Tusea cu sânge poate fi alarmantă, dar nu neapărat un semn al unei probleme grave. Cu toate acestea, cu cât ești mai în vârstă, mai ales dacă fumezi, cu atât este mai probabil să fie un motiv de îngrijorare. Ar trebui să consulți medicul de familie cât mai curând posibil dacă tusești cu sânge.
Dacă tușești cu sânge, este posibil să expectorezi:
- cantități mici de sânge roșu aprins
- spută sângeroasă spumoasă - sputa este saliva (lichidul produs în gură) și flegma (un lichid gros produs, în special când o persoană are o răceală)
Sângele provine în mod obișnuit din plămâni. De obicei, este rezultatul tușitului prelungit sau a unei infecții la nivelul pieptului. În majoritatea cazurilor, dacă tușești cu sânge, sângerarea se va opri de la sine. În aproximativ 5% dintre persoane (care tușesc cu sânge pentru prima dată), sângerarea va fi severă.
Această sângerare poate fi foarte periculoasă. E indicat să suni la numărul de urgență 112, dacă ți se întâmplă asta foarte des.
Dacă sângele este închis și conține bucăți de mâncare sau pare asemănător boabelor de cafea, poate proveni din sistemul tău digestiv. Acesta poate fi, de asemenea, o problemă serioasă. Ar trebui să mergi direct la spital, dacă tușești cu sânge sau vomiți sânge.
Vezi și: 6 metode care te scapă de insomnie. Care sunt și cum contribuie la sănătatea ta
Ce să faci dacă tușești cu sânge
Vizitează-ți medicul de familie cât mai curând posibil, dacă tușești cu sânge.
Este deosebit de important să vizitezi medicul de familie dacă:
- tu expectorezi mai mult de câteva linguri de sânge
- ai, de asemenea, dureri în piept, amețeli, febră, amețeli sau o respirație mai scurtă și agravată
- ți-a pierit pofta de mâncare sau pierzi inexplicabil în greutate
- există, de asemenea, sânge în urina sau în fecale
Medicul de familie va putea evalua dacă ai o afecțiune medicală gravă, care trebuie investigată și tratată. Sună la 112 pentru o ambulanță sau mergi imediat la cel mai apropiat serviciu de urgență, dacă tușești cantități semnificative de sânge sau ai dificultăți în respirație.
Analizele necesare
S-ar putea să ți se ceară o probă de spută pentru a fi verificată în caz de infecție. Alte teste, cum ar fi analizele de sânge, pot fi de asemenea necesare. Medicul de familie poate decide să te trimită la un specialist în spitalul local.
Testele care pot fi efectuate includ:
- o radiografie toracică
- o scanare mai detaliată, cum ar fi o scanare cu tomografie computerizată (CT)
În unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare pentru a afla de unde provine sângele. De exemplu, ai putea face un test numit bronhoscopie. Acesta constă în examinarea căilor respiratorii principale ale plămânilor, folosind un tub cu o cameră la un capăt.
Cauze comune ale tusei cu sânge
Nu îți pune diagnosticul singur - lasă întotdeauna asta în seama unui medic. Cel mai comun motiv pentru tusea cu sânge este o infecție a pieptului. Atunci când se găsește o cauză specifică, cele mai comune cauze includ:
- pneumonie - umflarea (inflamarea) țesutului într-unul sau ambii plămâni, de obicei cauzată de o infecție cu un germene (bacterie sau virus)
- bronșită - o infecție a căilor respiratorii principale ale plămânilor (bronhii), care cauzează iritarea și inflamarea acestora (poate fi cauzată fie de un virus, fie de bacterii, deși bronșita virală este mult mai comună)
- tuberculoză (TB) - o infecție severă a plămânilor, asociată cu febră și transpirație, care poate fi tratată cu antibiotice
Uneori, o hemoragie nazală severă sau sângerare din gură sau gât poate determina sângele să iasă în salivă atunci când tușești.
Cauze mai puțin comune ale tusei cu sânge
Mai rar, tușirea cu sânge poate fi rezultatul:
- bronșiectaziei - acest lucru este mai probabil dacă ai și respirație șuierătoare sau dificultăți în respirație
- embolie pulmonară (un cheag de sânge în plămâni) - acest lucru cauzează de obicei senzația bruscă de lipsă de respirație și dureri în piept
- edem pulmonar (lichid în plămâni) - sputa va fi roz și spumoasă și acest lucru apare, de obicei, la persoanele cu probleme cardiace preexistente
- cancer pulmonar - acest lucru este mai probabil dacă ai peste 40 de ani și fumezi
- cancer al gâtului sau traheei
- administrarea anticoagulantelor - medicamente care ajută la prevenirea coagulării sângelui
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.