Uleiul de măsline sau de floarea soarelui, care este mai bun pentru sănătate și siluetă. Bilic: Atenție mare, e un pericol

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
uleiul de masline sau de floarea soarelui. FOTO colaj Freepik @jcomp @chandlervid85
uleiul de masline sau de floarea soarelui. FOTO colaj Freepik @jcomp @chandlervid85

Uleiul de măsline sau de floarea soarelui. La ce trebuie să fii atent când faci alegerea între cele două tipuri de ulei.

Când vine vorba de uleiuri, cei mai mulți privim lucrurile atât prin prisma beneficiilor pe care acestea le au asupra sănătății, cât și al costurilor.

Nutriționistul Mihaela Bilic a făcut o comparație între cele mai folosite tipuri de uleiuri, subliniind un lucru important, mai ales pentru persoanele ce urmează dietă: atât uleiul de floarea soarelui, cât și cel de măsline au același impact asupra siluetei, având un conținut caloric.

”Ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui?

Din punct de vedere caloric sunt identice: 100 de calorii pe lingură. Din punct de vedere conținut de acizi grași, aici avem acizi grași esențiali Omega 9 - adică acidul oleic, aici avem Omega 6.

Sunt esențiali pentru că organismul nu-i poate produce, trebuie aduși prin alimentație. Și da, Omega 9 este antiinflamator, pe când Omega 6 este proinflamator.

Deci atenție mare la excesul de ulei de floarea soarelui, și pentru siluetă, și pentru sănătate, e un pericol.

Din punct de vedere prăjeală/încălzire, cel de măsline este foarte stabil, nu schimbă gustul mâncării pe care o prăjim în el. Pe când cel de floarea-soarelui este neutru și suficient de ieftin cât să nu ne doară sufletul dacă îl aruncăm după fiecare prăjeală”, a spus Mihaela Bilic în video postat pe contul său de socializare.

În ceea ce privește efectul celor două uleiuri asupra siluetei, impactul este același, în mod egal, în timp ce sănătatea este afectată mai mult de cel de floarea soarelui.

De altfel, nutriționistul are și un sfat pentru cei care o urmăresc: să alterneze cele două tipuri de ulei, ”pentru că nu există bun și rău, amândouă trebuie consumate cu măsură”.

Vezi și: Alimente de bază, pe lista celor 5 de NU din alimentație. Nutriționist: Ușor de ținut minte

Beneficiile uleiului de măsline

Uleiul de măsline conține aproximativ 14% grăsimi saturale, în timp ce are 11% grăsimi polinesaturale, cum ar fi acizii grași Omega 6  și Omega 3. Însă acidul gras predominant din uleiul de măsline, 73%, este reprezentat de grăsimea mononesaturată - acid oleic.

Studiile atată că acidul oleic reduce imflmația și poate acea chiar efecte benefice asupra genelor legate de cancer. Grăsimile mononesaturate sunt, de asemenea, destul de rezistente la căldură mare, ceea ce face ca uleiul de măsline extravirgin să fie o alegere sănătoasă pentru gătit.

Uleiul de măsline are un conținut important de antioxidanți, care reduc riscul de boli cronice, au acțiune antiinflamatoare și protejează colesterolul bun de oxidare, ceea ce înseamnă reducerea riscului de boli de inimă.

Consumul de ulei de măsline previne apariția acidentului vascular cerebral și protejează inima. De asemenea, uleiul de măsline etse recomandat în dietele pentru scăderea sau menținerea greutății, fiind foarte folosit în dieta mediteraneeană, dieta DASH sau MIND.

Vezi și: Dieta MIND, cea mai bună pentru reducerea riscului de Alzheimer. Medic: Construiește ideea de longevitate prin vitalitate

Uleiul de măsline este eficient și în lupta împotriva bolii Alzheimer, una dintre caracteristicile sale cheie este o acumulare a așa-numitelor plăci beta-amiloide în interiorul celulelor cerebrale. Un studiu efectuat pe șoareci a arătat că o substanță din uleiul de măsline poate ajuta la eliminarea acestor plăci, notează Healtline.

Uleiul de măsline reduce riscul de a dezvolta diabetul zaharat de tip 2. De altfel, dieta mediteraneană a fost asociat ca avțnd rezultate bune în acest sens.

De asemenea, uleiul de măsline are un conținut bogat de antioxidanți cu efecte anticancerigene. Oamenii din țările mediteraneene au cel mai mic risc de cancer, iar mulți cercetători pun acest fapt pe seama dietei specifice, unde uleiul de măsline ocupă un loc important.

Antioxidanții din uleiul de măsline pot reduce daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, despre care se crede că sunt una dintre principalele cauze ale cancerului.

Uleiul de măsline este bun și pentru tratarea artritei reumatoide, care este o boală autoimună caracterizată prin încheieturi deformate și dureroase.

Uleiul de măsline conține o multitudine de nutrienți care pot inhiba sau distruge bacteriile dăunătoare. Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o bacterie care trăiește în stomac și care poate provoca ulcer la stomac și cancer la stomac.

Vezi și: Vlad Ciurea, despre țara cu cele mai multe AVC. "Burtă mare, lipsă creier". Care sunt cele două creiere ale omului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel