Tusea convulsivă, o infecție respiratorie foarte contagioasă, se caracterizează printr-o tuse puternică și o respirație ascuțită. Considerată anterior o boală a copilăriei, în prezent afectează în principal copiii și adulții cu imunitate slabă. Decesele sunt rare, dar cel mai frecvent apar la sugari, ceea ce face crucial ca femeile însărcinate și cei care sunt în contact apropiat cu copiii să fie vaccinați împotriva tusei convulsive.
Simptome
Tusea convulsivă apare de obicei în decurs de șapte până la 10 zile, cu simptome inițiale asemănătoare unei răceli obișnuite. Acestea includ nasul care curge, congestie nazală, ochi roșii și apoși, febră și tuse. În timp, simptomele se agravează, cu mucus gros care se acumulează în căile respiratorii, ducând la tuse incontrolabilă.
Atacurile severe pot provoca vărsături, o față roșie sau albastră, oboseală extremă și un sunet ascuțit. Cu toate acestea, mulți oameni nu dezvoltă acel sunet caracteristic, iar tusea persistentă poate fi singurul semn. Este posibil ca sugarii să nu tușească, dar să se chinuie să respire sau să înceteze temporar să mai respire.
Citește și: Remedii naturale pentru hipotiroidism. Gestionarea sănătății tiroidiene dincolo de medicamente
Cauze
Tusea convulsivă, cauzată de bacteria Bordetella pertussis, este contagioasă și poate fi transmisă prin contact direct cu fluidele respiratorii ale unei persoane infectate. Dacă nu sunt vaccinați, 9 din 10 persoane care intră în contact cu un membru al gospodăriei care suferă de această infecție vor contracta infecția, potrivit HealthDirect.
Infecția este contagioasă timp de 3 săptămâni de la debutul tusei sau până la administrarea a 5 zile de antibiotice. Pentru a preveni răspândirea infecției, persoanele nu ar trebui să meargă la grădiniță, la școală sau la locul de muncă și să consulte un medic dacă nu sunt sigure că se pot întoarce la muncă sau la școală.
Foto: Freepik @stockking
Cine este expus riscului de tuse convulsivă
Tusea convulsivă este o problemă gravă de sănătate care afectează orice persoană de orice vârstă, cu riscuri mai mari pentru anumite grupuri, cum ar fi cei care nu au fost vaccinați, cei care nu au primit un vaccin de rapel în ultimii 10 ani, bebelușii sub 6 luni și cei care locuiesc în imediata apropiere a unei persoane cu această boală. Bebelușii sunt cei mai expuși, deoarece nu sunt suficient de mari pentru a primi toate dozele de vaccin.
Dacă tu sau copilul tău ați avut un contact apropiat cu o persoană cu tuse convulsivă, consultă medicul care îți poate prescrie antibiotice pentru a reduce șansele de infectare. Fiind o afecțiune cu declarare obligatorie, medicii trebuie să informeze autoritățile sanitare locale despre cazurile pe care le observă, permițându-le să ajute la controlul unui focar.
Diagnostic
Un medic va evalua simptomele și îți va spune dacă ați fost în contact cu cineva care are tuse convulsivă. Aceștia pot recomanda teste, cum ar fi un tampon de nas sau de gât sau un test de sânge pentru a determina dacă ai tuse convulsivă. Cel mai bine este să faci aceste teste atunci când apar primele simptome și nu amâni solicitarea de asistență medicală dacă bănuești că ai tuse convulsivă.
Metode de prevenție
Vaccinarea este cea mai bună protecție împotriva tusei convulsive, deoarece previne cele mai multe boli grave și reduce numărul de cazuri în comunitate. Vaccinurile sunt disponibile sub formă de vaccin combinat, iar medicii vor stabili care este cel mai potrivit pentru tine în funcție de vârstă și de situația ta.
Pentru a proteja sănătatea noastră și a celor din jurul nostru, este esențial să ne informăm corect și să acționăm responsabil în fața amenințărilor precum tusea convulsivă. Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție, reducând nu doar riscul de îmbolnăvire, dar și răspândirea bolii în comunitate. Prin conștientizare, educație și măsuri preventive adecvate, putem contribui la crearea unui mediu sănătos și sigur pentru toți membrii societății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.