Ucis de cancer la câteva luni de la primirea rezultatului. Diagnosticarea, dificilă în stadiile incipiente. Semnele: oboseală și dureri de spate

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ucis de cancer - FOTO: Freepik
ucis de cancer - FOTO: Freepik

Ucis de cancer la câteva luni de la diagnosticare. Un bărbat de 35 de ani a fost ucis de un tip de cancer ale cărui simptome pot fi trecute ușor cu vederea.

Ucis de cacer la câteva luni de la diagnosticarea cu incurabila boală. Tatăl a doi copii a murit la doar 35 de ani din cauza unui cancer rar la doar ȘASE zile după ce s-a căsătorit cu mama celor doi copii ai săi. Chris McGinnis, din Nottinghamshire, a murit pe 10 mai - la câteva zile după nuntă

Tatăl a doi copii a fost diagnosticat cu cancer terminal al căilor biliare în luna februarie. Chris McGinnis, din Nottinghamshire, a fost diagnosticat în februarie cu colangiocarcinom cu metastaze, o formă rară de cancer al căilor biliare, după ce s-a plâns de oboseală, lipsă de apetit și dureri de spate.

Inițial, medicii i-au dat bărbatului de 35 de ani douăsprezece luni de trăit. A murit pe 10 mai - la șase zile după ce s-a căsătorit cu partenera sa Mel, în vârstă de 29 de ani.

Rudele și prietenii, semnal de alarmă

Familia și prietenii săi îi îndeamnă acum pe oameni să își verifice starea de sănătate și să nu ignore niciun simptom îngrijorător.

McGinnis a mers la medic la începutul lunii februarie a acestui an. Medicii i-au descoperit mai multe tumori la ficat, care nu au putut fi operate.

El a început chimioterapia în încercarea de a-l ajuta să mai trăiască încă un an. Cu toate acestea, familia sa a declarat că beneficiile tratamentului au fost limitate, iar efectele secundare paralizante ale acestuia, care pot include oboseală, greață și căderea părului, au fost severe.

Prin urmare, McGinnis a decis să întrerupă tratamentul și, în martie, i s-au dat doar câteva luni de viață, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Dieta 6 petale: cum să slăbești rapid într-o săptămână, fără înfometare. Ce trebuie să mănânci

Cancerul de duct biliar, ce este

Cancerul de duct biliar este rar, fiind diagnosticat în fiecare an doar la aproximativ 1.000 de persoane în Marea Britanie și 8.000 în SUA.

În cele mai multe cazuri, boala este un tip de cancer numit adenocarcinom - care începe în mucoasa canalului biliar - și, potrivit Cancer Research UK, de multe ori nu există niciun simptom până când nu este avansat.

Colangiocarcinomul cu metastază este atunci când cancerul s-a răspândit în afara canalului biliar, în ganglionii limfatici sau în organele din apropiere. Acest lucru face adesea ca boala să fie inoperabilă.

Colangiocarcinomul este un tip de cancer care se formează în tuburile subțiri (canalele biliare) care transportă lichidul digestiv biliar. Canalele biliare conectează ficatul cu vezica biliară și cu intestinul subțire.

Colangiocarcinomul, cunoscut și sub numele de cancer al canalelor biliare, apare mai ales la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, deși poate apărea la orice vârstă.

Medicii împart colangiocarcinomul în diferite tipuri în funcție de locul în care cancerul apare în canalele biliare:

- Colangiocarcinomul intrahepatic apare în părțile canalelor biliare din interiorul ficatului și este uneori clasificat ca un tip de cancer hepatic.

- Colangiocarcinomul hilar apare în canalele biliare chiar în afara ficatului. Acest tip se mai numește și colangiocarcinom perihilar.

- Colangiocarcinomul distal apare în porțiunea de conductă biliară cea mai apropiată de intestinul subțire. Acest tip se mai numește și colangiocarcinom extrahepatic.

Colangiocarcinomul este adesea diagnosticat atunci când este avansat, ceea ce face ca un tratament de succes să fie dificil de realizat.

Vezi și: Vitamina D, administrată zilnic, reduce riscul de deces prin cancer cu 12%. Care este doza recomandată și unde se găsește

Colangiocarcinomul, simptome

Semnele și simptomele colangiocarcinomului includ:

- Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)

- Mâncărime intensă a pielii

- Scaune de culoare albă

- Oboseală

- Durere abdominală pe partea dreaptă, chiar sub coaste

- Scăderea în greutate fără să vă străduiți

- Febră

- Transpirații nocturne

- Urină închisă la culoare

Mergeți la medic dacă aveți oboseală persistentă, dureri abdominale, icter sau alte semne și simptome care vă deranjează. Acesta vă poate îndruma către un specialist în boli digestive (gastroenterolog).

Vezi și: Colina, nutrient cu impact asupra creierului și ficatului. Unde se găsește colina și care sunt semnele deficitului

Colangiocarcinomul, cauze

Colangiocarcinomul apare atunci când celulele din canalele biliare dezvoltă modificări ale ADN-ului lor. ADN-ul unei celule conține instrucțiunile care îi spun celulei ce să facă. Modificările le spun celulelor să se înmulțească necontrolat și să formeze o masă de celule (tumoare) care poate invada și distruge țesuturile sănătoase ale organismului. Nu este clar ce cauzează modificările care duc la apariția colangiocarcinomului.

Colangiocarcinomul, factori de risc

Factorii care vă pot crește riscul de colangiocarcinom includ:

Colangita sclerozantă primară. Această boală cauzează întărirea și cicatrizarea canalelor biliare.

Boală hepatică cronică. Cicatrizarea ficatului cauzată de un istoric de boală hepatică cronică crește riscul de colangiocarcinom.

Probleme ale căilor biliare prezente la naștere. Persoanele care se nasc cu un chist coledoc, care provoacă dilatarea și neregularea canalelor biliare, au un risc crescut de colangiocarcinom.

Vezi și: Hipertensiunea arterială, boala care ucide. Anca Tâu: Nu există simptome. Unii află că sunt hipertensivi abia după ce suferă un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral

Un parazit hepatic. În zonele din Asia de sud-est, colangiocarcinomul este asociat cu infecția cu fluke hepatic, care poate apărea în urma consumului de pește crud sau insuficient gătit.

Vârsta înaintată. Colangiocarcinomul apare cel mai des la adulții cu vârsta de peste 50 de ani.

Fumatul. Fumatul este asociat cu un risc crescut de colangiocarcinom.

Diabet. Persoanele care au diabet de tip 1 sau 2 pot avea un risc crescut de colangiocarcinom.

Anumite afecțiuni moștenite. Unele modificări ale ADN-ului transmise de la părinți la copii provoacă afecțiuni care cresc riscul de colangiocarcinom. Printre exemplele acestor afecțiuni se numără fibroza chistică și sindromul Lynch, potrivit Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel