Ucraina, măsuri contra difteriei. 21 de cazuri, sute de doze de vaccin

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Copil cu gâtul afectat de difterie. Foto: CDC
Copil cu gâtul afectat de difterie. Foto: CDC

21 de persoane s-au îmbolnăvit în Ucraina, iar autoritățile țării vecine iau măsuri pentru a limita răspândirea difteriei. În România nu a mai fost niciun caz din 1990 încoace!

„Nu vorbim încă despre o epidemie, situația cu difteria este sub control. Anul trecut, am avut 10 persoane bolnave și am folosit 141 doze de vaccin contra difteriei", a declarat ministrul Sănătății din Ucraina, Zoriana Skaletska, într-un interviu pentru BBC Ucraina.

Potrivit Skaletska, Ucraina a obținut deja 200 de sticle de ser, un număr suplimentar de 150 sau 170 vor fi aduse de organizațiile internaționale ca ajutor umanitar. Alte 100 de flacoane vor fi furnizate de ambasade în cazul în care e nevoie de ele, a anunțat demnitarul ucrainean.

„Deci, putem conta pe 450 de flacoane cu vaccin și această cantitate de medicamente este suficientă", a spus ministrul, citat de 112.international.
Doze de vaccin contra difteriei au fost trimise, deja, la Uzhhorod, din regiunile învecinate, deoarece acolo 15 studenți străini s-au îmbolnăvit de difterie, potrivit Centrului regional de sănătate Zakarpattia.

În total în Ucraina erau 21 de cazuri de difterie înregistrate până vineri, dar erau suspecte 31 de cazuri, după cum a declarat Zoriana Skaletska. Principala modalitate de prevenire a acestei boli este creșterea nivelului de vaccinare, sublinia ministrul.

În octombrie 2019, Ucraina a informat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) despre cazurile suspectate de difterie din Zakarpattya și din orașul Kiev, dar numai cel din Kiev îndeplinea definiția OMS pentru cazuri confirmate.

În februarie anul acesta, Ucraina mai raportase la OMS un caz de difterie în regiunea Luhansk. În total, anul trecut în Regiunea Europeană a OMS au fost 74 de cazuri confirmate în 13 țări.

În România, din anul 1990 până în 2017 (ultimul raport publicat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile) nu a mai fost confirmat niciun caz de difterie (în 1989 s-au înregistrat ultimele 5 cazuri).

Conform CNSCBT, difteria este o boală prevenibilă prin vaccinare. În anul 2016, acoperirea vaccinală, evaluată pe baza metodologiei unitare care a avut în vedere toți copiii înscriși pe listele medicilor de familie, indică o acoperire cu 3 doze de vaccin cu componentă difterică de 89,1% la vârsta de 18 de luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel