Uleiurile esențiale folosite corespunzător pot stimula sistemul imunitar. Sistemul dumneavoastră imunitar joacă un rol important în menținerea sănătății dumneavoastră. Atunci când sistemul imunitar este slăbit, vă poate face mai vulnerabil la îmbolnăvire. Din acest motiv, este important să faceți tot ce puteți pentru a vă ajuta sistemul imunitar să funcționeze la potențialul său maxim.
Când vine vorba de sănătatea noastră, sistemul imunitar este cu siguranță unul dintre cele mai vitale sisteme din corpul nostru. Acest lucru se datorează faptului că un sistem imunitar sănătos și stabil ajută la combaterea potențialelor boli și afecțiuni, iar întărirea acestuia vă va ajuta să vă reveniți la o sănătate perfectă dacă sunteți loviți de o boală.
Prin urmare, este în interesul tău să îți menții sistemul imunitar cât mai puternic pe tot parcursul anului. Acestea fiind spuse, există modalități atât eficiente, cât și naturale care vă pot ajuta atât să vă întăriți, cât și să vă protejați sistemul imunitar, adoptând mai ales utilizarea uleiurilor esențiale.
Având în vedere că există diverși factori care ne afectează sistemul imunitar, cum ar fi o dietă săracă, lipsa somnului și un nivel ridicat de stres, ar fi recomandabil să adoptați obiceiuri care pot ajuta la contracararea efectelor pe care problemele menționate mai sus le pot avea asupra sistemului imunitar.
Având în vedere că uleiurile esențiale sunt bogate într-o varietate de proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice, acestea pot ajuta la stimularea bună a sistemului imunitar.
Uleiurile esențiale, ce sunt
Uleiurile esențiale sunt substanțe concentrate extrase din plante. Acestea pot proveni dintr-o varietate de surse, inclusiv, dar fără a se limita la:
- frunze
- flori
- scoarță
În mod obișnuit, uleiurile esențiale sunt utilizate în aromoterapie, fie prin inhalare, fie prin aplicarea unei soluții diluate pe piele. Ele sunt folosite într-o varietate de scopuri, cum ar fi:
- reducerea stresului
- promovarea somnului
- ameliorarea durerii, notează Healthline.
Ce conțin uleiurile esențiale
Uleiurile esențiale sunt substanțe foarte complexe. De exemplu, o singură doză de ulei esențial poate conține până la 400 compuși diferiți. Unii dintre acești compuși pot avea o varietate de efecte asupra organismului.
Unul dintre aceste efecte poate fi ajustarea modului în care se comportă sistemul imunitar. Acest lucru este denumit imunomodulare. Aceasta poate include lucruri precum:
- stimularea anumitor părți ale sistemului imunitar
- creșterea activității unor celule imune specifice
- interferarea cu căile asociate cu inflamația
Vezi și: Nocturia, urinarea din timpul nopții, cauze. Cum poți preveni trezitul din toiul nopții
Ce uleiuri esențiale vă pot ajuta cel mai mult sistemul imunitar
”Avem două tipuri de uleiuri esențiale destinate imunității: cele care stimulează și cele care modulează, adică echilibrează ușor. Când suntem răciți trebuie să stimulăm, să ieșim repede din problema respectivă. Unul din stimulatoare este cimbrul. Uleiul de cimbru, de oregano, cuișoare, sunt mai fierbinți.
Le putem folosi în momentul în care suntem răciți. Mai rapid va fi efectul dacă facem o diluție într-o soluție de bază și aplicăm pe tălpi sau pe varianta cea mai bună, în zona pieptului, acolo unde este timusul. Cimbrul este specific pentru imunitate.
Lavanda este imunomodulatoare, adică crește imunitatea. Putem folosit mușcate, lămăi, portocale.
Facem baie o dată pe săptămână, stăm în cadă. Luăm o lingură de bicarbonat de sodiu sau sare de mare, punem 4-5 picături de ulei esențial și prin piele se absorb substanțele active ale uleiurilor esențiale. Astfel intră în corpul nostru, circulând odată cu sângele, își vor face misiunea, adică vor modula imunitatea, vor lupta împotriva bacteriilor și a virusurilor și noi vom fi sănătoși.
Putem să punem câteva picături de uleiuri esențiale și în cremele de corp, în cazul persoanelor care fac duș. După duș, facem un amestec într-un ulei de corp sau cremă și corp”, a explicat dr. Angela Laur, specialist în aromaterapie, în cadrul emisiunii Mi-Th Influencer, cu Mirela Vescan şi Thea Haimovitz, de la DC NEWS.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.