Tumori hepatice: metoda revoluționară care le îndepărtează EXCLUSIV

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Mugur Grasu, invitatul de luni 20 mai de la Academia de Sănătate. Foto: DC MEDICAL
Dr Mugur Grasu, invitatul de luni 20 mai de la Academia de Sănătate. Foto: DC MEDICAL

Tumori hepatice. Mugur Grasu, medic primar radiolog la Institutul Clinic Fundeni a explicat, la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, cum pot fi îndepărtate tumorile hepatice.

Tumori hepatice. Mugur Grasu, medic primar radiolog în Departamentul de Radiologie, Imagistică Medicală și Radiologie Intervențională de la Institutul Clinic Fundeni din București a explicat luni, 20 mai, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate ce este ablația sau distrucția cu laser, o metodă revoluționară care distruge tumorile hepatice de circa 2 centimetri.

Mugur Grasu este doctor în Științe Medicale. Competențele sale se extind în: Ecografie, Tomografie Computerizată (CT), Rezonanță magnetică nucleară (RMN) și Radiologie Intervențională.

Tumori hepatice. Medicul Mugur Grasu explică ce este ablația cu laser

„Laserul pe care-l folosim în tehnica de ablație cu laser este, de fapt, o lumină concentrată. Aceasta, dacă este direcționată corect într-o leziune pe care vrem să o distrugem produce suficientă căldură încât obținem o distrucție termică a leziunii. Se obțin temperaturi foarte ridicate, care, în final, au drept consecință, distrugerea leziunii respective", explică doctorul Mugur Grasu.

Această tehnică cu laser se aplică în mai multe patologii tumorale, dar experiența medicului Grasu e pe cele hepatice, ale ficatului. „Unul dintre avantajele majore ale ablației termice prin laser este că grosimea fibrei e de 1 milimetru, iar pentru a o direcționa într-o zonă țintă e nevoie de un ac de 1 sau 2 milimetri – care astfel poate fi ușor poziționat sub ghidaj ecografic sau ghidaj tomografic în aproape orice zonă din organism, în orice arie din ficat. Acesta este unul dintre avantajele procedurii: folosirea unui ac foarte subțire pentru a ajunge la leziune în comparație cu ablația termică prin radiofrecvență – acum e de 5-6 ori mai subțire", explică Mugur Grasu.

Ce tipuri de tumori distruge metoda revoluționară

Specialistul invitat la Academia de Sănătate precizează că această tehnică poate distruge orice nodul hepatic (din ficat) când nu sunt leziuni numeroase, iar la alte organe poate fi întrebuințat în cazul tumorilor benigne de tiroidă, a celor de prostată. Mugur Grasu subliniază că sunt câteva aplicații în cazul tumorilor la sân, dar metoda nu e verificată. La fel nici cea privind leziunile tumorale pulmonare.

Leziunea tumorală pe care tehnica cu laser o poate distruge poate avea în jur de 1,5 - 2 centimetru, asta dacă se folosesc două ace. Dacă se utilizează 4 - leziunile tumorale care sunt distruse ajung la 4-6 centimetri.

Tumori hepatice: procedură ușor de suportat pentru pacient

„Dacă folosim două ace, pacientul poate să facă fără anestezie generală procedura de ablație, chiar și fără sedare. E o procedură ușor de suportat de pacient. Iar pacientul se poate externa în cursul aceleiași zile", adaugă specialistul.
Rezultatele tehnicii cu laser sunt foarte bune, subliniază Mugur Grasu, când e vorba de tumori hepatice cu dimeniuni de 2 -3 centimetri.

În opinia acestuia, costurile acestei proceduri sunt mai mici față de ablația cu radiofrecvență: „Laserul poate să fie un concurent pentru ablația cu radiofrecvență din punct de vedere al rezultatelor pe termen lung și al eficacității metodei".

Momentan, noua metodă este folosită din 1 mai doar la Institutul Clinic Fundeni.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel