Uleiul de cătină, "aurul lichid" cu 5 beneficii uimitoare pentru organism. Este un puternic antiinflamator natural

Larisa Opait |
Data actualizării: | Data publicării:
Uleiul de cătina - Foto: Freepik @VecMes @Racool_studio
Uleiul de cătina - Foto: Freepik @VecMes @Racool_studio

Uleiul de cătină are proprietăți excepționale cu acțiuni antiinflamatoare, antibacteriene și sedative. 

Denumit "aurul lichid" în țări precum Tibet, Mongolia și China sau fructul sfânt al munților Himalaya, uleiul de cătină este de departe cel mai prețios extract al acestei plante cu nenumărate beneficii pentru piele, dar și pentru sistemul imunitar, sistemul cardiovascular și ficat. 

Extrase din fructele de pădure, frunzele și semințele plantei de cătină (Hippophae rhamnoides), care este un arbust mic care crește la altitudini mari în regiunea Himalaya de Nord-Vest, uleiul de cătină se obține cel mai des prin procesul mecanic de presare la rece, fie din pulpa fructelor, fie din semințele lor.

Ambele tipuri de ulei de cătină sunt asociate cu o serie de beneficii importante pentru sănătate și frumusețe. Acestea se pot aplica pe piele sau îl puteți lua pe cale orală. 

Sunt mai multe studii făcute de-a lungul anilor ce au scos în evidență că uleiul de cătină are mai multe proprietăți excepționale cu acțiuni antiinflamatorii, antibacteriene și sedative, potrivit Healthline.

Uleiul de cătină, bogat în mulți nutrienți

Cătina este bogată în diverse vitamine, minerale și compuși vegetali benefici. Este în mod natural plin de antioxidanți, care vă ajută să vă protejați corpul împotriva îmbătrânirii și a bolilor precum cancerul și bolile de inimă.

Fructele sale sunt bogate în special în vitaminele A, C, K și E. Conțin, de asemenea, cantități considerabile de fier, calciu, magneziu, potasiu, cupru și zinc.

Interesant este că uleiul de cătină poate fi, de asemenea, unul dintre singurele alimente vegetale cunoscute că furnizează toți cei patru acizi grași omega. 

Uleiul de cătină poate proteja pielea

Uleiul de cătină a fost și încă este folosit ca tratament tradițional pentru piele.

Este bogat în grăsimi nesaturate, antioxidanți, fitosteroli, carotenoizi și vitaminele E și K. Toate funcționează împreună pentru a vă proteja pielea, regenerare și pentru reînnoirea acesteia.

Uleiul de cătină este adesea folosit în produsele cosmetice datorită capacității sale de a hidrata și hrăni pielea. Acesta poate ajuta la tratarea pielii uscate, a iritațiilor și a altor probleme dermatologice. De asemenea, poate ajuta la vindecarea rapidă a rănilor și a arsurilor minore.

Uleiul de cătină, benefic pentru sănătatea inimii

Uleiul de cătină este benefică în sănătatea inimii în mai multe moduri, astfel, consumul de ulei de cătină poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă.

Pentru început, este bogat în fitosteroli, care sunt compuși vegetali cu funcții antioxidante și antiinflamatorii care vă ajută să vă protejați corpul de daune și boli, inclusiv boli de inimă. 

Uleiul de cătină este cunoscut pentru capacitatea sa de a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Acesta poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL ("colesterolul rău") și la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

Un studiu mai vechi sugerează în continuare că uleiul de cătină poate ajuta la reducerea riscului bolilor de inimă prin prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Într-un studiu de 30 de zile, administrarea zilnică a 0,15 lingurițe (0,75 ml) de ulei de cătină a contribuit la reducerea nivelului tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială crescută. Trigliceridele și nivelurile de colesterol total și LDL (rău) au scăzut, de asemenea, la cei care au avut colesterol ridicat, potrivit aceleiași surse.

Uleiul de cătină, bun pentru sistemul imunitar

Uleiul de cătină vă poate ajuta să vă protejați corpul împotriva infecțiilor, având o cantitate bună de antioxidanți care pot să vă apere corpul împotriva microbilor. 

Uleiul de cătină este bogat în antioxidanți, cum ar fi vitamina C și vitamina E. 

Acești antioxidanți ajută la combaterea radicalilor liberi și a stresului oxidativ din organism, protejând astfel celulele imunitare și menținând funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Uleiul de cătină, antiinflamator natural

Uleiul de cătină conține compuși antiinflamatori, cum ar fi acizii grași omega-3 și omega-6. 

Acești compuși pot ajuta la reducerea inflamației în corp, ceea ce poate avea beneficii semnificative pentru persoanele care suferă de afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita sau boala inflamatorie intestinală. 

Uleiul de cătină poate ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive prin reducerea inflamației în tractul digestiv și prin promovarea sănătății florei intestinale benefice.

Uleiul de cătină este un supliment alimentar valoros, cu multiple beneficii pentru sănătatea umană. Cu toate acestea, este important să consultați un medic sau un specialist înainte de a începe orice nou tratament sau supliment alimentar, pentru a vă asigura că acesta este potrivit pentru nevoile și starea dvs. de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel