Ulcerul gastric: simptome, cauze și opțiuni de tratament. Impactul stresului și al infecțiilor asupra ulcerului gastric

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Ulcerul gastric Foto: Freepik @eddows-animator
Ulcerul gastric Foto: Freepik @eddows-animator

Află mai multe despre afecțiunea care afectează mucoasa stomacului, cauzând dureri și disconfort. 

Ulcerul gastric este o rană deschisă în mucoasa stomacului, care provoacă adesea dureri de stomac focale, cu arsuri sau senzație de arsură. Deși nu toate ulcerele provoacă simptome vizibile, acestea sunt frecvente și pot fi tratate.

Cu toate acestea, ele pot deveni grave dacă nu sunt tratate, ducând la pierderi de sânge și la erodarea peretelui stomacal. Unele ulcere se mai numesc și ulcere peptice și reprezintă un tip de boală ulceroasă peptică.

Simptome

Ulcerul gastric este o zonă dureroasă în partea superioară a abdomenului, care provoacă durere și disconfort asemănător unei arsuri acide. Acesta este cauzat de acizii stomacali, enzimele și substanțele chimice care devorează rana.

Mulți oameni se confruntă cu indigestie, care este o durere de stomac de arsură și o senzație falsă de sațietate. Alte simptome includ refluxul acid, arsuri la stomac, greață, vărsături și sângerări, potrivit BetterHealth.

Ulcerele silențioase pot să nu fie resimțite până când apar complicații precum sângerarea sau o perforație. Simptomele pot include piele palidă, amețeli, sânge negru în scaun, vărsături asemănătoare zațului de cafea și dureri abdominale bruște.

Complicațiile ulcerului gastric pot fi de la ușoare la severe, provocând pierderi moderate de sânge, anemie sau șoc. Ulcerele perforate, care erodează prin peretele stomacului, sunt rare, dar grave. Acizii stomacali și bacteriile pot provoca o infecție, care se poate răspândi în fluxul sanguin și poate duce la septicemie. Dacă prezenți oricare dintre aceste simptome, consultă imediat un medic.

Vezi și: De ce consumul excesiv de sodiu crește riscul de boli cardiovasculare. Care este aportul recomandat de sodiu și cum poți să îl reduci fără să renunți la gustul mâncării

Foto: Freepik @eddows-animator

Cauze

Infecția bacteriană H. pylori și utilizarea excesivă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt cele mai frecvente două cauze ale ulcerului gastric, reprezentând aproximativ 99% din ulcerele gastrice tratate de medici. H. pylori, o infecție bacteriană comună, afectează până la jumătate dintre persoanele din întreaga lume și poate provoca o inflamație cronică care duce la ulcer gastric.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene irită mucoasa stomacului și inhibă unele dintre substanțele chimice care o apără și o repară. Utilizarea excesivă a AINS poate provoca uzura mucoasei stomacale, reducând resursele sale de recuperare.

Alte cauze mai puțin frecvente includ alte infecții, sindromul Zollinger-Ellison și stresul fiziologic sever. Infecțiile cu H. pylori pot provoca gastrită erozivă, în timp ce AINS pot irita mucoasa stomacului și pot provoca gastrită erozivă.

Ulcerele de stres pot apărea atunci când organismul se luptă să se recupereze în urma unor boli sau leziuni care pun viața în pericol, deoarece acestea modifică echilibrul pH-ului stomacului, făcându-l mai acid.

Vezi și: Dispneea acută sau cronică poate ascunde afecțiuni mai grave. Când să te duci la doctor dacă ai dificultăți de respirație

Tratament

Ulcerele stomacale pot fi tratate cu o combinație de medicamente, inclusiv antibiotice, agenți citoprotectori, blocante H2 și inhibitori ai pompei de protoni (IPP). Antibioticele sunt prescrise pentru a distruge bacteriile, în timp ce agenții citoprotectori ajută la acoperirea și protejarea mucoasei stomacale. Blocantele H2 reduc acidul gastric prin blocarea substanței chimice care îi spune organismului să îl producă. IPP ajută la reducerea acidului gastric și la acoperirea mucoasei stomacale pentru a promova vindecarea.

Procedurile medicale pot fi necesare pentru ulcerele complicate, cum ar fi examenele endoscopice, tratamentul hemoragiilor sau coaserea unei găuri. În cazul găurilor, un chirurg colorectal poate fi nevoit să o coasă.

Ulcerele gastrice persistente pot provoca dureri cronice, cicatrici și pot obstrucționa orificiul de evacuare din partea de jos a stomacului. Poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesutul cicatricial sau pentru a deschide orificiul de ieșire (piloroplastie) sau pentru a secționa nervul care declanșează acidul gastric (vagotomie).

Pe scurt, ulcerul gastric poate fi tratat cu o combinație de medicamente, inclusiv antibiotice, agenți citoprotectori, blocante H2 și IPP. Ulcerele persistente pot necesita intervenții chirurgicale pentru a îndepărta țesutul cicatricial sau pentru a secționa nervul care declanșează acidul gastric.

Când să mergi la doctor

Dacă ai dureri persistente, sânge în vomă sau semne de pierdere severă de sânge, solicită asistență medicală de urgență. Ulcerele stomacale sunt frecvente și tratabile, dar pot fi grave. Modificările stilului de viață pot fi de ajutor, dar este crucial să identifici și să tratezi cauza care stă la baza lor.

Un ulcer gastric apare atunci când acidul natural al stomacului depășește mucoasa protectoare a stomacului, iar dacă nu este gestionat poate agrava afecțiunea. Medicul îți poate prescrie tratamentul adecvat pentru afecțiunea ta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel