Medicii de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” au reușit extirparea unei tumori gigant, de aproape cinci kilograme. Operația a avut loc în 4 iulie, în Blocul operator al Secţiei Chirurgie generală I a unități medicale.
Pacientul în vârstă de 63 de ani avea tumora de 4,7 kg, cu dimensiuni de 23/30 cm localizată la ficat și este cunosct cu diabet zaharat e tip II și hipertensiune. El nu a prezentat anterior probleme hepatice, porivit unui comunicat de presă al unității.
Pacientul s-a adresat, în urma cu trei săptămâni, unui serviciu de gastro-enterologie datorită unei anemii severe şi scădere ponderală importantă, determinată de imposibilitatea unei alimentații corecte. În urma examenelor clinice şi paraclinice s-a identificat şi diagnosticat o formaţiune hepatică, simptomatologia descrisă anterior fiind determinată de consecinţa efectului de masa generat de formaţiunea tumorală.
Tehnică chirurgicală complexă
„Intervenţia chirurgicală, care a durat aproximativ şapte ore, a fost realizată de o echipă medicală condusă de Colonel medic dr. Liviu Mosoia - Plăviciosu, medic primar Chirurgie generală şi specializare în Chirurgia hepatică şi Transplant.
Protocolul operator a constat în adoptarea unei tehnici chirurgicale complexe, deoarece volumul impresionant al tumorii nu a permis mobilizarea ficatului ca în operaţiile standard. Secţionarea ţesutului hepatic s-a realizat după ridicarea ficatului de pe faţa anterioară a venei cave inferioare cu ajutorul unei benzi, manevră ce a permis controlul vascular profund şi secţionarea anatomică a ficatului, ulterior putându-se elibera tumora de organele abdominale din jur şi îndepartarea acesteia din cavitatea abdominală”, se arată în comunicatul remis presei.
Evoluţia post operatorie a fost favorabila, iar în urmă cu câteva zile pacientul a fost externat.
„Aceasta a fost cea mai mare tumora dintre cele trei de acest gen, operate, anul acesta, de aceeaşi echipă medicală, toate formaţiunile tumorale hepatice având diametru de peste 18 – 20 cm. Alte două cazuri au fost declarate ca inoperabile, ca urmare a complicaţiilor hepatice generate de extensia tumorală”, se mai arată în document.
Pe aceasta cale, dr. Liviu Mosoia - Plăviciosu, medicul curant atrage atenţia asupra posibilităţii dezvoltării, aproape fără simptome, până la dimensiuni foarte mari, ale tumorilor hepatice, atât în cazul pacienţilor cu probleme hepatice cronice cunoscute (ex. hepatite, ciroză), cât şi la cei fără acuze subiective, accentuând asupra necesităţii aplicării, în rândul populaţiei, a măsurilor de prevenţie, în sensul că o simplă ecografie abdominală, efectuată anual, poate fi salvatorie în această patologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.