O tumoare cerebrală a fost confundată cu o infecție la ureche. Un adolescent "sănătos și în formă", în vârstă de 19 ani, a murit la câteva săptămâni după ce tumora sa cerebrală a fost confundată cu o infecție la ureche.
Niall Kavanagh a fost dus de urgență pentru prima dată în septembrie 2021, după ce s-a simțit rău. Personalul spitalului a catalogat simptomele sale ca fiind o infecție a urechii sau un virus suspectat.
Diagnosticul de tumoră cerebrală, la o lună distanță
O lună mai târziu, medicii i-au depistat tumora cerebrală și a murit trei săptămâni mai târziu. Un adolescent a murit la doar trei săptămâni după ce a fost diagnosticat cu o tumoare cerebrală, după ce medicii i-au respins simptomele inițiale ca fiind o infecție la ureche.
Niall Kavanagh, din Newmarket, Suffolk, a fost dus de urgență pentru prima dată în septembrie 2021, după ce i s-a făcut rău și s-a prăbușit în timp ce juca fotbal.
Personalul spitalului NHS a respins simptomele tânărului în vârstă de 19 ani ca fiind de vină o infecție la ureche sau un virus. Dar mama sa, Clare, l-a dus de urgență la secția de urgențe luna următoare, după ce a devenit brusc incapabil să vorbească sau să meargă.
Medicii i-au descoperit atunci tumoarea cerebrală și a murit trei săptămâni mai târziu.
”Nu voi înțelege niciodată cum Niall a trecut de la a fi un tânăr de 19 ani sănătos și în formă, care juca fotbal și locuia cu prietena lui, la a muri la trei săptămâni după ce a fost diagnosticat.
Pierderea lui mi-a distrus viața și nu vreau ca și alte familii să îndure aceeași durere sufletească”, a spus Claire, mama tânărului.
Niall s-a simțit rău pentru prima dată în septembrie 2021, când a vomitat și s-a prăbușit în timpul unui meci de fotbal și a fost dus la Urgențe. Apoi a mers la spital în două sâmbete consecutive, dar a fost examinat și trimis acasă cu o suspiciune de virus sau o infecție a urechii, potrivit mamei sale.
Claire i-a programat o programare la medicul de familie câteva săptămâni mai târziu, după ce simptomele sale au persistat și s-au agravat, dar Niall nu a mai ajuns la ea.
A devenit și mai îngrijorată când Niall a uitat că a vorbit cu ea, iar ceilalți membri ai familiei au început să se îngrijoreze și ei. În octombrie, fratele lui Niall a mers la el acasă și a sunat-o pe mama sa pentru a-i spune că nu se simte bine și că îl va pune la culcare.
”Când am ajuns acolo, Niall era conștient și stătea în picioare gesticulând, dar nu putea vorbi. În cele din urmă, l-am urcat în mașină și l-am dus noi înșine la spital. Nu putea să meargă sau să vorbească, iar personalul de acolo a crezut că a luat ceva.
Apoi s-a vorbit despre faptul că ar fi avut o criză, pentru că pur și simplu nu răspundea. Era capabil să se miște, dar nu putea coordona nimic”, a mai spus Claire.
Leziune pe creier cu efecte iremediabile
A fost dus la o scanare și medicii au descoperit o leziune pe creier. Peste 12.000 de britanici și 94.000 de americani sunt diagnosticați cu o tumoare cerebrală în fiecare an, în timp ce în Marea Britanie se înregistrează 5.300 de decese și în SUA 19.000.
Durerile de cap, uitarea, oboseala și problemele de comunicare sunt semne revelatoare, alături de greață, amețeli, modificări ale vederii, convulsii și pierderea gustului și a mirosului.
Medicii s-au temut că Niall nu va supraviețui operației de urgență, deoarece ”nu au mai văzut niciodată ceva atât de agresiv ca tumora cerebrală a lui Niall”, a declarat Claire.
”Ne-a lăsat aproape fără speranță. A trebuit să mă duc acasă și să le spun celor doi frați mai mici ai lui Niall că trebuie să își ia rămas bun”, a mai spus mama adolescentului.
Niall a supraviețuit operației și a reușit să vorbească, să folosească telefonul și să respire singur în următoarele trei săptămâni.
Cu toate acestea, după o procedură de îndepărtare a unui șunt - un tub gol plasat chirurgical în creier pentru a drena lichidul - Niall nu și-a recăpătat cunoștința.
”A fost readus la terapie intensivă și, când l-am văzut în dimineața următoare, nu mai reacționa ca înainte. A dispărut treptat după aceea. Mi s-a spus că creierul lui Niall se umfla și că nu puteau face nimic pentru a-l opri. În esență, era pe moarte”, a mai mărturisit Claire.
A murit trei săptămâni mai târziu, pe 1 noiembrie, după ce medicii au făcut teste și au confirmat că suferise moartea trunchiului cerebral.
Acesta este momentul în care o persoană aflată în viață nu mai are nicio funcție cerebrală, ceea ce înseamnă că nu își va recăpăta cunoștința și nu va putea respira fără asistență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.