Senzațiile de arsură, durere în abdomen și vărsăturile pot fi simptome ale ulcerului gastric, deși mulți vor considera că acestea sunt simptome ale unui caz de aciditate.
Ulcerele la stomac devin din ce în ce mai frecvente și necesită tratament imediat. Dacă nu sunt tratate, acestea pot deveni severe și pot afecta calitatea vieții în anii următori.
Dr. Neeraj Nagaich, Consultant Senior, Gastroenterologie, Spitalul Fortis Escorts, Jaipur, spune că principala cauză a ulcerului stomacal este atunci când acidul prezent în stomac se dezechilibrează și se amestecă cu alte secreții, ducând la ulcer la nivelul stomacului.
„Aceste ulcere se pot prezenta cu dureri de stomac care pot ajunge până în piept, senzație de arsură, greață și vărsături”, spune Nagaich.
Factori care duc la ulcere
Fumatul, consumul de alcool și tutunul sunt principalele motive care provoacă ulcer gastric. „În afară de asta, alimentele uleioase și condimentate, înfometarea pentru perioade mai lungi și utilizarea irațională a analgezicelor pot declanșa, de asemenea, ulcere gastrice”, explică Nagaich. Anumite infecții și aportul crescut de acid pot duce, de asemenea, la ulcerații.
„Ulcerele se pot dezvolta în corpul stomacului sau la capetele inferioare ale stomacului”, spune el.
Deși ulcerele de stomac sunt în general tratabile, dacă rămân nediagnosticate pentru o perioadă mai lungă și ajung să crească în dimensiune, poate deveni o provocare să le tratezi.
„Tratamentul implică de obicei o endoscopie pentru a afla unde sunt exact ulcerele și care este motivul din spatele lor. Dacă cineva are comorbidități, pot exista mai multe motive pentru care apar aceste ulcere. Prin urmare, examinarea și identificarea motivului pentru care apar ulcerele rămân importante. Conform acestei examinări, medicul sugerează medicamentele atunci când este necesar. Dacă acestea sunt mai mari ca dimensiuni sau s-au format la vârstnici, devine dificil să le tratezi”, îți spune Nagaich.
Pentru a preveni ulcerul de stomac, spune Nagaich, ar trebui să stai departe de țigări și alcool și să mănânci o dietă sănătoasă și echilibrată.
„Adăugați fructe și legume în dieta dvs. Beți multă apă, asta va reduce sau limita producția de acid în stomac”, ne sfătuiește Nagaich.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.