Uleiul de salvie, benefic împotriva stresului și al cancerului, susține memoria. La ce trebuie să fiți atenți înainte de utilizare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
uleiul de salvie. FOTO: Freepik @1169
uleiul de salvie. FOTO: Freepik @1169

Uleiul de salvie are multiple beneficii pentru sănătate, ca urmare a conținutului de antioxidanți. La ce trebuie să fiți atenți înainte de a utiliza salvia și uleiul de salvie.

Salvia, plantă cu proprietăți terapeutice excelente, este folosită cu succes în fitoterapie și în gastronomie.

Uleiul de salvie obținut din salvia comună este folosit în scopuri cosmetice, farmaceutice și de relaxare.

Salvia, informații nutriționale și precauții

Nu este sigur să ingerați cantități mari de ulei esențial de salvie.  Administrarea salviei măcinate, când se consumă ca atare, trebuie făcută cu precauție și în cantități mici, deoarece poate duce la hipoglicemie în cazul diabeticilor insulinodependenți.

Astfel, o linguriță de salvie măcinată conține:

- calorii: 2

- proteine: 0,1 grame

- grăsimi: 0,1 grame

- carbohidrați: 0,4 grame

- fibre: 0,3 grame.

De asemenea, salvia măcinată conține mai multe vitamine și minerale, cele mai importante fiind calciul și fierul.

Cu toate acestea, deoarece salvia este consumată în cantități mici, acești micronutrienți pot apărea în cantități reduse atunci când sunt consumați, potrivit WebMD.

Uleiul de salvie, beneficii

Beneficiile pe care le puteți obține în urma utilizării uleiului de salvie atinge atât aspectele sănătății fizice, cât și pe cele ale sănătății mentale.

Efect antimicrobian

Uleiul de salvie a fost folosit pentru a combate bacteriile de pe rănile infectate cu Staphylococcus, iar studiile au arătat că uleiul are proprietăți antimicrobiene, fiind eficient împotriva unor agenți patogeni care provoacă boli, precum Escherichia coli, Salmonella typhi sau Bacillus subtilis.

Uleiul de salvie a fost testat in vitro împotriva virusului SARS, însă, în acest caz, s-a dovedit a fi doar puțin eficient, mai notează sursa menționată.

Conținut mare de antioxidanți

Salvia și uleiul de salvie conține mulți polifenoli, compuși chimici cu acțiune antioxidantă.

Salvia verde are un indice ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen, µmol TE/100g) de 32.004 μ mol TE/100g, potrivit Superfoodly.

Deși relația exactă dintre valoarea ORAC a unui aliment și beneficiile sale pentru sănătate nu a fost pe deplin stabilită, se crede în general că alimentele cu scoruri ORAC mai mari au o capacitate antioxidantă mai mare și neutralizează mai eficient radicalii liberi dăunători, care care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, printre acestea aflându-se bolile Parkinson și Alzheimer, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

Există câteva semne care pot indica stresul oxidativ în organism sau o inflamație excesivă, cum ar fi:

- oboseală cronică

- tulburări digestive, precum refluxul acid, constipația, sindromul colonului iritabil

- pierderi de memorie și lipsă de concentrare

- dureri articulare și inflamații

- îmbătrânire prematură

- dureri de cap și sensibilitate la zgomot

- vulnerabilitate la infecții, notează Longevity Wellness World Wide.

Uleiul de salvie poate reduce riscul de cancer, ar putea să crească și apărarea antioxidantă a organismului și să scadă colesterolul total.

Vezi și: 5 alimente care stimulează grăsimea brună și ajută la slăbit. Pot fi integrate ușor în dietă

Ameliorează simptomele menopauzei

Uleiul de salvie ar putea oferi suport în diminuarea simptomelor de disconfort resimțite de femeile aflate la menopauză.

Unele studii realizate au arătat că utilizarea zilnică a uleiului de salvie, în doze fixe pentru o perioadă determinată, a redus semnificativ o bună parte a simptomelor neplăcute care vin ”la pachet” cu noua etapă din viața femeilor, notează National Library of Medicine.

Simptomele frecvente ale menopauzei sunt determinate de scăderea cantității de estrogen, cu efecte asupra întregului organism, și includ:

- modificări ale structurii și aspectului părului, pielii și unghiilor

- modificări la nivelul mucoaselor, caracterizate prin uscăciune vaginală, jenă la contactul sexual, pierderi involuntare de urină

- țesut adipos în exces, în special în zona abdominală

- ochi umflați dimineața, accentuarea pungilor și a cearcănelor

- creșterea tensiunii arteriale

- tulburări de somn, insomnie sau somn de proastă calitate

- schimbări de dispoziție, atitudine pesimistă, atacuri de panică

- bufeuri

- stare generală proastă, femeile acuză oboseală, crampe musculare sau amețeli.

Reduce stresul și lupta cu depresia

Uleiul de salvie a fost utilizat în studii de laborator pentru a se observa efectele sale antidepresive asupra șoarecilor, iar rezultatele au arătat că ar putea avea un efect antistres asupra acestora, motiv pentru care cercetătorii cred că se pot obține aceleași beneficii și în tratamentul depresiei la oameni.

De asemenea, uleiul de salvie este utilizat pentru reducerea tensiunii și a stresului cotidian, pentru o stare de bine, inhalarea acestuia fiind recomandată pentru efectele calmante și relaxante, putând fi folosit și în aromaterapie.

Susține memoria și concentrarea

Uleiul de salvie, în mod tradițional, este utilizat pentru menținerea sănătății mintale. Studiile realizate au arătat date care susțin că uleiul esențial de salvie poate fi benefic pentru îmbunătățirea memoriei și oprirea declinului mental ce vine o dată cu înaintarea în vârstă.

Aceste beneficii sunt date de proprietățile antiinflamatoare și antioxidante ale uleiului de salvie, acesta putând fi un bun protector împotriva progresiei demenței, o tulburare neurodegenerativă cu care trăiesc, la nivel mondial, peste 55 de milioane de adulți în vârstă, de peste 65 de ani.

Inhalarea uleiului de salvie poate favoriza stabilizarea mentală și reduce din riscurile problemelor de sănătate mintală, ca urmare a efectelor excitante asupra sistemului nervos.

De asemenea, în doze mici, uleiul de salvie a îmbunătățit memoria adulților sănătoși, în timp ce în doze mari a determinat sporirea vigilenței, dar și a calmului, inducând o stare de mulțumire și de bună dispoziție, potrivit National Library of Medicine.

Vezi și: Izolarea socială, impact surprinzător asupra oaselor la bărbați. Pierderea osoasă, risc de fracturi și dizabilități

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel