Uitarea, mai ușoară pentru creier decât amintirea. Studiu

Florina Pop |
Data publicării:
Creier
Creier

Creierului îi ia mai puțin efort să uite decât să-și amintească, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Texas.

„Decenii de cercetare ne-au arătat că avem capacitatea de a uita ceva în mod voluntar, dar cum face asta creierul nostru este încă nu se știe. Odată ce ne putem da seama cum sunt slăbite amintirile și să elaborăm modalități de a controla asta, putem găsi un tratament care să ajute oamenii să scape de amintiri nedorite", spune Jarrod Lewis-Peacock, unul dintre autorii studiului și profesor asistent de psihologie la UT Austin, potrivit sciencedaily.com.

Cercetătorii cosnideră că amintirile nu sunt statice, ci construcții dinamice ale creierului care se actualizează periodic, se modifică și se reorganizează prin experiență. Iar multe dintre aceste procese se petrec automat în timpul somnului.

Pe ce s-au axat studiile anterioare

Legat de uitarea intenționată, studiile anterioare s-au axat pe localizarea acelor puncte de activitate în structurile de control ale creierului, cum ar fi cortexul prefrontal, și structurile de memorie pe termen lung, cum ar fi hipocampul. În schimb, o cercetare recentă își concentrează atenția pe acele părți din creier responsabile cu senzațiile și percepțiile.

„Nu ne uităm la sursa de atenție în creier, ci la vederea acesteia", mai precizează Lewis-Peacock.
Folosind imagistica ca să urmărească modelele activității creierului, cercetătorii au arătat unui grup de oameni imagini cu scene și chipuri instruindu-i fie să-și amintească fiecare imagine, fie să o uite.

Concluzia: s-a confirmat că oamenii au capacitatea de a controla ceea ce uită, dar uitarea intenționată intenționată ar necesita „niveluri moderate" ale activității creierului în acele zone din creier responsabile cu percepțiile și partea senzorială – și necesită mai multă activitate cerebrală decât pentru amintire.

Scenele se uită mai ușor decât fețele

Au mai descoperit că participanții au fost mult mai probabil să uite scene decât chipuri care pot fi încărcate de emoții. Astfel, cercetătorii speră ca alte studii să le arate cum poate fi valorificată capacitatea de a uita.

„Un nivel moderat al activității creierului este esențial pentru acest mecanism de uitare. Însă, dacă e prea puternic va întări memoria, dacă e prea slab nu o va modifica", a declarat Tracy Wang, autorul principal al studiului și psiholog la Universitatea din Texas.

Studiul a fost publicat în Jurnalul de Neuroștiințe și poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel