Cercetătorii de la UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center și colegii lor au descoperit că adăugarea unui medicament ce era frecvent utilizat pentru a trata schizofrenia la radioterapia obișnuită a contribuit la îmbunătățirea supraviețuirii generale în testele făcute pe șoareci cu glioblastom, una dintre cele mai mortale și mai dificil de tratat tumori cerebrale.
Rezultatele, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, arată că o combinație de radiații și medicamentul trifluoperazină nu numai că țintește celulele glioblastomului, dar ajută la depășirea rezistenței la tratament, atât de comună acestei forme agresive de cancer. Rezultatele s-ar putea dovedi promițătoare pentru pacienții cu boala, pentru care timpul mediu de supraviețuire este de numai 12 până la 18 luni după diagnostic.
Radiația este parte integrantă a terapiei pentru persoanele cu cancer și unul dintre cele mai eficiente tratamente. În multe cazuri, poate ajuta la vindecarea bolii. Dar, în glioblastom, celulele tumorale devin deseori rezistente la tratamentul cu radiații, deoarece radiația în sine poate induce „conversia fenotipului”, un proces care transformă anumite celule stem non-tumorale în celule producătoare de tumori, determinând reapariția cancerului.
„În timp ce radioterapia este unul dintre puținele tratamente care prelungesc supraviețuirea la pacienții cu glioblastom, radiațiile singure fac foarte puțin în tratarea bolii la modelele noastre, deoarece avem de-a face cu tumori extrem de agresive”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Frank Pajonk, un profesor de oncologie cu radiații la Școala de Medicină David Geffen de la UCLA și membru al Jonsson Cancer Center. "Medicamentul trifluoperazină de la sine nu face prea mult, dar am descoperit că atunci când sunt combinate, acestea devin extrem de eficiente. Important este că medicamentul nu sensibilizează celulele la radiații, ci împiedică apariția celulelor stem rezistente la gliom".
Cercetări ample
Cercetătorii UCLA au explorat noi modalități de a împiedica celulele tumorale de glioblastom să devină rezistente la radiații prin adăugarea de medicamente la schema de tratament care au fost utilizate în mod tradițional în alte scopuri.
Pentru a afla dacă există medicamente existente care ar putea interfera cu conversia fenotipului indusă de radiații, echipa a analizat peste 83.000 de compuși. Au fost capabili să identifice aproape 300 de compuși, inclusiv antagonistul receptorului dopaminei trifluoperazină, care au potențialul de a bloca convertirea fenotipului și de a îmbunătăți eficacitatea radioterapiei.
Odată identificată trifluoperazina, a fost testată pe șoareci cu tumori orthotopice derivate de la pacient. Echipa a descoperit că, atunci când este utilizată în combinație cu radiații, trifluoperazina a întârziat cu succes creșterea tumorilor și a prelungit semnificativ supraviețuirea generală a animalelor.
Combinarea tratamentului cu radiații cu trifluoperazină a extins supraviețuirea la 100% dintre șoareci la peste 200 de zile, comparativ cu 67,7 zile din grupul martor care a primit doar radiații.
Studiul, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.