Tutunul, cea mai mare cauză a deceselor ce pot fi prevenite

Adisa Codruț |
Data publicării:

Tutunul este considerat a fi cea mai mare cauză a deceselor care pot fi prevenite. Statisticile arată că anual mor peste șapte milioane de oameni din această cauză. Forumul Global Drepturile Omului și o Lume fără Tutun, al doilea eveniment de amploare organizat de Administrația Prezidențială, s-a desfășurat la Palatul Cotroceni, ieri 26 martie.

Evenimentul este organizat în cadrul platformei strategice de angajamente în domeniul sănătății și a reunit lideri globali în domeniul sănătății și drepturilor, pentru a evidenția urgența și proporțiile epidemiei de tutun și angajamentul necesar din partea tuturor factorilor decizionali de a stabili un plan de acțiune care să pună capăt acestei epidemii.

Tutunul, cea mai importantă cauză a deceselor ce pot fi prevenite

Tutunul ucide peste șapte milioane de oameni anual la nivel global, de departe cea mai importantă cauză a deceselor care pot fi prevenite, în întreaga lume. Dacă tendințele actuale continuă, tutunul va fi responsabil de pierderea unui miliard de vieți în acest secol, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

“Suntem foarte încântați să organizăm această întâlnire istorică în România, într-un moment în care cuvinte precum responsabilitatea si implicarea se manifestă mai mult decât oricând în societatea noastră”, a declarat co-gazda Ramona Brad, Președinte al Asociației Generația România Sănătoasă 2035. “Sper că acest lucru marchează un nou capitol pentru îndeplinirea obiectivului nostru, acela de a avea tutunul doar în manualul de istorie al generațiilor viitoare.

Convenția-Cadru privind Controlul Tutunului a Organizației Mondiale a Sănătății (FCTC)este singurul tratat global privind sănătatea publică ce are ca obiect tutunul. FCTC a fost ratificată de 180 de țări, care sunt obligate să pună în aplicare o serie de măsuri pentru reducerea consumului de tutun. 

„Există un consens din ce în ce mai larg în rândul agențiilor internaționale că epidemia de tutun este o chestiune legată de drepturile omului și că obligațiile care decurg din diversele instrumente de protecție a drepturilor omului obligă guvernele să acționeze urgent și în mod responsabil”, se arată în comunicatul de presă transmis de organizatorii evenimentului.

Strategii de abordarea drepturilor omului în materie de tutun

Impactul produselor din tutun asupra drepturilor omului a fost consemnat de către un număr important de foruri globale ale drepturilor omului, direct și implicit. Comitetul pentru Drepturi Economice, Sociale și Culturale, în cadrul Comentariului General Nr. 14 a declarat că „eșecul de a descuraja producția, marketing-ul și consumul produselor din tutun constituie o violare a obligației de a proteja, stipulate de Articolul 12 din Convenția Internațională privind Drepturile Economice, Sociale și Culturale, similar cu prevederile FCTC.”

În calitate de co-organizator al evenimentului, Secretarul General al European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Cornel Radu-Loghin, a subliniat că “Regiunea europeană găzduiește atât politici avansate de control al tutunului, cât și două dintre cele mai mari companii multinationale din industria tutunului. Este bine ca tot aici să vedem inițierea unor strategii clare cu accent pe abordarea drepturilor omului în materie de tutun “.

Printre participanții la forum s-au numărat Vytenis Andriukaitis (Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară), Alteța Sa Regală Prințesa Dina Mired a Regatului Hașemit al Iordaniei (Președintele ales al Union for International Cancer Control) și Dr. Vera Luiza Da Costa e Silva (Șefa Secretariatului Convenției-Cadru privind Controlul Tutunului).

“Chiar si cu progrese vizibile si binevenite, cum ar fi legislația privind spațiile fără fum de tutun sau cea privind  avertismentele grafice, adevărul este că mâine vor exista mai mulți fumători dependenți decât există astăzi”, a declarat Laurent Huber, Director Executiv Action on Smoking and Health US, unul dintre organizatorii evenimentului. “Este momentul să abordăm epidemia de tutun ca pe o problemă legată de drepturile omului și să acționăm în acest sens cu angajamente ferme”.

 

Action on Smoking and Health (ASH-US) este o organizație non-guvernamentală cu sediul în Statele Unite ale Americii, care susține eforturile globale de control al tutunului.

European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP) este o organizație non-profit internațională, creată în 1997 în temeiul legislației belgiene.

Inițiativa 2035 Prima Generație Fără Tutun a României, coordonată de Asociația Generația România Sănătoasă 2035 (AGRS 2035), este cea mai mare coaliție axată pe controlul tutunului din România și prima coaliție largă în domeniul sănătății publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel