Ulcerul este o leziune deschisă care se formeză pe suprafața interioară a unui organ sau a pielii.
Cele mai frecvente tipuri de ulcer sunt ulcerul peptic - care afectează stomacul și prima parte a intestinului subțirem, denumită duoden - și ulcerul de presiune - cunoscut și sub denuirea de escară, care apare pe piele din cauza presiunii prelungite.
Ulterul peptic este cauzat de o eroziune a mucoasei stomactuui sau a duodenului. Acesta poate fi rezultatul unui dezechilibru între acizii stomacali și factorii protectori ai mucoasei.
Foto: Freepik @kirannajeeb02
"Ulcerul apare mai des și este vindecabil. Inhibitorii de pompă de protoni sunt capabili să vindece ulcerul când apare.
Mai sunt încă foarte puțini pacienți care nu bagă în seamă simptomatologia asemănătoare celei pentru ulcer, adică durerea epigastrică, greața, vărsătura.
Pusee evolutive toamna și primăvara, acestea sunt mai caracteristice pentru ulcer. Atunci când există așa-zisa simptomatologie intricată, adică simptomatologie care poate sugera mai multe boli, nu una singură, trebuie să le luăm sistematic și să le eliminăm pe rând și să le identificăm care este boala responsabilă de simptomatologie a pacientului.
În aceeași situație este și ischemia hiatală și refluxul gastro-esofagian", a declarat medicul Bogdan Marțian, șeful secției de chirurgie generală și directorul medical al Spitalului Clinic SANADOR, la interviurile DC Medical și DC News.
Potrivit NIH, ulcerele peptice pot provoca simptome de indigestie, iar simptomele comune includ:
- durere sau disconfort în partea superioară a abdomenului, oriunde între buric și stern
- senzație de sațietate prea devreme în timpul unei mese
- senzație de sațietate inconfortabilă după ce ați luat masa
- greață și vărsături
- balonare
- eructații
Durerea abdominală este cel mai frecvent simptom al ulcerului peptic. Durerea poate fi surdă sau arzătoare și poate apărea și dispărea în timp. Pentru unele persoane, durerea poate apărea atunci când stomacul este gol sau noaptea și poate dispărea pentru scurt timp după ce mănâncă. Pentru alte persoane, mâncatul poate agrava durerea.
Multe persoane care au ulcer peptic nu au niciun simptom. Acestea pot să nu dezvolte simptome până când ulcerul nu duce la complicații.
Ar trebui să mergeți la medic dacă aveți simptome care ar putea fi cauzate de o complicație. Aceste simptome includ:
- scaun negru sau gudronat sau sânge roșu sau maro amestecat cu scaunul
- sânge roșu în vomă sau vomă care arată ca zațul de cafea
- durere abdominală bruscă, ascuțită sau severă care nu dispare
- senzație de amețeală sau leșin
- puls rapid sau alte simptome de șoc.
Tratamentul ulcerului variază în funcție de tip și severitate.
"Tratamentul standard pentru ulcer este așa: s-a diagnosticat, se instituie tratamentul cu anti-acide pentru o perioadă de 3 săptămâni, o lună, o lună jumate variabil, după care trebuie repetată endoscopia ca să vedem dacă s-a vindecat ulcerul sau nu.
Dacă ulcerul s-a vindecat nu e obligatoriu să continuăm tratamentul ăsta. Putem să ne rezumăm la o dietă adecvată și la un stil de viață adecvat", a mai spus medicul Bogdan Marțian.
Vezi emisiunea aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.