Uleiul de cătină este folosit de mii de ani ca remediu natural pentru diverse afecțiuni. Uleiul este obținut din fructele, frunzele și semințele plantei, iar pe lângă utilizarea în medicina tradițională, acesta are beneficii și în domeniul cosmetic, pentru sănătatea pielii și a părului.
Uleiul de cătină are o consistență groasă și o culoare aurie-portocalie, asemenea fructelor. Acesta este un produs cu un conținut bogat de nutrienți, printre care se numără:
-compușii anti-oxidanți, care au rolul de a proteja organismul împotriva bolilor și îmbătrânirii,
- vitamine (A, C. E, K),
- acizi grași (Omega 6 și Omega 7),
- minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu, zinc)
- fitostelnoli, compuși care inhibă absorbția colesterolului, având rol important în protejarea inimii.
Uleiul de cătină - beneficii
Bogată nutrienți, cătina este plină de antioxidanți, care protejează organismul împotriva îmbătrânirii, precum și a bolilor de inimă sau diverse forme de cancer.
Uleiul de cătină are de asemenea o componentă importantă din acești nutrienți, deci un efect similar cu cel al fructelor de cătină.
Protejează pielea. Uleiul de cătină este folosit încă din antichitate pentru îngrijirea pielii. Bogat în grăsimi nesaturate, antioxidanți, carotenoizi și vitaminele E și K, toate acestea au beneficii asupra sănătății pielii. De asemenea, are și efect cicatrizant asupra arsurilor de la nivelul pielii.
Studiile arată că acidul linoleic, Omega 3, poate reduce acneea și psoriazisul, fiind eficient și pentru combaterea uscăciunii și a mătreții de la nivelul scalpului, notează Healthline. Totodată, uleiul de cătină și-a dovedit eficiența în protecția împotriva razelor UV.
Protejează sănătatea inimii. Uleiul de cătină are beneficii asupra sănătății inimii, în mai multe direcții. Este bogat în fitostenoli, care sunt compuși vegetali cu funcții antioxidante și antiinflamatorii care ajută la protejarea organismului împotriva daunelor și a bolilor, inclusiv a bolilor de inimă. Acești compuși ajută la blocarea absorbției colesterolului din dietă, deci ajută la prevenirea formării colesterolului ”rău”, cu efecte nocive asupra vaselor de sânge.
De asemenea, uleiul de cătină este bogat în quercitină, un antioxidant asociat cu reducerea riscului de boli cardiace.
Reduce nivelul de zahăr din sânge. Uleiul de cătină previne diabetul și menține un nivel optim al zahărului în sânge. Studiile pe animale au arătat că acesta poate reduce nivelul glicemiei din sânge prin creșterea secreției de insulină și a sensibiltății la insulină.
Îmbunătățește sistemul imunitar. Uleiul de cătină poate ajuta la protejarea organismului împotriva infecțiilor. Experții atribuie acest efect, în mare parte, conținutului ridicat de flavonoide din ulei. Flavonoidele sunt compuși vegetali benefici care vă pot întări sistemul imunitar prin creșterea rezistenței la boli.
Susține sănătatea ficatului. Uleiul de cătină de mare poate contribui la un ficat sănătos, deoarece conține grăsimi sănătoase, vitamina E și carotenoizi, toate acestea putând proteja celulele hepatice împotriva deteriorării.
în urma unui studiu de 6 luni, persoanele cu ciroză - o formă avansată de boală hepatică - care au luat 15 grame de extract de cătină de 3 ori pe zi și-au crescut markerii sanguini ai funcției hepatice semnificativ mai mult decât cei cărora li s-a administrat un placebo.
Efect anticancerigen. Conținutul de flavonoide și antipxidanți din uleiul de cătină poate avea efecte anti-cancerigene.
Alte beneficii ale uleiului de cătină:
- Îmbunătățește digestia
- Ameliorează simptomele menopauzei
- Poate trata uscăciunea ochilor
- Îmbunătățește aspectul părului. Cătina conține lecitină, un tip de grăsime care poate elimina excesul de ulei din păr. Ajută la repararea părului deteriorat șila restabilirea elasticității acestuia.
Efectele adverse ale consumului de ulei de cătină
Uleiul de cătină este considerat în general sigur pentru sănătate, cu efecte adverse foarte rare. Astfel, într-un studiu mai vechi, câțiva dintre participanți au raportat o creștere a simptomelor digestive și a durerilor articulare după ce ai consumat ulei de cătină timp de trei luni.
Vezi și: Cătina, alternativa Iodului. Beneficii UIMITOARE, ce BOLI tratează
Iodura de potasiu a stârnit o adevărată isterie, iar românii au dat năvală în farmacii, fără să știe cum se iau, când de iau sau ce face, de fapt, acest medicament. (...)
Cătina, efecte uimitoare după expunerea la radiații. Ce au descoperit cercetătorii
Printre toate acestea, mai există un aliment, un fruct mai bine zis, care ține loc de iod.
Este vorba despre cătină, o alternativa naturală, fără efecte secundare, la medicamentele cu iod.
Fructele de cătină sunt bogate în vitamina C, A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6 si B9), dar și vitaminele E, K, P si F. În plus, cătina conține și microelemente precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, acizi grași polinesaturați și carotenoide, beta caroten.
Potrivit unui studiu publicat în 2017 de Journal of Radiation Research, pulpa și uleiul de cătină pot proteja organismul împotriva radiațiilor, având efecte extraordinare după iradiere. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.