Uitarea poate depinde de momentul zilei

Nu-ți amintești ceva? Probabil dimineața este de vină. Cercetătorii au identificat o genă la șoareci care pare să influențeze pierderea memoriei în diferite momente ale zilei și au urmărit modul în care aceasta face ca șoarecii să fie mai uituci înainte de trezire.

 

„Este posibil să fi identificat prima genă a recuperării memoriei la șoareci", a spus profesorul Satoshi Kida de la Universitatea din Tokyo Departamentul de Chimie Biologică Aplicată.

De fiecare dată când uiți ceva, ar putea fi pentru că nu ai memorat cu adevărat - ca numele persoanei care tocmai s-a prezentat acum un minut; sau s-ar putea întâmpla pentru că nu ești capabil să-ți amintești informațiile stocate în creierul tău - cum ar fi versurile melodiei tale preferate, notetază Science Daily. 

Mulți cercetători de memorie studiază modul în care se fac noi amintiri. Biologia uitării este mai complicată de studiat din cauza dificultăților de a distinge între a nu știi și a nu-ți aminti.

"Am conceput un test de memorie care poate diferenția între a nu cunoaște versus a cunoaște, dar a nu fi capabil să ne amintim", a spus Kida.

Cercetătorii au testat amintirile tinerilor adulți șoareci. În faza „de învățare" sau de formare a testelor de memorie, cercetătorii au permis șoarecilor să exploreze un nou obiect timp de câteva minute.

Ulterior, în faza de „reamintire" a testului, cercetătorii au observat cât timp șoarecii au atins obiectul când a fost reintrodus. Șoarecii petrec mai puțin timp atingând obiecte de care își amintesc că le-au văzut anterior. Cercetătorii au testat reamintirea șoarecilor prin reintroducerea aceluiași obiect în momente diferite ale zilei.

Ei au făcut aceleași experimente cu șoareci sănătoși și șoareci fără BMAL1, o proteină care reglează expresia multor alte gene. BMAL1 în mod normal fluctuează între nivelurile scăzute chiar înainte de trezire și nivelurile ridicate înainte de a merge la somn.

Șoarecii care s-au antrenat chiar înainte să se trezească și au fost testați imediat după ce în mod normal au adormit, au recunoscut obiectul.

Șoarecii antrenați în același timp - chiar înainte de a se trezi în mod normal - dar testate 24 de ore mai târziu nu au recunoscut obiectul.

Șoarecii sănătoși și șoarecii fără BMAL1 au avut același model de rezultate, dar șoarecii fără BMAL1 au fost și mai uituci chiar înainte de a se trezi în mod normal. 

Dimineața,  chiar înainte de a se trezi în mod normal, când nivelurile BMAL1 sunt în mod normal scăzute, determină șoarecii să nu-și amintească ceva ce au învățat și știu cu siguranță.

Potrivit lui Kida, comunitatea de cercetare a memoriei a suspectat anterior că ceasul intern sau circadian al corpului care este responsabil pentru reglarea ciclurilor de veghe-somn afectează de asemenea învățarea și formarea memoriei.

"Acum avem dovezi că ceasurile circadiene reglementează rechemarea memoriei", a spus Kida.

Cercetătorii au urmărit rolul BMAL1 în regăsirea memoriei într-o zonă specifică a creierului numită hipocamp. În plus, cercetătorii au conectat BMAL1 normal la activarea receptorilor de dopamină și modificarea altor molecule de semnalizare mici în creier.

„Dacă putem identifica modalități de a stimula recuperarea memoriei prin această cale BMAL1, atunci ne putem gândi la aplicații pentru bolile umane de deficit de memorie, cum ar fi demența și boala Alzheimer", a spus Kida.

Cu toate acestea, scopul de a avea abilități de rechemare a memoriei care fluctua în mod natural în funcție de ora zilei rămâne un mister.

„Ne dorim cu adevărat să știm care este beneficiul evolutiv al recuperării memoriei cu deficiențe naturale în anumite momente ale zilei", a spus Kida.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel