Tumorile cerebrale, simptome similare AVC. Ioani: Orice tumoră poate fi operată

Sonia Baciu |
Data publicării:
tumorile cerebrale. FOTO: Freepik @Drazen Zigic
tumorile cerebrale. FOTO: Freepik @Drazen Zigic

Tumorile cerebrale pot să fie de mai multe tipuri, unele fiind metastaze ale cancerului mamar sau pulmonar. Care sunt simptomele și de ce nu pot fi tumorile cerebrale prevenite.

O tumoare cerebrală este o creștere a celulelor din creier sau din apropierea acestuia. Tumorile cerebrale pot apărea în țesutul cerebral, dar și în apropierea țesutului cerebral.

Tumorile cerebrale, tipuri

În linii foarte mari, există trei tipuri de tumori cerebrale și anume:

- meningioame, care sunt tumori benigne

- glioblastoame, tumori mai agresive care apar doar în creier

- metastaze.

”Metastazele sunt cele mai frecvente. Metastazele apar pentru că cineva are o tumoră în corp și acea tumoră metastazează, pleacă prin sânge și ajunge în creier”, a declarat Horațiu Ioani, medic neurochirurg, la Digi 24.

De altfel, medicul a explicat modul în care metastazele ajung la nivelul creierului, subliniind o particularitate a acestui organ.

”Cancerul este o entitate foarte bine studiată și se bagă foarte mulți bani în cercetare. Și atunci au apărut tot felul de molecule-terapii, care sunt tot mai eficiente în tratarea cancerului. Vorbim de cancer de la gât în jos. Și orice tumoră, undeva în corp, poate să dea metastaze cerebrale.

Creierul are o particularitate. Vasele de sânge din creier nu lasă chimioterapia să treacă spre creier și atunci, un cancer, undeva în corp, tratat cu o formă de chimioterapie ucide acel cancer în corp, dar nu face nimic pentru acele metastaze care au ajuns deja în creier. Acesta creează mediul propice pentru a se dezvolta metastazele”, a mai spus neurochirurgul.

Cancerele care pot duce la metastaze la nivelul creierului sunt:

- cancerul de sân

- cancerul de colon

- cancerul de rinichi

- cancerul de plămâni

- melanomul, cancer de piele, arată Mayo Clinic.

Tumorile cerebrale, cauze și factori de risc

În ceea ce privește apariția directă a tumorilor cerebrale, medicul susține că ”nu există un factor clar definit de ce apar aceste glioame.

În principiu se crede că sunt niște modificări la nivelul genomului și acestea declanșează o creștere a celulelor care devin glioame, care pot să fie de mai multe grade.

Inițial, la pacienții mai tineri, sunt mai puțin agresive, gradele 1 și 2, apoi, pe măsură ce avansează pot să devină de gradul 3 sau 4. Gradul 4 fiind acest glioblastom”, a spus medicul.

Factorii de risc pentru apariția tumorilor cerebrale includ:

- vârsta

- rasa

- expunerea la radiații

- sindroame ereditare care cresc riscul de tumoră cerebrală

Acestea pot să apară la orice vârstă, ”dar sunt mai frecvente la pacienții mai vârstnici, după 70 de ani”, mai spune medicul.

Vezi și: Tulburările mintale, precum anxietatea și bipolaritatea, îmbătrânesc prematur. Speranța de viață este redusă cu 7-10 ani

Tumorile cerebrale, simptome

Simptomatologia tumorilor cerebrale depinde de mărimea acestora, dar și de localizare.

Semnele și simptomele generale includ:

- durere de cap sau presiune la nivelul capului care se agravează dimineața

- dureri de cap care apar mai des și par mai severe

- dureri de cap care sunt uneori descrise ca dureri de cap de tensiune sau migrene

- greață sau vărsături

- probleme oculare, cum ar fi vedere încețoșată, vedere dublă sau pierderea vederii pe părțile laterale ale vederii

- pierderea senzației sau a mișcării unui braț sau a unui picior

- probleme cu echilibrul

- probleme de vorbire

- senzație de oboseală foarte accentuată

- confuzie în chestiuni cotidiene

- probleme de memorie

- dificultăți în a urma comenzi simple

- schimbări de personalitate sau de comportament

- convulsii, mai ales dacă nu există antecedente de convulsii

- probleme de auz

- amețeli sau senzația că lumea se învârte, numită și vertij

- senzația de foame foarte mare și creșterea în greutate, mai arată Mayo Clinic.

”Sunt simptome care pot să te trimită la medic cu o tumoră cerebrală, dar statistic, dacă pacientul dezvoltă anumite simptome de genul o mână sau un picior mai slabe, probleme de vorbire, este mai probabil un accident vascular cerebral. Trebuie oricum ajuns la medic și în investigațiile care se fac se descoperă dacă este o tumoră sau un AVC”, a precizat neurochirurgul.

Vezi și: Ce investigații trebuie să faci dacă ai peste 50 de ani. Boala de care trebuie să afli. Toader: Are debut brusc. Ar putea constitui un semnal de alarmă

Tumorile cerebrale, tratament și prevenție

Potrivit medicului, tratamentul este diferit în funcție de tipul tumorii.

”Dacă vorbim de glioame, glioblastoame, pe de o parte, și de metastaze, tratamentul este diferențiat pe cele două.

Numitorul comun este tratamentul chirurgical, adică, atât glioamele. cât și metastazele, foarte posibil să ajungă la o formă de tratament chirurgical.

Glioamele, mai mult, deoarece tratamentul chirurgical este considerat de sine stătător și după vine tratamentul adjuvant de radio/chimioterapie.

Pe partea de metastaze, tratamentul metastazelor cerebrale trebuie făcut împreună și cu oncologii care tratează tumora de bază, din corp, și aici face parte de intervenție chirurgicală, în anumite situații, urmat de radio și chimioterapie.

Ceea ce trebuie menționat aici, pe parte de intervenții chirurgicale, este că sunt mulți pacienți cărora le este frică de partea de operație, de operație pe creier.

Însă, operația pe creier nu se mai face acum cum se făcea, nici măcar acum câțiva ani, există tehnici, se fac incizii foarte mici, țintite pe leziune, pe tumoră, se pot face acestea pentru că avem instrumente de genul neuronavigației, care ne permit incizii foarte mici, cu o recuperare foarte rapidă a pacientului și de asemenea, se fac cu un microscop chirurgical, care, din nou, ne permite abordul foarte țintit al leziunii”, a mai spus neurochirurgul.

De asemenea, mai spune acesta, față de anii din urmă, acum ”cam orice tumoră poate fi operată. Aici, fiecare caz trebuie discutat, în funcție de riscuri și beneficii, și mai sunt niște criterii în funcție de, pe lângă tumorala care te gândești sau nu abordezi chirurgical, dacă mai sunt și alte tumori. Dacă este tumoră unică, dacă sunt multiple. Alți factori includ starea clinică a pacientului, cât de controlată este boala de bază”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește prevenția, neurochirurgul susține că nu există tratament profilactic pentru tumorile cerebrale.

Vezi și: Manipularea, în divorț și după. Radu Leca: Partenerul psihopat, mizerabil din toate punctele de vedere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel