O femeie de 33 de ani a supraviețuit cancerului de sân, dar boala a recidivat și s-a extins în tot organismul. Soțul îndurerat face apel către toți oamenii să își urmeze instinctele, dacă simt că ceva este în neregulă cu sănătatea lor.
Femeia în vârstă de 33 de ani a murit în doar două săptămâni după ce a fost diagnosticată cu cancer.
Cancer de sân, primul diagnostic
Kirsty Guy, în vârstă de 33 de ani, a fost diagnosticată cu cancer de sân în 2019, în timp ce era însărcinată cu fiica ei, Hallie. Ea a urmat un tratament epuizant, a născut prematur și, în cele din urmă, a fost vindecată de cancer.
Dar doi ani mai târziu, în aprilie 2022, Kirsty Guy a început să aibă o tuse îngrozitoare. Medicul ei de familie a efectuat o serie de teste care au arătat că avea ”pete pe plămâni”.
Kirsty Guy, din Ellesmere Port, Cheshire, a fost diagnosticată cu cancer de sân metastatic secundar, care se răspândise în plămâni, iar medicii au spus că este ”tratabil, dar nu vindecabil”. Mama a doi copii a murit luna trecută.
Acum, soțul ei, Shaun, îi îndeamnă și pe alții să apeleze la îngrijire preventivă.
”Dacă simțiți ceva anormal sau ceva care vă pare puțin îngrijorător, vă recomand să mergeți imediat la medicul de familie”, a spus soțul femeii, potrivit Daily Mail.
Tratament epuizant
Kirsty Guy a început un tratament epuizant în încercarea de a-și prelungi viața după ce a primit cancerul de sân metastatic secundar anul trecut.
”S-a îmbolnăvit de o tuse foarte puternică și a ajuns în punctul în care ne ținea treji noaptea și o obosea”, și-a amintit soțul femeii.
El a spus că medicii au spus familiei că era ”în fază terminală”. Tratamentul femeii a continuat, dar în luna martie a acestui an a început să aibă dureri de cap puternice. Soțul ei a spus că durerea pe care o simțea era ”insuportabilă”.
Presupunând că era vorba de efectele combinate ale chimioterapiei și ale menopauzei, durerea a început să se agraveze. Cu doar o săptămână înainte de a pleca în vacanță, cuplul a fost anunțat că cancerul se răspândise în creierul ei și, în două săptămâni, starea ei s-a deteriorat rapid.
Kirsty Guy a murit în mod tragic pe 27 mai, la vârsta de 33 de ani, lăsând în urmă soțul ei iubitor și cei doi copii, Scarlett și Hallie.
”Literalmente, în două săptămâni, s-a deteriorat. A avut pierderi de memorie și amețeli. Trebuia să plecăm în vacanță în sâmbăta următoare, dar ni s-a spus că nu era aptă să zboare, așa că am mers la CenterParcs în schimb.
Ultima noastră vacanță departe de casă și i-a plăcut fiecare clipă din ea. A mers chiar să înoate pentru prima dată de la mastectomie. Am crezut că i s-a dat undă verde în 2020 și asta a fost tot, dar acest cancer a fost secundar, așa că am considerat că nu a dispărut complet.
A fost frumoasă, cu boala a luat totul în piept, era obișnuită să primească vești proaste și a spus că nu se poate face nimic, ce rost are să plângi”, a spus soțul femeii.
Cancerul de sân, cel mai frecvent tip de cancer din lume
Cancerul de sân este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume și afectează peste două milioane de femei pe an. Acesta provine de la o celulă canceroasă care se dezvoltă în mucoasa unui canal sau lobul dintr-unul dintre sâni.
Atunci când cancerul mamar s-a răspândit în țesuturile din jur, se numește ”invaziv”. Unele persoane sunt diagnosticate cu ”carcinom in situ”, în cazul în care nicio celulă canceroasă nu s-a dezvoltat dincolo de canal sau lobul.
Cele mai multe cazuri apar la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, dar uneori sunt afectate și femei mai tinere. Cancerul mamar se poate dezvolta la bărbați, deși acest lucru este rar.
Stadializarea indică cât de mare este cancerul și dacă s-a răspândit sau nu. Stadiul 1 este cel mai timpuriu, iar stadiul 4 înseamnă că cancerul s-a răspândit în altă parte a corpului.
Celulele canceroase sunt clasificate de la scăzut, ceea ce înseamnă o creștere lentă, la ridicat, care are o creștere rapidă. Cancerele de grad înalt sunt mai susceptibile de a reveni după ce au fost tratate pentru prima dată.
Care sunt cauzele cancerului de sân
O tumoare canceroasă pornește de la o singură celulă anormală. Motivul exact pentru care o celulă devine canceroasă nu este clar. Se crede că ceva deteriorează sau alterează anumite gene din celulă. Acest lucru face ca celula să fie anormală și să se înmulțească ”necontrolat”.
Deși cancerul de sân se poate dezvolta fără un motiv aparent, există anumiți factori de risc care pot crește șansele, cum ar fi genetica.
Care sunt simptomele cancerului de sân
Primul simptom obișnuit este o umflătură nedureroasă în sân, deși majoritatea nu sunt canceroase și sunt chisturi umplute cu lichid, care sunt benigne.
Primul loc în care se răspândește de obicei cancerul de sân sunt ganglionii limfatici de la axilă. Dacă acest lucru se întâmplă, veți dezvolta o umflătură sau un nodul la o axilă.
Cum este diagnosticat cancerul de sân
Evaluarea inițială: Un medic examinează sânii și axilele. Se pot face teste, cum ar fi o mamografie, o radiografie specială a țesutului mamar care poate indica posibilitatea existenței unor tumori.
Biopsie: O biopsie este atunci când se prelevează o mică mostră de țesut dintr-o parte a corpului. Proba este apoi examinată la microscop pentru a căuta celule anormale. Proba poate confirma sau infirma cancerul.
Dacă se confirmă că aveți cancer de sân, este posibil să fie necesare teste suplimentare pentru a evalua dacă acesta s-a răspândit. De exemplu, analize de sânge, o ecografie a ficatului sau o radiografie toracică.
Cum se tratează cancerul de sân
Opțiunile de tratament care pot fi luate în considerare includ intervenția chirurgicală, chimioterapia, radioterapia și tratamentul hormonal. Adesea, se utilizează o combinație de două sau mai multe dintre aceste tratamente.
Intervenția chirurgicală: Operație de conservare a sânului sau îndepărtarea sânului afectat, în funcție de mărimea tumorii.
Radioterapia: Un tratament care utilizează fascicule de radiații de mare energie concentrate asupra țesutului canceros. Acest lucru ucide celulele canceroase sau le împiedică să se înmulțească. Este utilizat în principal în completarea intervenției chirurgicale.
Chimioterapia: Un tratament al cancerului prin utilizarea de medicamente anticancerigene care ucid celulele canceroase sau le împiedică să se înmulțească.
Tratamente hormonale: Unele tipuri de cancer de sân sunt afectate de hormonul ”feminin” estrogen, care poate stimula celulele canceroase să se dividă și să se înmulțească. Tratamentele care reduc nivelul acestor hormoni sau îi împiedică să acționeze sunt utilizate în mod obișnuit la persoanele cu cancer de sân.
ât de eficient este tratamentul
Perspectivele sunt cele mai bune în cazul celor care sunt diagnosticate atunci când cancerul este încă mic și nu s-a răspândit. Îndepărtarea chirurgicală a unei tumori într-un stadiu incipient poate oferi atunci o șansă bună de vindecare.
Mamografia de rutină oferită femeilor cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani înseamnă că tot mai multe cancere de sân sunt diagnosticate și tratate într-un stadiu incipient.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.