Uleiul de soia, legat de boli precum autism, Alzheimer sau Parkinson

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Uleiurile vegetale
Uleiurile vegetale

Un nou studiu realizat la University of California – Riverside arată că uleiul de soia nu numai că duce la obezitate și diabet, dar ar putea determina și boli neurologice precum autismul, Alzheimer, Parkinson, anxietatea și depresia.

Folosit pentru prăjire mai ales la fast-food-uri, adăugat la alimente ambalate și dat animalelor în hrană, uleiul de soia este de departe cel mai larg și consumat ulei comestibil din SUA, potrivit Departamentului american al Agriculturii. După toate probabilitățile, însă, el este și foarte nesănătos pentru oameni.

Cu siguranță nu este bun pentru șoareci. Noul studiu, publicat în această lună în jurnalul Endocrinologie (Endocrinology), a comparat șoarecii hrăniți cu trei diete diferite, bogate în grăsimi: una cu uleiul de soia, a doua cu uleiul de soia modificat pentru a avea un conținut scăzut de acid linoleic și a treia ci ulei de nucă de cocos.

Aceeași echipă de cercetare University of California – Riverside (UCR) a descoperit în 2015 că uleiul de soia induce obezitate, diabet, rezistență la insulină și ficat gras la șoareci. Apoi, într-un studiu din 2017, același grup a aflat că dacă uleiul de soia este modificat ca să aibă conținut scăzut de acid linoleic, induce mai puțin obezitate și rezistență la insulină.

Cu toate acestea, în studiul lansat luna aceasta, cercetătorii nu au găsit nicio diferență între efectele nefaste pe care le are uleiului de soia, modificat și cel nemodificat, asupra creierului. Mai exact, oamenii de știință au găsit efecte pronunțate ale uleiului asupra hipotalamusului, unde au loc o serie de procese critice.

Gene care nu mai funcționează corect

„Hipotalamusul reglează greutatea corporală prin metabolismul dvs., menține temperatura corpului, este esențial pentru reproducere și creștere fizică, precum și pentru răspunsul dvs. la stres", a spus Margarita Curras-Collazo, profesor asociat de neuroștiințe la UCR și autor principal în acest studiu.

Echipa a determinat un număr de gene la șoarecii hrăniți cu ulei de soia nu funcționau corect. O astfel de genă produce hormonul „dragostei", oxitocina. La șoarecii alimentați cu ulei de soia, nivelurile de oxitocină din hipotalamus au scăzut.

Echipa de cercetare a descoperit aproximativ alte 100 de gene, de asemenea, afectate de dieta cu ulei de soia. Ei cred că această descoperire ar putea avea ramificări nu doar pentru metabolismul energetic, ci și pentru funcționarea corectă a creierului și pentru boli precum autismul, Alzheimer sau boala Parkinson. Cu toate acestea, este important de menționat că nu există nicio dovadă că uleiul cauzează aceste boli.

În plus, echipa constată că rezultatele se aplică numai uleiului de soia - nu altor produse de soia sau altor uleiuri vegetale.

„Nu vă aruncați tofu sau sosul de soia", a spus Frances Sladek, toxicolog la UCR și profesor de biologie celulară. "Multe produse din soia conțin doar cantități mici de ulei și cantități mari de compuși sănătoși, cum ar fi acizii grași esențiali și proteinele."

Un avertisment pentru cititorii preocupați de ce pun pe masă este și că acest studiu a fost realizat pe șoareci, iar studiile la șoareci nu se traduc întotdeauna exact la aceleași rezultate la om.

De asemenea, acest studiu a utilizat șoareci de sex masculin. Deoarece oxitocina este atât de importantă pentru sănătatea mamei și promovează legătura mamă-copil, studii similare trebuie efectuate folosind șoareci de sex feminin.

Mai puțin e mai bine

O notă suplimentară cu privire la acest studiu este și aceea că echipa de cercetare nu a izolat încă acele substanțe chimice din uleiul de soia care sunt responsabile pentru modificările pe care le-au identificat în hipotalamus. Dar au exclus doi candidați. Nu este vorba de acid linoleic, deoarece uleiul modificat a produs și perturbări genetice; nici nu este stigmasterolul, un produs chimic asemănător colesterolului găsit în mod natural în uleiul de soia.

Identificarea compușilor responsabili de efectele negative este o direcție importantă pentru cercetările viitoare ale echipei. „Acest lucru ar putea ajuta la proiectarea uleiurilor alimentare mai sănătoase în viitor", a spus Poonamjot Deol, cercetător asistent în laboratorul lui Sladek și primul autor al studiului.

„Dogma este că grăsimea saturată este rea și grăsimea nesaturată este bună. Uleiul de soia este o grăsime polinesaturată, dar dacă e bun pentru tine nu este deocamdată dovedit", a spus Sladek.

Într-adevăr, cercetătorii au constatat că uleiul de nucă de cocos, care conține grăsimi saturate, a produs foarte puține modificări ale genelor hipotalamice.

„Dacă există un mesaj pe care vreau să-l accepte oamenii, acesta este: reducerea consumului de ulei de soia", a spus Deol despre cel mai recent studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel