procent prea mare (mai mult de 60%), veți risca infecția cu mucegai. Dacă setați umiditatea la un procent prea mic (sub 30%), puteți experimenta efectele negative ale aerului fiind prea uscat.

Cel mai bun nivel de umiditate în timpul iernii este ... Deci, care este procentul optim care ar trebui să fie umiditatea interioară în timpul iernii? 60% este prea mare. 30% este prea mic. Orice între 30% și 60% este OK.

Nu vă putem da un număr, pentru că depinde de temperatură, atât în interiorul, cât și în afara casei. Dar vă putem oferi o gamă: între 30-40%. Este foarte important să reglați acest număr, astfel încât să nu obțineți condens pe ferestrele dumneavoastră.... sau ai putea deteriora locuința și să fie necesare unele reparații foarte scumpe, notează DRVHAC.

Pentru a înțelege de ce, trebuie mai întâi să înțelegeți că umiditatea este procentul de vapori de apă din aer. Apoi, trebuie să învățați despre condens.

Vezi și: Ceața, riscuri pentru sănătate. Ce trebuie să știi despre smogul din zilele reci

Cum funcţionează condensul... și cum se poate deteriora casa ta

Când aerul cald, umed întâlnește obiecte reci, obțineți condens. Gândiți-vă să vă bucurați de o băutură rece afară într-o zi fierbinte de vară. După câteva minute, paharul pare că este acoperit de umezeală, deoarece apa din aerul cald se lipește de sticlă.

Același lucru se poate întâmpla și pe suprafața interioară a ferestrelor într-o zi rece, dacă ferestrele nu sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic (gândiți-vă la ferestrele cu un singur panou sau la ferestrele cu geam dublu în care este ruptă etanșarea dintre cele două panouri). Ferestrele se răcesc pentru că pierd căldură în mediul exterior. Aerul din interiorul casei tale este cald, aşa că umezeala tinde să se adune pe fereastra rece.

Este ceva ce s-ar putea să nu vedeți dacă temperatura este aproape de zero, dar dacă scade la o temperatură mai rece, efectul începe și puteți vedea condens sau (dacă fereastra este suficient de rece) îngheț.

Vezi și: Postul Crăciunului, alertă alimentară. Ce conține, de fapt, pâinea pe care o mâncăm: Gândiți-vă bine când mai cumpărați o pâine

Un act de echilibrare

În mod normal, în timpul iernii, aerul este mult mai uscat în interiorul caselor noastre. Asta pentru că focul din cuptor usucă aerul, arzând literalmente vaporii de apă chiar din el. De aceea, folosim un umidificator de cuptor pentru a preveni că locuințele noastre să devină prea uscat. Aerul prea uscat poate face ca ochii, gâtul, părul și pielea familiei tale să se usuce.

Dar... când se formează condensul, este un semn că setezi nivelul de umiditate prea ridicat.

Cum condensarea duce la deteriorare

În cazul în care umiditatea se acumulează prea mult, condensul de pe ferestre poate în cele din urmă șirag de mărgele pe cadrul ferestrei. De acolo, se poate scurge în peretele de sub fereastră, ceea ce duce la mucegai și putregai de lemn. Acestea sunt probleme costisitoare de rezolvat, mai ales dacă devin grave în timp.

Dacă vedeți condens pe ferestre, încercați să reglați umidificatorul astfel încât nivelul de umiditate să fie mai scăzut. Acest lucru ar trebui să rezolve problema și ar trebui să vedeți rezultatele într-o perioadă scurtă de timp.

Vezi și: Instabilitatea genunchiului, simptome, cauze și tratament. Medic: Avem senzația că nu ține, că alunecă

Alte probleme cu niveluri ridicate de umiditate

Împreună cu putregaiul și mucegaiul lemnului, nivelurile ridicate de umiditate pot duce la:

- Probleme respiratorii

- Alergii agravate

- Probleme cu somnul

Alți factori care afectează nivelurile de umiditate în timpul iernii

Nu există două familii și casele lor sunt la fel și există o mare varietate de factori care vă vor afecta nivelul de umiditate.

Pe lângă ventilaţie şi setarea umidificatorului, mai există şi:

- Izolația dvs.: scurgerile de aer în și din casă pot schimba climatul din interior.

- Rutina ta zilnică: prin activități precum dușul și gătitul, generăm umiditate.

- Cu cât tu și familia ta generați mai multă umiditate, cu atât nivelul de umiditate al casei va fi mai mare.

- Climatul în care locuiți: acesta este destul de auto-explicativ. În funcție de sezon, nivelurile de umiditate naturală se vor schimba. În timp ce majoritatea caselor sunt bine sigilate împotriva elementelor exterioare, dacă aveți probleme de izolare sau curenți, aerul care intră în casă va avea un impact atât asupra temperaturii, cât și asupra nivelului de umiditate.

- Un filtru de umidificator murdar: dacă dețineți deja un umidificator pentru întreaga casă, ar trebui să schimbați sau să curățați filtrul umidificatorului o dată pe an. Un tampon umidificator murdar poate opri umidificator de la ieșirea cantitatea corectă de umiditate necesare în casă.

Diferite persoane au niveluri diferite de confort. În timp ce 30-40% este un bun punct de bază pentru nivelurile de umiditate în timpul iernii, va trebui să treacă printr-o perioadă de ajustare a temperaturilor și umidificator pentru a găsi setarea perfectă.

Vezi și: Bolile virale, operații amânate, criză de paturi la ATI. Medic: La noi abia a început. Suntem "deștepți" și nu ne interesează regulile

Cum știu care este nivelul meu de umiditate

Cel mai bun mod de a determina nivelul de umiditate al casei tale este de a utiliza un higrometru. Un higrometru este un instrument special conceput pentru a măsura conținutul de vapori de apă din aer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel