Avocado, fructul originar din America de Sud, dar și uleiul obținut din acesta au o multitudine de beneficii atât pentru sănătate, în general, cât și pentru frumusețe, fiind folosit în cosmetică, la îngrijirea tenului, pielii și a părului.
Uleiul de avocado are un conținut mare de uleiuri sănătoase, aproximativ 70% din compoziția acestuia fiind reprezentantă de acizi grași mononesaturați, în timp ce 16% sunt polisaturați și 14% saturați. Mai mult decât atât, uleiul de avocado are o capacitate antioxidativă simulară cu cea a uleiului de măsline.
Uleiul de avocado - tipuri
În funcție de modul de obținere al uleiului de avocado acesta este:
- extravirgin, obținut mecanic, la temperaturi sub 50 de grade Celsius;
- virgin, obținut din fructe de calitate inferioară, tot mecanic și la temperaturi de sub 50 grade;
- pur, este un ulei rafinat, decolorat și aromatizat prin infuzare;
- mixt, reprezintă un amestec de uleiuri, de avocado și alte tipuri.
Nutrițional, cel mai bun ulei de avocado recomandat pentru consum este uleiul extravirgin. De reținut este faptul că trebuie consumat în stare crudă, ca adaos în salate ori supe-cremă, deoarece prin tratarea termică nutrienții sunt distruși, iar proprietățile sunt mult diminuate.
Ce conține uleiul de avocado
O linguriță de ulei de avocado conține: 124 de calorii și 14 g de grăsimi. Uleiul de avocado este o sursă importantă de acid oleic, vitamina E, grăsimi mononesaturate. De asemenea, este o sursă excelentă de luteină, notează WebMD.
Uleiul de avocado - beneficii și contraindicații
Consumul uleiul de avocado, în cantități mici, având în vedere conținutul ridicat de calorii, are o serie de beneficii asupra sănătății.
Scade stresul oxidativ. Datorită nutrienților cu efect antioxidant, uleiul de avocado reduce stresul oxidativ cauzat de radicalii liber, precum și riscul de a dezvolta unele boli cronice, din rândul bolilor cardiovasculare sau neurodegenerative, ca demența.
Vezi și: Stresul oxidativ, cauza apariției unor boli. Țincu: Traiul modern dăunează
Susține sănătatea cardiovasculară. Uleiul de avocado este recomandat pentru scăderea tensiunii arteriale, datorită conținutului ridica de acid oleic. De altfel, avocado se află pe lista alimentelor care ajută în lupta împotriva colesterolului. Studiile, pe animale, au arătat că uleiul de avocado reduce colesterolul ”rău”, citokinele inflamatorii, trigliceridele, glicemia, precum și tensiunea arterială, notează Healthline.
Ameliorează osteoartrita. Extractul nesaponifical din uleiul de avocado și din soia poate reduce durerile articulare asociate osteoartritei, arată un studiu. Beneficiile au fost observate în special la pacienții cu osteoartrită la nivelul șoldului și genunchiului.
Susține sănătatea ochilor. Luteina, antioxidantul din rândul carotenoizilor, ajută la reducerea riscului de cataractă și degeneresvență maculată legată de vârstă.
Favorizează absorbția unor nutrienți. Adăugarea uleiului de avocado la mese ajută la absorbția nutrienților liposolubili, cum at fi vitamina A, E, D, K și carotenoizilor.
Eficient pentru sănătatea pielii. Așa cum am menționat deja, uleiul de avocado este benefic și pentru piele și ten. Conținutul de vitamina A și E din uleiul de avocado ajută la stimularea vindecării pielii, dar și la ameliorarea psoriazisului.
Uleiul de avocado trebuie evitat de către persoanele cu alergie la avocado. Aceasta se manifestă prin mâncărimi ale buzelor, cavității bucale și gâtului, după ingestia acestui fruct. De asemenea, persoanele cu alergie la latex și la polenul de mesteacăn pot prezenta și alergie la avocado.
Avocado, bun pentru IMUNITATE în înlocuitor pentru CARNE. Când devine PERICULOS pentru sănătate
Ficatul uman nu poate să producă grăsime poli nesaturată, deși e capabil să facă peste 2.000 de reacții chimice diferite. Dar fiecare celulă umană conține grăsime poli-nesaturată. Și are nevoie de această. Din hrană.
Ce se întamplă în lipsa ei? Dr. Laura Ene, medic primar diabet și nutriție a oferit explicația și a vorbit despre avocado.
"Nucile, uleiul presat la rece, avocado sunt alimente indispensabile pentru protecția imunitară. De ce? Grăsimile poli-nesaturate intră în fiecare celulă umană. Sunt cele care fac prevenție activă împotriva atero-sclerozei.
Nu pot fi produse de organismul uman. Și trebuie luate din alimentație. Avocado trebuie să înlocuiască porția de carne ori de brânza de la acea masă și putem consuma cel mult 150 de grame pe zi", spune ea. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.