„Prea multă grăsime saturată din dietă este nesănătoasă deoarece crește nivelul de colesterol «rău» - LDL - , ceea ce sporește riscul bolilor cardiace. Deci, s-ar părea că uleiul de nucă de cocos ar fi o veste proastă pentru inimile noastre. Dar ceea ce este interesant pentru uleiul de nucă de cocos este că dă un impuls colesterolului «bun» - HDL", explică medicul Walter Willett de la Departamentul de Nutriție din cadrul Școala de Sănătate Publică Harvard, membru în conducerea publicației Harvard Health Letter, potrivit health.harvard.edu.
Acesta precizează că uleiul de cocos are circa 90% grăsimi saturate, mai mult decât untul (circa 64% grăsimi saturate), grăsimea cărnii de vită (40%) sau chiar untură (40%).
Ulei de cocos, ocazional sau periodic?
Doctorul de la harvard subliniază că uleiurile pe bază de plante sunt mai mult decât doar grăsimi: conțin mulți antioxidanți și alte substanțe, iar efectele lor asupra sănătății nu pot fi anticipate doar prin modificările LDL și HDL.
„Nucă de cocos este un gust minunat și nu există nicio problemă cu ulei de nucă de cocos folosit ocazional. Uleiul de nucă de cocos este solid la temperatura camerei, așa că bucătarii experimentează utilizarea acestuia în loc de unt sau scurtarea legumelor pentru a face crustă de plăcintă și alte produse coapte care necesită o sursă solidă de grăsime. (...) Aș folosi cumpătat ulei de nucă de cocos. (...) Nu știm cu adevărat cum uleiul de nucă de cocos afectează bolile de inimă. Și nu cred că uleiul de nucă de cocos este la fel de sănătos ca și uleiurile vegetale precum uleiul de măsline și uleiul de soia", este de părere Walter Willet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.