Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat vineri că este prematur să planifice o adaptare a vaccinurilor actuale la noua variantă a virusului SARS-CoV-2 detectată recent în Africa de Sud. "Este prematur, la ora actuală, să planificăm o adaptare a vaccinurilor (...) pentru a combate această variantă emergentă", au declarat reprezentanţii EMA.
Denumită pentru moment B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud prezintă mutaţii multiple şi este potenţial extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19, potrivit Agerpres.
Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat că tulpina sud-africană a COVID ”acumulează un număr mult mai mare de mutații decât se cunoștea până în prezent”.
”Sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, prin care virusul ajunge în celulele corpului uman.(...) Este foarte greu și nu vreau să ne hazardam la speculații. Varianta Delta reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor de circa 2,8 ori, varianta sud-africană, beta, reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor de peste șapte ori. Asta înseamnă că atunci când ai o varianta virală care scade foarte mult activitatea neutralizantă a anticorpilor, va impacta eficiența vaccinului și va reduce considerabil acea eficiență. Varianta beta, varianta sud-africană, este cea care are cea mai ridicată capacitate de a ocoli răspunsul imun.
Varianta nouă din Botswana, și vedem că s-a extins, este mai transmisibilă decât varianta Delta sau poate să genereze cazuri mai grave, încă nu știm, dar în următoarele două săptămâni probabil că vom avea acest răspuns. Azi se întrunește comitetul de experți OMS și mă aștept ca cel puțin să fie inclusă în variantele de interes această nouă variantă, cu multiple mutații. Este important să înțelegem dacă avem nevoie de alte măsuri epidemiologice de răspuns, față de cele pe care deja le aplicăm. Vedem că unele state au impus limitări de călătorie în Africa de Sud, și celor care se întorc din Africa de Sud. Ce este important este să înțelegem că avem nevoie să consolidăm capacitatea de secvențiere, pentru că fără asta va fi greu să urmărim care este evoluția acestei noi variante virale”, a afirmat medicul Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.