Cancerul de vezică urinară se manifestă atunci când în mucoasa vezicii urinare se dezvoltă o creștere de țesut anormal, cunoscută sub numele de tumoră. În unele cazuri, tumora se răspândește în mușchiul vezicii urinare.
"Din păcate, tumorile de vezică urinară care sunt infiltrative, care au depășit și sunt într-un stadiu mai avansat, implică o operație care este de amploare care implică extragerea extirparea în întregime a vezicii urinare și a tuturor țesuturilor din jur deoarece este o tumoră care este agresivă și cu un risc mare de recidivă și de metastazare la distanță. Și atunci operația implică extirparea în totalitate a vezicii urinare.
Bineînțeles după extirparea vezicii urinare trebuie refăcută continența pacientului și de aici decurg mai multe variante de a aduce urina de la nivelul rinichiului spre exterior. Una dintre cele mai bune variante ar fi de a realiza o neovezică, adică o nouă vezică", a declarat Mihai Dumitrache, medic urolog la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cele mai multe cazuri de cancer de vezică urinară par a fi cauzate de expunerea la substanțe nocive, care duc la modificări anormale ale celulelor vezicii urinare de-a lungul mai multor ani.
Fumul de tutun este o cauză frecventă și se estimează că mai mult de 1 din 3 cazuri de cancer de vezică urinară sunt cauzate de fumat.
Contactul cu anumite substanțe chimice utilizate anterior în producție este, de asemenea, cunoscut ca fiind cauza cancerului de vezică urinară. Cu toate acestea, aceste substanțe au fost între timp interzise.
Ce este ostoma? "Tumorile vezicale sunt unele dintre cele mai traumatizante tumori din sfera urologică"
"De obicei acest lucru se realizează dintr-o porțiune a intestinului subțire care se scoate din tranzitul intestinal și se aduce jos la nivelul fostului loc al vezicii urinare.
Aceasta este varianta cea mai bună, cea mai puțin traumatizantă pentru pacient. Cea mai bună varianta care-i afectează cel mai puțin standardul de viață și calitatea vieții ulterior.
Majoritatea pacienților care suferă de tumori vezicale infiltrative vor avea ulterior o ceea ce se numește ostomă, adică un orificiu la nivelul abdomenului prin care se va scurge urina.
Din punctul acesta de vedere tumorile vezicale sunt unele dintre cele mai traumatizante tumori din sfera urologică", a completat medicul.
O ostomie este o procedură chirurgicală care creează o deschidere în peretele abdominal. Această deschidere trece dintr-o zonă din interiorul corpului în exterior, de obicei prin mușchii abdominali și piele. Operația de ostomie creează o nouă cale prin care deșeurile pot părăsi corpul. Procedurile de ostomie elimină adesea deșeurile fecale, deși pot implica și urină.
Cine are nevoie de o ostomie?
Persoanele cu anumite probleme digestive sau urinare pot avea nevoie de o operație de ostomie. De exemplu, este posibil să aveți nevoie de o ostomie dacă aveți:
- Cancer de colon sau rectal
- O leziune care vă afectează intestinul subțire sau gros
- Un blocaj la nivelul intestinului
- Afecțiuni care provoacă iritații gastrointestinale, cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn
- Diverticulită, o afecțiune caracterizată prin inflamarea pungilor mici din colon
- Cancerul de vezică urinară.
Care sunt semnele de alarmă ca tumorile vezicale să fie descoperite în faza incipientă
"Din fericire există semnale. Cel mai cel mai frecvent simptom prin care se diagnostichează tumorile vezicale este hematuria, adică urinarea cu sânge.
Este un simptom care poate apărea precoce și care bineînțeles e un semnal de alarmă.
Cei mai mulți pacienți se sperie atunci când văd sânge în urină", a conchis medicul Mihai Dumitrache.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.