"Mare parte din tumorile renale sunt mai degrabă descoperiri incidentale. Ele apar la examenele ecografice de rutină. De ce vă spun asta? Pentru că ele nu sunt atât de flagrant însoțite de o simptomatologie expulsivă, cum ar fi hematuria spre exemplu, decât în rare cazuri, când tumora renală parenchimatoasa, devine infiltrativă în sistemul pielocalicial și poate determina hematuria.
Triada clasică pe care toți o învățăm, adică hematurie, masă palpabilă și durere în lombă e din ce în ce mai rară, ajungem să descoperim formațiuni într-o eră imagistică a ecografiei, care în principal ar trebui să știe să facă o ecografie decentă. Ajungem să diagnosticăm precoce tumorile renale.
Printre cele mai frecvente tumori renale parenchimatoase este carcinomul convențional cu celule clare sau tumora Grawitz", a declarat medicul Mihai Dobra, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
"În perioada pandemică, în partea oncologică, apar pacienți în cazuri din ce în ce mai disperate". Factori de risc pentru apariția tumorilor renale
"Carcinomul Grawitz, fiind cel mai frecvent, descoperit în stadializări incipiente, poate fi tratat curativ complet, ba chiar poate fi lăsar rinichiul pe loc. Nu ne gândim în stadiile incipiente la scoaterea completă a rinichiului.
Pacientul trebuie cântărit în funcție de comorbidități, vârstă, speranța de viață.
Formațiunile tumorale la un pacient de 85 - 90 de ani, cu o speranță limitată, cu multe altele, poate fi tratat prin radio-ablație, terapie alternativă... ultrasonice sau chiar lăsat în pace.
De asemenea, o formațiune tumorală descoperită la un pacient tânăr cu speranță de viață, indicat este să-i dăm toate șansele oncologice majore din prima.
Chirurgia este gold standard-ul principal la tumora renală. Că este o abordare chirurgical-laparoscopică sau robotic, laparoscopic asistată, nu se corelează avantaje majore în termeni oncologici.
Supraviețuirea nu este mai mare la chirurgia robotică. Avantajele țin de nivelul de droguri intraoperatorii, spitalizare mai scurtă, evident, și o incidie mult ma mică.
Putem lua în seamă și este de luat în seamă și chirurgia robotică, respectiv cea laparoscopică inovativă, în ultimii 10, chiar 20 de ani. Se recuperează mai repede post- chirurgie, laparoscopic sau robotic.
Chirurgia rinichiului este una care poate fi extrem de complexă.
Apar din ce în ce mai mulți pacienți cu tumori descoperite în stadii mult prea avansate, tumori multi-metastatice, în care tratamentul oncologic, paleativ, este o variantă de luat în seamă.
Trebuie să înțelegem că tumorile renale nu înseamnă neapărat carcinomul convențional, nu înseamnă neapărat tumoră malignă. Pot fi patologii benigne, pentru care avem indicație de neflectomie.
În perioada pandemică, în partea oncologică, apar pacienți în cazuri din ce în ce mai disperate. Ei nu vin doar cu tumoră renală, ci și cu alte patologii. Lupta împotriva maladiei de timp cancer este grea pentru noi, chirurgii, și din păcate, pentru pacient.
Se consideră de luat în seamă corelația dintre obezitate și frecvența apariției tumorilor renale. Deci un regim de viață corect. Fumatul, obezitatea, expunerea la mediul toxic ar trebui limitate!", a completat medicul.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.