Uleiul esențial de oregano: un antibiotic natural cu multiple beneficii pentru sănătate. Protecție antioxidantă și susținere imunitară naturală

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Uleiul esential de oregano Foto: Freepik @coolboy
Uleiul esential de oregano Foto: Freepik @coolboy

Uleiul de oregano, recunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, antifungice și antiinflamatoare, poate fi un aliat valoros în combaterea infecțiilor și gestionarea greutății.

ntr-o lume tot mai orientată spre soluții naturale și integrative pentru sănătate, uleiul de oregano se distinge ca un remediu valoros, apreciat deopotrivă în medicina tradițională și cercetările moderne. Acest ulei concentrează o bogăție de compuși activi care oferă o gamă largă de beneficii terapeutice, de la susținerea sistemului imunitar până la combaterea infecțiilor și inflamării.

Uleiurile de oregano au proprietăți antioxidante, antifungice și antiinflamatoare. De asemenea, acestea pot ajuta la gestionarea greutății și la tratarea infecțiilor. Extractul de oregano și uleiurile esențiale sunt produse diferite din aceeași plantă, dar au în comun diverse beneficii pentru sănătate.

Uleiul esențial de oregano este extras prin uscarea la aer a frunzelor și lăstarilor plantei, în timp ce extractul de ulei de oregano este produs prin diverse metode de extracție. Oregano conține compuși numiți fenoli, terpene și terpenoide, care au proprietăți antioxidante puternice.

Carvacrolul, cel mai abundent fenol, inhibă creșterea bacteriilor, în timp ce timolul susține sistemul imunitar și protejează împotriva toxinelor.

Acidul rosmarinic, un antioxidant puternic, ajută la protejarea împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Se crede că acești compuși stau la baza numeroaselor beneficii pentru sănătate.

Citește și: Ghrelina: hormonul foamei și rolul său în comportamentul alimentar. Reglarea apetitului prin alimente bogate în fibre și proteine

Foto: Freepik @Dionisvero

Beneficii

Uleiul esențial de oregano, un antibiotic natural, poate ajuta la combaterea bacteriilor, inclusiv Pseudomonas aeruginosa și E. coli, cauze frecvente ale infecțiilor urinare și ale tractului respirator. Acesta conține numeroși polifenoli, inclusiv carvacrol și timol, care s-au dovedit a reduce colesterolul. Studiile au arătat că oregano poate ajuta la scăderea colesterolului la oamenii și șoarecii cu colesterol ridicat datorită compușilor carvacrol și timol.

Uleiul de oregano este, de asemenea, un antioxidant puternic, protejând organismul de daunele cauzate de radicalii liberi. Studiile în eprubetă au arătat că uleiul esențial de oregano este eficient împotriva Candida.

Proprietățile antiinflamatorii, antifungice, antiparazitare și antibacteriene ale compusului pot îmbunătăți sănătatea intestinală prin uciderea paraziților intestinali și prevenirea creșterii excesive a bacteriilor dăunătoare.

Inflamația din organism este legată de mai multe efecte adverse asupra sănătății, iar cercetările au arătat că uleiul de oregano poate reduce inflamația. Cu toate acestea, unii compuși din uleiul esențial de oregano au proprietăți antiinflamatorii, dar pot exercita un efect toxic asupra anumitor celule. Sunt necesare studii controlate suplimentare pentru a evalua pe deplin utilizarea sa terapeutică.

Uleiurile esențiale de oregano au aplicații promițătoare în gestionarea durerii, studiile mai vechi pe animale prezentând compușii carvacrolului ca având proprietăți de ameliorare a durerii atunci când sunt utilizați împreună cu alte medicamente. Uleiul de oregano poate reduce semnificativ durerea la șoareci, exercitând efecte analgezice similare cu cele ale unor medicamente utilizate în mod obișnuit.

Carvacrolul, unul dintre compușii din uleiul de oregano, poate avea proprietăți de luptă împotriva cancerului. În studiile în eprubetă pe celule canceroase, carvacrolul a demonstrat rezultate promițătoare împotriva celulelor canceroase pulmonare, hepatice și mamare. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra rolul său în pierderea în greutate.

În cele din urmă, uleiul de oregano poate ajuta la pierderea în greutate și poate fi benefic pentru tratamentul obezității. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra că uleiul de oregano are un rol în pierderea în greutate, dar poate merita încercat ca parte a unei diete și a unui stil de viață sănătos.

Cum să folosești uleiul de oregano

Extractul de ulei de oregano este un supliment popular disponibil sub formă de capsule și tablete, disponibil în magazinele naturiste sau online. Acesta conține proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antifungice și poate avea și alte beneficii pentru sănătate. Extractul de ulei de oregano poate fi administrat pe cale orală, în timp ce uleiul esențial de oregano poate fi diluat cu un ulei purtător și aplicat local.

Uleiul de oregano este, în general, sigur pentru a fi administrat zilnic dacă nu se depășește doza recomandată pe ambalaj. Cu toate acestea, dacă aveți alte probleme de sănătate sau luați alte medicamente, consultați un medic înainte de a adăuga extract de ulei de oregano în dieta dumneavoastră. Oregano poate fi consumat și ca plantă în alimente.

Cel mai bun mod de a lua ulei de oregano este ca supliment sub formă de pastile sau capsule, cu mai multe beneficii prin consumarea acestuia la masă. Extractul de ulei de oregano și uleiul esențial sunt relativ ieftine și ușor disponibile.

Este mai bogat în antioxidanți decât majoritatea fructelor și legumelor și este plin de compuși puternici numiți fenoli. Oregano conține, de asemenea, compuși care pot fi eficienți împotriva infecțiilor bacteriene și fungice, inflamației și durerii, printre alte afecțiuni. În general, oregano pare să aibă mai multe beneficii pentru sănătate și poate fi util ca tratament natural pentru unele afecțiuni comune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel