Tusea este o reacție naturală a organismului de a elimina posibilelepericole de la nivelul tractului respirator, precum particule de praf, fum sau chiar mucus în exces, cum este în cazul infecțiilor respiratorii.
Medicul Mihai Craiu atrage atenția cu privire la tusea în rândul copiilor, în special a celei conuvulsive, care poate duce chiar la deces, în cazul copiilor sub un an.
”Se încălzește vremea și sper ca spaimele noastre mioritice să se reducă puțin. Între motivele care îngrijorează constant părinții se află tusea. Tusea la copil este un mecanism reflex. Adică este un act care ne apără căile aeriene.
În căile aeriene ar trebui să fie doar aer, nu puroi, secreții, lapte, mâncare sau alți corpi străini...
Când, totuși, ceva trece de corzile vocale, coborând către plămâni, receptorii de tuse din mucoasa respiratorie (un fel de senzori de mișcare) declanșează actul reflex.
Se întâmplă la fel ca în alte părți ale corpului - când ne intră ceva în ochi începem să clipim și producem lacrimi, când intră în nas începem să strănutăm și producem puțin fluid nazal, etc... Iar când șofăm și plouă pe parbriz dăm drumul la ștergătoare (zicea cu tâlc un coleg).
Orice altceva decât aerul curat ar putea irita mucoasa respiratorie și ar putea declanșa un reflex de tuse la copil, mai ales la cei foarte mici, care nu știu să expectoreze sau să sufle bine nasul.
Acesta este un reflex normal și poate dura câteva săptămâni după o răceală banală, mai precis până la 4 săptămâni”, a scris dr. Mihai Craiu pe Facebook.
Tusea cronică versus tusea convulsivă
Medicul a precizat că tusea cronică, produsă de boli importante durează mai mult de 4 săptămâni, zilnic, la copii. Asta în vreme ce tusea convulsivă poate duce duce la pierderea stării de conștiență, iar în cazul copiilor foarte mici chiar și la deces.
”Dacă un copil nu are febră mare, nu are dureri intense, nu respiră greu și nu are cianoză (nu este vânăt la limbă, buze sau unghii) ar trebui să avem puțină răbdare...
La un copil anterior sănătos și vaccinat cu vaccinurile din schema națională este extrem de improbabil ca tusea să pună viața în pericol. Cu o excepție, tusea convulsivă, numită popular tuse măgărească.
În România, din păcate, din ce în ce mai puțini copii primesc vaccinurile recomandate, zice UNICEF.
Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF: Aceste date trag un semnal de alarmă îngrijorător. Nu putem permite ca încrederea în vaccinurile de rutină să devină o altă victimă a pandemiei. În acest caz, următorul val de decese ar putea fi cel al copiilor care suferă de rujeolă, difterie sau alte boli care pot fi prevenite.
Trebuie să știm să recunoaștem tusea convulsivă/tusea măgărească deoarece ea poate duce la decesul copiilor cu vârstă sub 1 an", a mai scris dr. Mihai Craiu.
Tusea este considerată acută atunci când durează până în trei săptămâni, iar ce depășește această perioadă intră în categoria tusei cronice.
Cele mai comune cauze ale tusei acute sunt:
- răceala
- gripa
- inhalarea de produse iritante, precum fum, praf, chimicale sau corpuri străine
- pneumonia
- tusea convulsivă.
Tusea cronică are printre cauze:
- alergii
- astm (cel mai frecvent la copii)
- bronșită
- boala de reflux gastroesofagian
- scurgerea post-nazală, arată Mayo Clinic.
Tusea convulsivă, cauze și simptome
Tusea convulsivă (pertussis) este o infecție foarte contagioasă a tractului respirator. La multe persoane, este marcată de o tuse puternică urmată de o respirație ascuțită care sună ca "whoop".
Odată ce ați fost infectat cu tuse convulsivă, este nevoie de aproximativ șapte până la 10 zile pentru ca semnele și simptomele să apară, deși uneori poate dura mai mult. De obicei, acestea sunt ușoare la început și seamănă cu cele ale unei răceli obișnuite:
- curge nasul
- congestie nazală
- ochi roșii și apoși
- febră
- tuse
După o săptămână sau două, semnele și simptomele se agravează.
Mucusul gros se acumulează în interiorul căilor respiratorii, provocând tuse incontrolabilă.
Atacurile de tuse severe și prelungite pot:
- să provoace vărsături
- să aibă ca rezultat o față roșie sau albastră
- să provoace oboseală extremă
- să se termine cu un sunet ascuțit "whoop" în timpul următoarei inspirații de aer, potrivit sursei menționate.
Conform INSP, România are cuprinsă în calendarul național de vaccinare inclusiv imunizarea împotriva tusei convulsive.
La medicul de familie, la 2, la 4 și la 11 luni de la naștere, sunt administrate vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemiphilus B-hepatitic (DTPa-VPI-HiB-Hep.B) și vaccinul pneumococic conjugat.
La 6 ani este administrat vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI), iar la 14 ani vaccinul diftero-tetanic pentru adulți/vaccin diftero-tetano-pertussis acelular.
Pe lângă acestea, în maternitate sunt efectuate vaccinul Hepatitic B, ce se face în primele 24 de ore de la naștere, și vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG), care se face la 2-7 zile de la naștere.
La 12 luni se administrează prima doză de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), urmând ca a doua să fie administrată la vârsta de 5 ani.
Vezi și: Hepatita B, cauze, simptome, tratament. Liana Gheorghe: Am avut cazuri dramatice, la oameni tineri
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.