Tulcea, rata mortalității infantile de aproape 5 ori mai mare decât la București

Dana Lascu |
Data publicării:

În Tulcea s-a înregistrat, în 2018, cea mai mare rată a mortalității la copiii sub un an. Asta deși, la nivel național, rata mortalității infantile a scăzut, în ceea ce privește media pe țară, de la 10 decese la mia de copii născuți vii, în 2012, la 6,5 la mie, conform datelor provizorii ale INS pentru 2018, arată organizația Salvați Copiii România. Iată harta mortalității infantile

Deși rata mortalității infantile este în dinamică descendentă în ceea ce privește media pe țară, odată cu dotarea maternităților cu aparatură medicală vitală, harta României ne arată că sunt în continuare județe în care situația s-a cronicizat sau chiar agravat, arată reprezentanții Organizației Salvați Copiii România. În Tulcea, de pildă, rata mortalității la copiii sub un an e de aproape cinci ori mai mare decât în București, unde se află majoritatea maternităților de nivel III.

Harta mortalității infantile

Astfel, datele provizorii procesate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru 2018 arată că:

Cele mai mari rate ale mortalității infantile (la mia de copii născuți vii) s-au înregistrat în județele:

Tulcea 15.5 / 1.000

Botoșani 12.9 / 1.000

Sălaj 11.5 / 1.000

Călărași 11.2 / 1.000

Caraș-Severin 10 / 1.000

La polul opus, cele mai mici rate ale mortalității infantile s-au înregistrat în județele:

Dâmbovița 2.9 / 1.000

Municipiul București 3.6 / 1.000

Ilfov 4.1 / 1.000

Giurgiu, Arad, Timiș 4.5 / 1.000

Diferențe între urban și rural

S-a menținut clivajul urban/rural. Astfel, rata medie a mortalității în rândul copiilor sub un an este de 5,3 în mediul urban în 2018, față de 7,4 / 1.000 de copii născuți vii, cât era în 2012. Pentru rural, rata medie este de 7,9 în 2018, față de 12,9 cât era în 2012.

Cu toate că media pe țară a ratei mortalității infantile a scăzut, sunt județe unde situația rămâne dramatică, mai ales în ceea ce privește accesul la servicii medicale urgente și performante.

„Salvați Copiii România a intrat în cel de-al optulea an al programului de combatere a mortalității infantile, un capitol încă dramatic pentru România. Când am demarat acest program, nu știam încă dimensiunile fenomenului și am aflat că cel mai dur criteriu de departajare între o maternitate unde prematurii și nou-născuții cu patologii severe trăiesc și cea în care șansele lor la viață sunt reduse este aparatura medicală. Un ventilator cu suport respirator poate să pară o banalitate. Însă el nu este. Este pur și simplu criteriu pentru viață sau moarte. Sunt județe unde rata mortalității infantile rămâne de peste două ori mai mare decât cea a marilor orașe, unde există maternități de gradul III, dotate cu aparatură medicală performantă. Tocmai de aceea Salvați Copiii a creat acest mecanism în care maternitățile ne comunică nevoile lor, iar noi punem în mișcare o întreagă rețea pentru a le putea sprijini. Pentru că diferența dintre viață și moarte o face un incubator, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Lipsa aparaturii medicale, mortală

În România, nașterea este discriminatorie: lipsa aparaturii medicale într-o maternitate face diferența între viață și moarte.

Astfel, tabloul static al mortalității infantile plasează județul Tulcea în fruntea listei, cu o situație alarmantă – o creștere semnificativă a ratei mortalității infantile, de la 6,5 în 2017 la 15,5 la mia de copii născuți vii, în 2018, conform datelor provizorii furnizate de INS. În 2012, rata mortalității infantile în județ era de 11 la mia de copii născuți vii.

Ca o mențiune, rata mortalității infantile este în strânsă dependență cu natalitatea și aceasta este una dintre explicațiile unor diferențe între topul județelor, în ceea ce privește numărul deceselor înregistrate la copiii sub un an.

Astfel, topul se inversează atunci când vorbim despre numărul deceselor la copii sub un an, cap de listă fiind Bucureștiul, cu 72 de decese în 2018.

Unde s-au înregistrat cele mai multe decese

În tablou, județele cu cele mai mari valori absolute (top 5) arată astfel :

Municipiul București 72 de decese

Suceava 67 de decese

Bacău 48 de decese

Botoșani 46 de decese

Brașov, Iași, Constanța 43 de decese

Județe cu cel mai mic număr de decese

Județele cu cele mai scăzute valori absolute (top 5)

Giurgiu, Mehedinți 10 decese

Dâmbovița 12 decese

Alba 14 decese

Ialomița, Teleorman 15 decese

Viața prematurilor depinde de investiția în maternități

În total, în România există 22 de unități medicale de nivel 3, dintre care nouă în București. Țara noastră se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deși necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentând așadar 50% din capacitatea de a îngriji nou-născuții prematuri.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România - 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate sunt deja defecte și nu mai pot fi folosite.

Și tu poți contribui

Viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 3,5% din impozitul pe venit

Până pe 31 iulie, fiecare contribuabil poate depune Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației la administrația financiară de care aparține cu domiciliul. Totodată, companiile care plătesc impozit pe profit pot sponsoriza cu maxim 20% din impozitul pe profit datorat anual, dar nu mai mult de 0,5% din cifra de afaceri, iar microîntreprinderile cu maxim 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial. Formularele se pot descărca de la www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel