Tutunul în adolescență, asociat cu paranoia și halucinații

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Paranoia este asociată cu fumatul obișnuit al tutunului la adolescenți, susțin cercetătorii, potrivit cărora legătura dintre consumul de tutun și experiențele psihotice, cum ar fi paranoia și halucinațiile sunt datorate parțial influențelor genetice partajate. Studiul derulat de englezi oferă informații despre cauzele care stau la baza asocierii și atrage atenția asupra faptului că utilizarea tutunului ar putea fi un factor de risc modificabil pentru psihoză.

 

Autorii au constatat că co-apariția paranoiei cu consumul de tutun a fost în mare parte explicată prin influențe genetice. Au fost raportate rezultate similare pentru alte tipuri de experiențe psihotice, inclusiv halucinații și gândire dezorganizată, care au fost asociate, de asemenea, cu consumul de tutun la adolescenți.

,,Legăturile dintre droguri, cum ar fi canabisul, paranoia și halucinațiile au fost raportate înainte. Mult mai puțin se știe despre relația dintre consumul de tutun și problemele de sănătate mintală. În special, nu știm cu adevărat de ce apar frecvent consumul de tutun și problemele de sănătate mintală. Prin aceste noi descoperiri din laboratorul nostru, arătăm că folosirea tutunului este într-un anumit grad ereditar și că unele din aceleași influențe genetice asupra consumului de tutun joacă un rol și în experiențe cum ar fi senzația de paranoiditate", a declarat Angelica Ronald, profesor de psihologie și genetică la Universitatea Birkbeck din Londra, Marea Britanie.

 Constatările se bazează pe Studiul de Dezvoltare Early Development Twins, un eșantion mare de gemeni născuți în Anglia și Țara Galilor în perioada 1994-1996. Mai mult de 3700 de adolescenți au participat la acest studiu la vârsta de 16 ani. Dintre aceștia, 31,4% au raportat că au fumat în ultimul an, 12,1% din eșantion erau fumători ocazional și 5,2% fumători.

 Adolescenții au raportat despre paranoia lor și despre alte experiențe, cum ar fi halucinațiile și gândirea dezorganizată, în timp ce părinții lor au raportat probleme cum ar fi lipsa de motivație, retragerea socială. Aceste tipuri de experiențe psihotice și comportamente sunt frecvente în adolescență și există o variabilitate semnificativă cât de severe sunt ele în rândul indivizilor.

Cercetătorii au descoperit că frecvența fumatului la adolescenți a fost asociată cu experiențe cum ar fi paranoia, fumătorii obișnuiți având mai multe simptome și experiențe psihotice decât nefumătorii și fumători ocazional. Asocierea a rămas și după contabilizarea câtorva alți factori posibili, cum ar fi sexul, statutul socio-economic, consumul de canabis, fumatul matern prenatal, tulburările de somn și evenimentele de viață stresante.

 Influențele asupra mediului au reprezentat aproximativ două treimi din diferențele în comportamentul adolescentului la fumat și o treime din diferențe s-au datorat influențelor genetice.

Potrivit Eurekalert.org autorii studiului solicită prudență în interpretarea constatărilor. Ei remarcă faptul că asocierea raportată între consumul de tutun și experiențele psihotice a fost modestă și că studiul lor nu arată dacă utilizarea tutunului cauzează sau agravează simptomele și experiențele psihotice, ci doar că acestea sunt asociate unul cu altul.

Cu toate acestea, constatările ar putea fi importante deoarece, dacă se confirmă, utilizarea tutunului ar putea fi un factor de risc modificabil pentru psihoză. Adolescența este o etapă importantă a vieții atunci când creierul se dezvoltă și persoanele pot fi vulnerabile la probleme de sănătate mintală, inclusiv psihoza. Astfel, factorii de înțelegere legați de consumul de tutun sunt importanți și pot contribui la schimbări în politica publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel